Epoca romană

Pe inscriptia latina de pe miliarum-ul descoperit in satul Aiton, datand din anii 107 - 108 d.Cr. cand romanii construiau tronsonul Potaissa-Napoca a drumului strabatea proaspat infiintata provincie, se mentiona numele asezarii Potaissa. Situata pe "soseaua" principala a provinciei si in imediata apropiere a Ariesului, inconjurata de terenuri fertile, propice agriculturii, asezarea rurala Potaissa (vicus Patavissensium) avea toate conditiile de dezvoltare in cadrul noilor structuri economico-sociale, culturale si politice romane. Nu departe se aflau cariere cu piatra buna pentru constructii, paduri si pasuni dupa cum se exploata, poate, si sarea. Colonistii veniti in Dacia din toata lumea romana (dupa cum marturiseste Eutropius in secolul al IV-lea) s-au stabilit si la Potaissa.

Primele sase decenii de viata romana s-au scurs intr-o dezvoltare lenta, dar sigura, fara evenimente deosebite. Mai importanta ramane stabilirea la Potaissa, in prima jumatate a veacului al II-lea, a primelor grupuri de colonisti, cetateni romani (cives Romani).

epromDin descoperirile arheologice rezulta ca dupa 106 d.Cr. nucleul asezarii (vechea Potaissa dacica) a continuat sa ocupe partea sud vestica a actualului municipiu, dar s-a produs si o partiala "mutare" spre Valea Sandului. Primii colonisti nu se aseaza aici, ci mai spre rasarit, la sud de actuala Piata Romana, intre bucla Ariesului si pantele estice ale Dealului Zanelor. Apare, in felul acesta, al doilea nucleu de viata romana la Potaissa.In anul 168 este transferata la Potaissa legiunea a V-a Macedonica; imparatul Marcus Aurelian intarea astfel apararea Daciei nordice. Odata cu incetarea ostilitatilor, cand legiunea se va stabili efectiv in localitate si isi va construi un impunator castru, Potaissa va intra in ritmul trepidant de viata caracteristic marilor centre militare.

Una din primele consecinte ale sosirii legiunii este un adevarat salt demografic: la Potaissa se stabilesc peste 5000 de militari si numeroase elemente civile. Dezvoltarea economica in ritm alert, accelerarea procesului de urbanizare si sporirea substantiala a a numarului de cetateni romani determina acordarea statutului juridic de oras. Mai multe inscriptii pastreaza numele orasului in forma Municipium Septimium Potaissense. Probabil tot Septimius Severus care a dominat intre anii 193-211 - adevaratul "parinte" al orasului - i-a acordat apoi rangul de colonie si dreptul italic. Din acel moment Potaissa intra in faza maximei sale dezvoltari: in prima jumatate a secolului al III-lea va fi unul din cele mai insemnate orase ale provinciei, intrecut doar de Apullum si de Ulpia Traiana Sarmizegetusa. Populatia orasului poate fi aproximata la vreo 20-25000 de locuitori, inclusiv militari din legiunea a V-a Macedonica. Cei mai multi colonisti asezati la Potaissa erau originari din Peninsula Balcanica, Dalmatia, Pannonia si Asia Mica.

Circulatia monetara la Potaissa a fost temeinic studiata. Din descoperirile de pana acum rezulta ca pana la razboaiele marcomanice predominau in circulatie moned de bronz, necesare schimbului marunt, sub dinastia Severilor predomina denarul de argint, ca apoi, spre mijlocul secolului al III-lea, raportul intre monedele de bronz si cele de argint sa se echilibreze. Un singur tezaur monetar din epoca romana se cunoaste la Potaissa, compus din 211 monede de argint emise intre anii 194-243, descoperit pe platoul de la vest de castrul legiunii. Marea majoritate a monedelor descoperite la Potaissa sunt emise, fireste, in monetariile din Roma, apoi emisiuni ale provinciei Dacia si cateva zeci de monede emise de orasele grecesti din Moesia Inferioara, Tracia, Macedonia, Asia Mica, Siria etc. Monedele straine reflecta aria de unde soseau negustorii straini in oras, precum si provinciile pana unde ajungeau negustorii si marfurile produse la Potaissa.

marte
MARTE (statueta din bronz- sec. al II-lea d.Cr.)

Cele mai frumoase lucrari de arta descoperite in oras sunt statuete de bronz reprezentand divinitati. Doua dintre ele, de mare valoare, pot fi admirate in muzeul turdean: o statueta descoperita in castru infatiseaza pe Jupiter; alta descoperita in oras, il reprezinta pe Marte.  
 


 


Actualizat la data de: 20/11/2014

Cautare
Contact

Primăria Municipiului Turda


P-ța 1 Decembrie 1918, nr. 28,
Mun. Turda, Județul Cluj, România
Telefon: 0264313160
Fax: 0264317081
E-mail: primaria@primariaturda.ro
Web: www.primariaturda.ro


 

 
Copyright © 2006- Municipiul Turda Harta site Powered by SOBIS Portal.