Proces verbal incheiat azi 22.05.2018 cu ocazia sedintei de indata a Consiliului Local al municipiului Turda

Proces verbal incheiat azi 22.05.2018 cu ocazia sedintei de indata a Consiliului Local al municipiului Turda

In conformitate cu art. 40, alin. 1 si 2, art. 42, alin. 1 si 2, art. 43 alin. 1 din Legea nr. 215/2001, privind Administratia Publica Locala si Regulamentul de Organizare si Functionare al Consiliului Local, d-na Secretar, jr. Paula Mic face prezenta si constata ca, din totalul de 21 consilieri in functie ai Consiliului Local, sunt prezenti 19 consilieri, in persoana urmatoarelor doamne si domni: Anca Doru Paul Ioan, Bogdanffy Gabor-Norbert, Crişan Sorina-Mihaela, Csep Leylla, Felezeu Cristian George, Micu Ovidiu Dorel, Moldovan Adrian Petru, Moldovan Emil, Nap Adrian, Năstase Paul, Nemeş Lucian-Bogdan, Pîrlea Daniela, Rigman Ciprian-Doru, Riter Marius, Roş Nicolae, Sălăgean Aron-Adrian, Sărmăşan Marius-Adrian, Sămărtinean Iuliana Maria si Zoltan Radu-Cosmin.

Consilierii Cordiş Lucian si Giurgiu Nicolaie sunt absenti.

La sedinta Consiliului Local participa dl. primar – Cristian Octavian Matei.
Participa ca invitati: dna Ioana Iftime – sef serviciu Administratie Publica Locala, dna Codruta Bungardean – sef serviciu Finantari externe, dl. Calin Petrideanu- consilier juridic – sefi sau angajati ai serviciilor de specialitate din cadrul Primariei municipiului Turda, reprezentanti ai presei, cetateni.

D-na secretar jr. Paula Mic arata ca sedinta a fost convocata prin Dispozitia Primarului nr 828 / 21.05.2018 in conformitate cu prevederile art. 39, alin. 4 din L 215/2001 si este legal constituita fiind prezenti 19 consilieri.
Convocarea consilierilor locali s-a facut telefonic.
Pentru buna desfasurare a sedintei, d-na Secretar arata ca, in conformitate cu art. 35 alin. 1 din Legea 215/2001 privind Administratia Publica Locala, presedinte de sedinta ales este dna. Pirlea Daniela .

Dna. presedinte de sedinta: Stimati colegi, declar deschisa sedinta de indata de azi, 22.05.2018 daca sunt probleme la ordinea de zi?
Supune la vot ordinea de zi:
In urma votului rezulta : 19 voturi pentru
Ordinea de zi a sedintei este urmatoarea:
1.Probleme ale Serviciului Finanţări Externe şi Relaţii Internaţionale:
1.1. PROIECT DE HOTĂRÂRE privind aprobarea documentaţiei tehnico-economice a proiectului “Modernizarea coridorului de mobilitate urbană integrată în zona centrală a Municipiului Turda” şi a indicatorilor tehnico-economici.
– iniţiator, Primarul Municipiului Turda, domnul Matei Cristian Octavian.
1.2. PROIECT DE HOTĂRÂRE privind aprobarea documentaţiei tehnico-economice a proiectului “Modernizarea coridorului de mobilitate urbană integrată în zona de Est a Municipiului Turda” şi a indicatorilor tehnico-economici.
– iniţiator, Primarul Municipiului Turda, domnul Matei Cristian Octavian.

1.3. PROIECT DE HOTĂRÂRE privind aprobarea documentaţiei tehnico-economice a proiectului “Modernizarea coridorului de mobilitate urbană integrată în zona de Vest a Municipiului Turda” şi a indicatorilor tehnico-economici.
– iniţiator, Primarul Municipiului Turda, domnul Matei Cristian Octavian.
1.4. PROIECT DE HOTĂRÂRE privind aprobarea proiectului “Modernizarea coridorului de mobilitate urbană integrată în zona centrală a Municipiului Turda” şi a cheltuielilor legate de proiect.
– iniţiator, Primarul Municipiului Turda, domnul Matei Cristian Octavian.
1.5. PROIECT DE HOTĂRÂRE privind aprobarea proiectului “Modernizarea coridorului de mobilitate urbană integrată în zona de Est a Municipiului Turda” şi a cheltuielilor legate de proiect.
– iniţiator, Primarul Municipiului Turda, domnul Matei Cristian Octavian.
1.6. PROIECT DE HOTĂRÂRE privind aprobarea proiectului “Modernizarea coridorului de mobilitate urbană integrată în zona de Vest a Municipiului Turda” şi a cheltuielilor legate de proiect.
– iniţiator, Primarul Municipiului Turda, domnul Matei Cristian Octavian.
1.7. PROIECT DE HOTĂRÂRE privind aprobarea proiectului “Modernizarea coridorului de mobilitate urbană integrată în zona industrială a Municipiului Turda” şi a cheltuielilor legate de proiect.
– iniţiator, Primarul Municipiului Turda, domnul Matei Cristian Octavian.
***
Se propune spre dezbatere si aprobare punctul 1.1, PROIECT DE HOTARARE privind aprobarea documentaţiei tehnico-economice a proiectului “Modernizarea coridorului de mobilitate urbană integrată în zona centrală a Municipiului Turda” şi a indicatorilor tehnico-economici.
Dl. Cristian Felezeu:” Buna ziua, stimati colegi vreau sa prezint un punct de vedere al colegilor mei liberali, vreau sa spun ca noi nu ne opunem la asemenea gen de proiecte , dar vreau sa intreb de ce sedinta de indata?
Saptamana trecuta am avut sedinta, saptamana viitoare vom avea sedinta, e vorba de o cofinantare de aproape 3 milioane de lei.
Nu vreau sa devina obisnuinta si vad ca se intampla din ce in ce mai des. Macar atat, sa putem studia aceste proiecte sa vedem despre ce este vorba.”

Dl. primar Cristian Matei:” Va salut si eu pe toti, sa nu credeti ca cineva are chef sa vina in fiecare zi la sedinta sau convoc eu ca asa vreau eu!
Dna Bungardean va poate explica timpii necesari pentru completarea acestei documentatii si faptul ca am avut 2 proiecte aparute vineri, restul aparand abia luni nu vad ce am putea face mai mult…
Spuneati ca v-ati ocupat de un proiect european de 2-3 milioane de euro in nu stiu ce localitate. Daca v-ati fi ocupat, nu mai trebuia sa ridicati aceasta problema, trebuia sa stiti ca la aceste proiecte se lucreaza dupa principiul „Primul venit, primul servit”.
Acum 2 saptamani ne-am grabit foarte tare, inclusiv la compartimentul de Fonduri europene, toata lumea a fost libera in 30 aprilie, aici s-a stat si s-a lucrat pana la 3 noaptea, tocmai datorita acestui fapt ca, acel proiect depus in 30 aprilie, era hotarat de mult ca va fi depus in prima zi de depunere a proiectelor…, si faptul ca data de 30 a fost zi libera nu a incurcat pe nimeni, nici in alte localitati, sa stea sa depuna proiectele.
Daca dvs aveti o alta parere despre cum ati participat la proiecte europene, ar trebui sa stiti ca trebuie sa fiti primii. Dvs nu stiti numai sa ne interogati tot timpul, de ce si cum! Oricum aveti o practica in materie foarte bogata, puteti sa nu veniti, puteti sa va abtineti, puteti sa nu dezbateti, puteti sa nu faceti nimic!
Noi, ceilalti vrem ca aceste proiecte sa reuseasca ! Va multumesc!”

Dl. Doru Anca:” Discutia despre felul cum s-au analizat aceste proiecte in comisie, noi am avut… si s-au discutat aceste proiecte in Comisia 1, nu dle Felezeu? Luam registrul si va arat.
Acum 2 -3 luni am mai aprobat aceste obiective. Acum e alta etapa, propunere si executie, acuma se fac comasate aceste etape. Nu avem timp sa stam si peste 2 saptamani sa facem alta sedinta pentru executie.
Noi am dat viza atunci cu PNDL la cele 5 scoli.

Dna Codruta Bungardeanu:” In septembrie 2017.

Dl Doru Anca:” Acum trebuie sa-i dam drumul asa, pentru ca nu poti obtine aceste etape fara hotarare de Consiliu. Eu propun sa votam pentru ca e presanta problema pentru noi, sa ramanem in grafic.”

Dna Codruta Bungardean:” Proiectul a fost discutat in comisii, in luna septembrie in momentul in care au fost depuse cereri de finantare pentru cele 4 proiecte. Noi revenim cu 3 proiecte de hotarare pentru aprobarea documentatiilor tehnico-economice, care au suferit revizuiri in urma obtinerii avizelor necesare.
Pentru documentatiile tehnico-economice sunt 3 coridoare din 4, pentru al patrulea coridor, cel pe zona industriala, nu am venit cu reaprobarea indicatorilor economici pentru ca este in lucru de co-existenta pentru obtinerea avizului de la Electrica.
Pentru proiectele de hotarare privind cofinantarea, e o diferenta de centime sau de bani, rezultate in urma revizuirii listelor de investitii sau a bugetului.
Solicitarile de clarificari, in ultima etapa pentru contractare au un termen de 30 de zile, noi trebuie sa ne grabim sa dam raspunsul, daca este vreo inadvertenta, sa poata pleca documentatia la Bucuresti pentru contractare.
O solicitare de clarificare a venit joi la pranz, doua au venit vineri dupa ora 13 si una a venit ieri(luni) . Noi am stat si le-am pregatit, le-am verificat si le-am trimis spre difuzare catre consilieri, ieri.

Dl. Cristian Felezeu:” Aceste precizari as fi dorit sa le aud la comisie. S-a discutat in luna septembrie, dar de ce nu s-a facut azi dimineata o sedinta de comisie?
Suntem in 22 si inca nu avem nicio sedinta de comisie! Nu respectati regulamentul comisiei, dle presedinte !
La fel, veniti acum si-mi spuneti ca vreti sa convocati sedinta de comisie pentru joi (24 mai) ora 9. V-am rugat …, sedinte de comisii nu se fac la ora 9 dimineata.
Sunt discutii acum care sunt publice si trebuie sa fie auzite. Nu e prima data si aceste precizari pe care ni le-a spus dna Bungardean era foarte bine daca le stiam de dimineata, stiam despre ce este vorba si nu mai aveam discutii.”

Dl. Doru Anca:” Prietenul meu se contesta pe dansul! Zice ca era bine sa ne intalnim la comisie azi dimineata! Deci azi dimineata, directorul general il lasa sa vina la sedinta, dar joi, nu-l mai lasa! Dumnealui face niste afirmatii nefondate.
Joi venim la ora 9 si eu ii voi cere directorului general sa il invoiasca 2 ore.
Avem mentionat cine a participat la comisie. „

Dna. presedinte de sedinta supune la vot proiectul de hotarare.
In urma votului rezulta : 19 voturi pentru.

Se adopta HOTARAREA nr. 122 / 22.05.2018.
***
Se propune spre dezbatere si aprobare punctul 1.2, PROIECT DE HOTARARE privind aprobarea documentaţiei tehnico-economice a proiectului “Modernizarea coridorului de mobilitate urbană integrată în zona de Est a Municipiului Turda” şi a indicatorilor tehnico-economici.
Dna. presedinte de sedinta supune la vot proiectul de hotarare.
In urma votului rezulta : 19 voturi pentru.

Se adopta HOTARAREA nr. 123 / 22.05.2018.
***

Se propune spre dezbatere si aprobare punctul 1.3, PROIECT DE HOTARARE privind aprobarea documentaţiei tehnico-economice a proiectului “Modernizarea coridorului de mobilitate urbană integrată în zona de Vest a Municipiului Turda” şi a indicatorilor tehnico-economici.
Dna. presedinte de sedinta supune la vot proiectul de hotarare.
In urma votului rezulta : 19 voturi pentru.

Se adopta HOTARAREA nr. 124 / 22.05.2018.
***

Se propune spre dezbatere si aprobare punctul 1.4, PROIECT DE HOTARARE privind aprobarea proiectului “Modernizarea coridorului de mobilitate urbană integrată în zona centrală a Municipiului Turda” şi a cheltuielilor legate de proiect.

Dna. presedinte de sedinta supune la vot proiectul de hotarare.
In urma votului rezulta : 19 voturi pentru.

Se adopta HOTARAREA nr. 125 / 22.05.2018.

***

Se propune spre dezbatere si aprobare punctul 1.5, PROIECT DE HOTARARE privind aprobarea proiectului “Modernizarea coridorului de mobilitate urbană integrată în zona de Est a Municipiului Turda” şi a cheltuielilor legate de proiect.
Dna. presedinte de sedinta supune la vot proiectul de hotarare.
In urma votului rezulta : 19 voturi pentru.

Se adopta HOTARAREA nr. 126 / 22.05.2018.

***
Se propune spre dezbatere si aprobare punctul 1.6, PROIECT DE HOTARARE privind aprobarea proiectului “Modernizarea coridorului de mobilitate urbană integrată în zona de Vest a Municipiului Turda” şi a cheltuielilor legate de proiect.
Dna. presedinte de sedinta supune la vot proiectul de hotarare.
In urma votului rezulta : 19 voturi pentru.

Se adopta HOTARAREA nr. 127 / 22.05.2018.

***
Se propune spre dezbatere si aprobare punctul 1.7, PROIECT DE HOTARARE privind aprobarea proiectului “Modernizarea coridorului de mobilitate urbană integrată în zona industrială a Municipiului Turda” şi a cheltuielilor legate de proiect.
Dna. presedinte de sedinta supune la vot proiectul de hotarare.
In urma votului rezulta : 19 voturi pentru.

Se adopta HOTARAREA nr. 128 / 22.05.2018.

***
Dl. Primar Cristian Matei:” La sedinta de saptamana trecuta am anuntat sedinta ordinara pe 31 mai, dar nu am tinut cont ca la sfarsitul lunii mai se depun situatiile financiare si va propun in 29 mai ora 13 sa fie sedinta ordinara .

Intrucat toate problemele de pe ordinea de zi au fost dezbatute si nu au mai fost alte probleme, dna. presedinte de sedinta declara sedinta de astazi inchisa.

Drept pentru care s-a incheiat prezentul proces-verbal.

***

PRESEDINTE DE SEDINTA,
dna. Daniela Pîrlea

SECRETARUL municipiului Turda,
Jr. Paula Letiţia Mic

Intocmit,
Mariana Marginean

X