Epoca dacică

Etapa finala a celei de-a doua varste a epocii fierului (Latene) corespunzatoare secolelor I i.Cr. - I d.Cr., constituie cadrul cronologic pentru studiul maximei infloriri a culturii materiale si spirituale a geto-dacilor. Viata economica intensa, programul rapid in organizarea societatii - culminand cu aparitia statului dac, o istorie politica cu implicatii europene, constituie trasaturile definitorii pentru faza "clasica" a civilizatiei dacice, etapa jalonata de domnia regelui intemeietor de stat, Burebista si cea a regelui-erou, Decebal. Chiar daca descoperirile arheologice nu sunt aici atat de spectaculoase (ca acelea, de pilda, din centrul statului dac, din cetatile din Muntii Orastiei), daco-getii sunt atestati si in zona Turzii prin diverse marturii, care le confera calitatea de creatori ai unei culturi specifice. Cea mai importanta asezare dacica de pe aceste meleaguri se afla, fara indoiala, chiar pe teritoriul actual al municipiului Turda.

epdacGeograful Ptolemeu (Geographia III, 8, 4) o numeste Patreuissa, ceea ce este, probabil, o coruptela din Patavissa sau Potaissa (aceasta din urma forma mai des atestata) reprezinta numele dacic al asezarii, nume perpetuat apoi in epoca romana. Pe langa cateva fragmente ceramice ale unei forme de vas tipic dacic (ceasca dacica) descoperite pe Dealul Suia, cele mai semnificative descoperiri sunt sase tetradrahme dacice emise in sec. III - II i.Cr., la care se adauga modele straine (tetradrahna thasiana, o drahma din Apolonia, o moneda din Corinthus si denari romani republicani din secolele II - I i.Cr.). Aceste descoperiri se concentreaza in Valea Sandului, pe Dealul Zanelor, Dealul Suia si Valea Pordei, indicand probabil localizarea Potaissei dacice in zona de Sud-Vest a municipiului Turda.
Daca Potaissa dacica potrivit documentatiei arheologice actuale, nu pare sa fi fost o asezare prea importanta, in schimb localitatea daco-romana care se dezvolta aici dupa anul 106 d.Cr. va deveni unul din principalele centre urbane ale provinciei Dacia.
 

 


Actualizat la data de: 20/11/2014

Cautare
Contact

Primăria Municipiului Turda


P-ța 1 Decembrie 1918, nr. 28,
Mun. Turda, Județul Cluj, România
Telefon: 0264313160
Fax: 0264317081
E-mail: primaria@primariaturda.ro
Web: www.primariaturda.ro


 

 
Copyright © 2006- Municipiul Turda Harta site Powered by SOBIS Portal.