Mormantul lui Mihai Viteazul
DSCN5620Monumentul a fost inaugurat la 8 mai 1977-in locul troitei din lemn ridicate in 1923 de catre Societatea Femeilor Romane din Turda - cu prilejul sarbatoririi unui secol de la proclamarea independentei de stat a Romaniei. Inalt de 1601 cm , este opera sculptorului Marius Butunoiu. Este construit din beton armat, placat cu travertin de Ruschita, pe un soclu dreptunghiular din tuf vulcanic. Are trei laturi simbolizand cele trei principate romane unite sub Mihai Viteazul in anul 1601. La baza fiecarei laturi se afla stemele celor trei principate romane, executate din marmura alba de Simeria, la fel ca si placa mormantului, de catre artistul clujean Vasile Rus Batin. Vechea troita din lemn se afla la muzeul de istorie din Turda.
Dupa glorioasa victorie obtinuta la 3 august 1 601 la Goraslau, impotriva ostilor nobiliare comandate de Sigismund Bathory, Mihai se indreapta spre Cluj, unde ajunge la 11 august. De aici porneste spre Turda, in apropierea careia isi aseaza tabara, apoi trimite cea mai mare parte a trupelor sale la Fagaras unde se gasea familia lui intemnitata. La 16 august, in fruntea trupelor imperiale, soseste pe Campia Turzii si neimpacatul sau dusman, generalul Basta, a carui prezenta, potrivit planului de campanie, nu era prevazuta acolo. Din aceasta pricina, se spune ca intre cei doi comandanti ar fi avut loc neintelegeri in timpul carora, dupa afirmatiile cronicarului Szamoskozy, unul dintre boierii lui Mihai ar fi spus "Am pierdut Ardealul pe Campia Turdei, tot aici voiu sa-l redobandim".
Biserica Reformata (Turda Nouă)
966061_592628047427923_593086176_oEdificiul se prezinta ca o biserica sala, cu altar poligonal, sacristie pe latura de nord, un pridvor in fatada de sud si un turn-clopotnita in cea de vest. Fatadele de nord si de sud precum si corul sunt sprijinite de contraforturi masive. Pe contrafortul de sud al corului se afla incizat anul 1504.
Fatadele navei si ale corului sunt lipsite de elemente decorative. Intrarea principala in biserica se afla situata pe latura de sud, deschisa sub pridvorul acoperit cu o bolta semicilindrica, sustinuta de un arc dublu. Inspre exterior, ferestrele se incheie in arc frant, avand glaful simplu, lipsit de decor. In jurul biserici a fost ridicata o fortificatie de forma elipsoidala, avand intrarea print-un turn patrat, situat in partea de sud. Un bastion semicircular strajuieste latura de vest, avand incizat anul 1870, iar in partea de nord-vest se observa in zid urma unui portal incheiat in arc frant si alaturi inscriptia: RENOVATUM ANNO 1740 TEMPORE CURATORIS KOMIVES.
Biserica Romano-Catolica
Biserica Romano-CatolicaPe la sfarsitul secolului al XV-lea a inceput construirea bisericii romano-catolice la marginea de nord a pie'ii centrale. Aceasta se prezinta azi ca o biserica cu altar poligonal si cu sacristie pe latura de nord. Atat nava cat si altarul sunt sprijinite in exterior de contraforturi masive. Edificiul are dimensiuni destul de impozante, lungime de 50m si latime de 18,2 m. Altarul masoara in lungime 20,2 m. Cu privire la data zidirii acestui monument, in literatura de specialitate, datele sunt contradictorii. Se pare totusi, ca a fost zidit in ultimul sfert al veacului al XV-lea si primii ani ai secolului al XVI-lea (1475-1504). Biserica a fost martora unor evenimente marcante in istoria evului mediu. Aici s-a decretat, cu prilejul dietelor din 1557 si 1568 - printre primele din Europa - libertatea a trei culte religioase existente pe teritoriul Transilvaniei. Din pacate, cu acel prilej nu a fost legiferata si libertatea confesionala a majoritatii populatiei din Transilvania, a taranimii romane.