Proces verbal incheiat azi 29.08.2018 cu ocazia sedintei de indata a Consiliului Local al municipiului Turda

P R O C E S – V E R B A L incheiat azi 29.08.2018 in localul de sedinte al Consiliului Local al municipiului Turda cu ocazia SEDINTEI de INDATA a Consiliului Local al municipiului Turda

In conformitate cu art. 40, alin. 1 si 2, art. 42, alin. 1 si 2, art. 43 alin. 1 din Legea nr. 215/2001, privind Administratia Publica Locala si Regulamentul de Organizare si Functionare al Consiliului Local, dl. jurist Calin Petrideanu face prezenta si constata ca, din totalul de 21 consilieri in functie ai Consiliului Local, sunt prezenti 19 consilieri, in persoana urmatoarelor doamne si domni: Anca Doru Paul Ioan, Bogdanffy Gabor-Norbert, Cordiş Lucian, Crişan Sorina-Mihaela, Csep Leylla, Felezeu Cristian George, Giurgiu Nicolaie, Micu Ovidiu Dorel, Moldovan Adrian Petru, Moldovan Emil, Nap Adrian, Năstase Paul, Nemeş Lucian-Bogdan, Pîrlea Daniela, Rigman Ciprian-Doru, Riter Marius, Roş Nicolae, Sărmăşan Marius-Adrian, Sămărtinean Iuliana Maria.
Consilierii Sălăgean Aron-Adrian si Zoltan Radu-Cosmin sunt absenti.

Se intoneaza imnul de stat al Romaniei.

Participa ca invitati: dna Codruta Bungardean – sef serviciu Finantari externe, dl. Calugar Ginel – sef serviciu Dezvoltare Publica si investitii– sefi sau angajati ai serviciilor de specialitate din cadrul Primariei municipiului Turda, reprezentanti ai presei, cetateni.

Dl. jurist Calin Petrideanu arata ca sedinta a fost convocata prin Dispozitia Primarului nr 1243 / 28.08.2018 in conformitate cu prevederile art. 39, alin. 4 din L 215/2001 si este legal constituita fiind prezenti 19 consilieri.
Convocarea consilierilor locali s-a facut telefonic.
Pentru buna desfasurare a sedintei, d-na Secretar arata ca, in conformitate cu art. 35 alin. 1 din Legea 215/2001 privind Administratia Publica Locala, presedinte de sedinta ales este dl. consilier Nap Adrian .

Dl. presedinte de sedinta: Stimati colegi, declar deschisa sedinta de indata de azi, 29.08.2018 daca sunt probleme la ordinea de zi?
Supune la vot ordinea de zi:
In urma votului rezulta : 19 voturi pentru

Ordinea de zi a sedintei este urmatoarea:

1. Probleme ale Serviciului Finanţări Externe şi Relaţii Internaţionale:
1.1. PROIECT DE HOTĂRÂRE privind aprobarea documentației tehnico-economice a proiectului „Inființarea Secției Etnografice a Muzeului de Istorie Turda” și a indicatorilor tehnico-economici.
– iniţiator, Primarul Municipiului Turda, domnul Matei Cristian Octavian.
1.2. PROIECT DE HOTĂRÂRE privind aprobarea documentației tehnico-economicea proiectului „ Amenajare zonă de agrement şi construire centru multifunctional in municipiul Turda ” și a indicatorilor tehnico-economici.
– iniţiator, Primarul Municipiului Turda, domnul Matei Cristian Octavian.
1.3. PROIECT DE HOTĂRÂRE privind aprobarea PUZ preliminar pentru NUCLEU II TURISM URBAN – Parcul Tineretului, fosta Casă de cultură, Piața 1 Decembrie 1918.
– iniţiator, Primarul Municipiului Turda, domnul Matei Cristian Octavian.
***

Se propune spre dezbatere si aprobare punctul 1.1, PROIECT DE HOTARARE privind aprobarea documentației tehnico-economice a proiectului „Inființarea Secției Etnografice a Muzeului de Istorie Turda” și a indicatorilor tehnico-economici.

Dl. Cristian Felezeu:” Buna ziua, in primul rand as dori sa felicit administratia pentru acest proiect si pentru faptul ca acum 4 ani, cand am initiat aceasta tema de proiect, infiintarea sectiei etnografice a Muzeului de istorie ne-am zbatut ca sa poata fi realizat, din pacate, au aparut probleme de ordin tehnic si inca o data felicit ca s-a putut prelua acest proiect din mandatul trecut si va fi pus la implementare.
O dovada ca se poate trece peste disputele politice si se pot prelua proiecte indiferent de culoarea celui care l-a initiat. Cu siguranta va fi un plus pentru turismul din Turda si in special pentru copiii din Turda care vor beneficia de un element de traditie locala.”

Dl. Doru Anca:” Si eu sustin acest proiect, dar atrag atentia dlui viceprimar, … atentie deosebita cu locuitorii din curte, mai este o locatie langa, unde se mai stationeaza noaptea. Daca azi aprobam acest proiect, sa fie liber de sarcini sa putem demara lucrarile.„

Dl. viceprimar Lucian Nemes:” Multumesc dlui Anca pentru ceea ce a spus, dar vreau sa-i aduc la cunostinta ca anul trecut am reusit si am eliberat aceea curte. S-au demolat constructiile unde urmeaza sa fie edificata noua constructie si din punct de vedere al chiriasilor, azi nu mai exista persoane care locuiesc acolo.
Nu pot sa va spun ce se poate intampla… oficial, Politia locala are in vedere acel obiectiv, se patruleaza, nimeni nu locuieste acolo, deci se poate demara fara nicio problema acest proiect. „

Dl. Ciprian Rigman:” Si eu felicit initiatorii pentru acest proiect care extinde paleta muzeala a municipiului si trag nadejdea ca vom putea gasi, in viitorul apropiat, suficienta disponibilitate pentru a initia si un proiect legat de un Muzeu al Sticlariei, avand in vedere traditia pe care o are Turda, stiu ca exista o colectie destul de impresionanta de sticla in zona Fabricii de sticla care ar putea fi expusa, intr-un parteneriat cu Muzeul de istorie. Cred ca ar aduce si acesta un plus-valoare turismului si paletei muzeale din Turda. Multumesc. „

Dl. presedinte de sedinta supune la vot proiectul de hotarare.
In urma votului rezulta : 19 voturi pentru.

Se adopta HOTARAREA nr. 289 / 29.08.2018.

***

Se propune spre dezbatere si aprobare punctul 1.2, PROIECT DE HOTARARE privind aprobarea documentației tehnico-economice a proiectului „ Amenajare zonă de agrement şi construire centru multifunctional in municipiul Turda ” și a indicatorilor tehnico-economici.

Dl. Doru Anca:” Apreciez ca gasim o utilitate si suprafetelor disponibile din parc, iar pretul are o acoperire financiara mare, dar contributia noastra de 2% la aceasta data este mai mica.
Noi aceste sume le vom avea in bugetul pentru 2019, din punct de vedere financiar proiectul poate fi consolidat. Eu sustin acest proiect. „

Dl. presedinte de sedinta supune la vot proiectul de hotarare.
In urma votului rezulta : 19 voturi pentru.

Se adopta HOTARAREA nr. 290 / 29.08.2018.
***
Se propune spre dezbatere si aprobare punctul 1.3, PROIECT DE HOTARARE privind aprobarea PUZ preliminar pentru NUCLEU II TURISM URBAN – Parcul Tineretului, fosta Casă de cultură, Piața 1 Decembrie 1918.
Dl. Nicolaie Giurgiu:” Cu privire la acest proiect si la procedurile publicitare care au fost facute potrivit normelor metodologice de aplicate a Legii 350 privind urbanismul, am constatat ca nu au fost respectate termenele prin care s-a adus la cunostinta publicului si pus in dezbatere publica, motiv pentru care consilierii PNL se vor abtine de la vot la acest proiect.”

Dl. Doru Anca:” Nu am inteles…, nu a fost pus in dezbatere publica acest proiect pentru interventiile cetatenilor din municipiul Turda?

Dl. Nicolaie Giurgiu:” Da. Pentru 30 de zile. Proiectul a fost inregistrat in 23 august azi este 29 august si noi il votam. Trebuia sa stea cel putin 15 zile anuntul cu proiectul…, e articolul 37 din normele metodologice.

Dl. Doru Anca:” Din punct de vedere al raportului de specialitate si a componentei proiectului s-a gresit, ca nu a stat in dezbatere publica 30 de zile? Atat avem de obiectat? Din punct de vedere tehnic, va intreb?
Dle Vana nu a stat proiectul in dezbatere publica?

Dl. Adrian Vana- consilier juridic- Secretariatul Consiliului local Turda:” Proiectul are avizul arhitectului-sef, proiectul in sine l-am primit azi dimineata.”

Dl. Doru Anca:” Parerea mea este, cu mentiunea dvs, proiectul se poate completa in continuare. Nu, dle Felezeu?

Dl. Cristian Felezeu:” Nu, e vorba de termenul legal. Legea-i lege!

Dl. Doru Anca:”Ma rog, nu are rost sa ducem polemica. Nefiind pus in discutie cu cetatenii, dvs sustineti ca este viciu de procedura! Dar la problemele pur tehnice, dvs nu aveti obiectiuni, nu?

Dl. Nicolaie Giurgiu:” Tehnic nu am obiectiuni, dar nu are importanta!

Dl. Doru Anca:”Eu totusi sustin, sa dam drumul acestui proiect pentru ca sunt anumite termene, care la aceste proiecte pot sa devina neeligibile, …intr-adevar asa este, ca nu a stat in dezbatere publica. Eu zic sa votam acest proiect cu mentiunile respective, ca nu a stat in dezbatere publica.

D-na Leylla Csep:” Eu rog Secretariatul CL sa-si spuna punctul de vedere in legatura cu acest proiect. Daca este sau nu, legal. “

Dl. Adrian Vana- consilier juridic- Secretariatul Consiliului local Turda:” Acest proiect are avizul arhitectului-sef, din punct de vedere tehnic nu pot sa raspund asupra proiectului. Proiectul a fost depus… Proiectul in sine, ca proiect de hotarare nu necesita consultare publica. E vorba de avizul care trebuie afisat, pentru care raspunde cine a semnat. “

Dna Mihaela Vrabete-consilier la serviciul Finantari externe si relatii interna-tionale:” Buna ziua vreau sa va precizez cateva aspecte referitoare la revitalizarea fostei Case de cultura si in acelasi timp, in cuplaj cu reorganizarea parcului de pe malul Ariesului.
Aceste doua proiecte sunt si fac parte din strategia de dezvoltare locala a municipiului Turda.
Noi suntem la faza de PUZ preliminar, incercand sa raspundem comunitatii privind finantarea dezvoltarii unei parti a malului Ariesului ni s-a cerut un Plan Urbanistic Zonal.
Pentru a putea raspunde presiunilor de timp si a celor tehnice, am apelat la prezumtia de PUZ preliminar, ceea ce este in fata dvs si ceea ce a fost pus pe site in data de 23 august.
In zona parcului avem doua PUZ-uri diferite, din doua unitati teritoriale diferite si acest proiect face parte din Strategia mare.

Dna consilier Vrabete prezinta pe harta, proiectul de hotarare.

Din parc se ia in considerare doar punctele pe care le putem accesa, din aceasta cauza avem nevoie de PUZ preliminar, zona pe care se va trasa proiectul.
Se prevede reamenajarea parcului si a centrului multifunctional, nu va fi afectata imaginea parcului si functionalitatea lui, locurile de joaca, amenajarea patinoarului.
In sedinta comisie tehnice de urbanism am primit recomandari valoroase pentru PUZ sa deschidem zona de N-V, sa fie mai multe deschideri inspre parc din str Razboieni si posibilitatea de alee catre malul Ariesului.
Maine vom merge la Administratia Bazinala Mures pentru a prezenta aceste aprobari si a pregati urmatoarele lucruri. “

Dl. Doru Anca:” Proiectul e un PUZ preliminar, posibil dupa ce prinde contur, sa ma sufere modificari. Nu vad acuma de ce nu am fi de acord… si proiectul cu sectia etnografica de 3 ori a intrat in Consiliu. Eu nu vad de ce nu poate fi cuprins in planul mare si sa beneficiem de acest proiect?

Dl. Marius Riter:” Eu cred ca dl Anca ne incurajeaza sa nu respectam legea.

Dl. Doru Anca:”Acest proiect face parte dintr-un PUG, acum o luam pe bucatele, deci aprobam un PUZ preliminar. Nu am spus ca acest proiect nu poate fi pus in dezbatere dpdv al acordului, ca nu are legalitate!
Singura problema este ca nu s-a pus in dezbatere. Din punct de vedere al raportului de specialitate si al expunerii de motive dvs nun aveti nicio obiectiune, nu?”

Dl. Lucian Cordis:” Am mai spus aici, cand un consilier cere niste lamuriri la un proiect de hotarare, nu astept sa ma lamureasca un alt consilier, ci initiatorul proiectului, cineva de specialitate din Directia tehnica. E vorba in general, sunt anumiti colegi, care la orice luare de cuvant din sala, se simt ei obligati sa dea raspunsuri.
Marturisesc ca eu nu am citit chestia asta cu cate zile inainte …, dar daca asa e problema, stimati colegi de la Secretariat, nu trebuia sa intre pe ordinea de zi daca nu respecta legalitatea!
Noi nu suntem toti juristi si nu trebuie sa cunoastem noi legea.
Proprietatile vecine cu aceasta zona sunt private, oamenii pot construi pe proprietatea lor?

Dna Mihaela Vrabete:” Aici este digul Ariesului, asa cum este azi, asa va ramane, e administrat de Administratia bazinala Mures. Zona parcului e proprietate publica, nimeni nu poate investi, totul se aliniaza absolutamente la toate prevederile existente. Toate vor fi prezentate aici, nimic nu va trece fara aprobarea Consiliului local.

Dna Codruta Bungardean- sef serviciu Finantari Externe si Relatii Internationale:” Este vorba de un PUZ preliminar solicitat de Agentia pentru Protectia Mediului( APM) pentru ca noi sa demonstram ca avem in proprietatea de zona verde, din zona parcului. Puz-ul va fi realizat ulterior. Ceea ce va spunem ca s-ar putea sau nu s-ar putea face, este prezumtiv la aceasta data. Singura certitudine este ca noi sa pastram caracterul de zona verde a parcului, aceasta este solicitarea A.P.M.
Prin dezvoltarea PUZ-ului si a regulamentului de PUZ care va fi aprobat tot aici, de catre dvs, si tot aici va ajunge. Acesta este doar un PUZ preliminar care a fost dat spre consultare in 25 august pe site-ul Primariei si este necesar pentru pastrarea caracterului de zona verde a parcului.
Nu cunosc, dar daca sunt persoane care cunosc termenul de mediatizare pentru PUZ preliminar, ii rog sa ma ajute. PUZ-ul urmeaza a fi facut. Scopul este, pentru APM de a arata pastrarea caracterului de zona verde a parcului. “

Dl. Doru Anca:” Daca am votat in integru acest program, nu ne trebuie aviz pentru ca noi nu modificam situatia parcului. Ramane in aceeasi pozitie.

Dl. presedinte de sedinta supune la vot proiectul de hotarare.
In urma votului rezulta : 14 voturi pentru, 5 abtineri (PNL) .

Se adopta HOTARAREA nr. 291 / 29.08.2018.

***

Intrucat toate problemele de pe ordinea de zi au fost dezbatute si nu au mai fost alte probleme, dl. presedinte de sedinta declara sedinta de astazi inchisa.

Drept pentru care s-a incheiat prezentul proces-verbal.

***

PRESEDINTE DE SEDINTA,
municipiului Turda,
dl. Nap Adrian

SECRETARUL
Jr. PAULA MIC

Intocmit,
Insp spec Mariana Marginean

X