Biserica reformată (Turda veche)

Biserica Reformata (Turda Veche)

Bis Ref CalvinaCel mai vechi monument pastrat in Turda veche este actuala biserica reformata situata in piata centrala a orasului in apropierea Muzeului de istorie. Planul cladiri initiale era alcatuit dintr-o sala cu turn pe latura de sud si un cor pe latura de est, care ulterior a fost inlaturat. In axul fatadei se gaseste un portal terminat in arc frant cu ambrazura bogat profilata. Capitelele portalului sunt decorate cu motive de frunze de stejar. Edificiul a fost ridicat pe locul unuia mai vechi in schimbul domniei regelui Sigismund de Luxemburg (1377-1437), suferind in decursul timpului mai multe transformari. In forma initiala avea nava tavanuita, iar corul acoperit cu o bolta sprijinita pe ogive, turnul actual cu o inaltime de 60 m, a fost construit intre anii 1904-1906.

Fațadele de vest si de nord ale bisericii sunt cele mai estetice. Fațada de vest, cu intrarea încadrata de un portal ornamentat, prezintă elemente tipice de stil gotic, de la începutul secolului al XV-lea. În axul fațadei de vest se găseste un portal, terminat în arc frânt. Portalul vestic este decorat cu motive de frunze de stejar. Fațada de nord prezintă cinci contraforturi si un portal secundar (permanent inchis). Interiorul bisericii a fost deteriorat în urma unui incendiu în secolul al XVII-lea. Ornamentația interioară e în cea mai mare parte opera refacerilor ulterioare.

Biserica Reformată-Calvină din Turda Veche este înscrisă pe lista Monumentelor Istorice ale Județului Cluj, elaborată de Ministerul Culturii și Cultelor din România în anul 2004.


Actualizat la data de: 06/01/2016

Cautare
Contact

Primăria Municipiului Turda


P-ța 1 Decembrie 1918, nr. 28,
Mun. Turda, Județul Cluj, România
Telefon: 0264313160
Fax: 0264317081
E-mail: primaria@primariaturda.ro
Web: www.primariaturda.ro


 

 
Copyright © 2006- Municipiul Turda Harta site Powered by SOBIS Portal.