Aici puteti vizita pagina web a muzeului: http://muzeu-turda.cimec.ro/
Muzeul de IstorieMuzeul de istorie este cel mai valoros monument al arhitecturii medievale civile din raza municipiului si singurul palat din care se mai pastreaza parti datând de la sfârsitul veacului al XV-lea sau începutul celui urmator. El reprezenta odinioara resedinta sau Casa Princiara a principelui Sigismund Bathory. Cladirea s-a bucurat de consideratie de-a lungul timpului, numarându-se între resedintele preferate ale principilor. Pâna în jurul anului 1588 s-au efectuat lucrari importante de reconstructie structura actuala a cladirii datând din acele vremi. Ea a mai suferit o refacere generala în anul 1818, reparatii mai efectuându-se în anii 1886-1887 si 1911, de când dateaza forma pe care o are si azi. Arhitectura cladirii este în esenta gotica, peste care se suprapun elemente ale Renasterii.
Muzeul de istorie din Turda a fost inclus acum sase ani în programul national de restaurare initiat de catre Ministerul Culturii. Obiectivele acestui program guvernamental includ lucrari de consolidare, restaurare si efectuarea unor cercetari ecologice în perimetrul constructiei.
Construit dupa 1560, monumentul este o cladire cu parter si etaj, de forma aproximativ patrata, avand in partea de nord o anexa fara etaj. Destinata pentru vama sarii de la Turda, cladirea a servit si de resedinta temporara a principilor Transilvaniei in timpul vizitelor in zona, de unde si denumirea de Casa Princiara sau palat Voivodal.
Fatada principala are un portal de intrare in arc frant si trei ferestre de forma dreptunghiulara. Deasupra intrarii se afla un balcon sprijinit pe console in retrageri treptate. La dreapta si stanga acestuia se gasesc ferestre dreptunghiulare cu sprancene de cornise si frize de denticule in partea superioara. Celelalte fatade sunt lipsite de elemente decorative, doar ferestrele dispun de anumite accente.
Subsolul cladirii este acoperit cu bolti semicilindrice din caramida, pe cand parterul poarta poarta un tavan de lemn sprijinit pe grinzi puternice. Usile de la incaperile parterului au cadre dreptunghiulare, cu exceptia uneia incheiata sus cu un arc frant. Etajul este si el tavanuit, iar cadrele usilor sunt dreptunghiulare. In esenta edificiul apartine perioadei gotice de la sfarsitul veacului al XV-lea, dar a suferit modificari in secolele XVI si XVII, o renovare in anul 1818, iar ultima interventie, cea din 1919 i se datoreaza arhitectului Lux Kalman.
Drept fondatori ai institutiei muzeale turdene pot fi considerati A.Ratiu, I.Tigarea si I.Russu prin activitatea lor notabila de colectionare si pastrare a vestigiilor arheologice si istorice din vremea lui J.Kemeny si I.Teglas, in perioadainterbelica si urmatoare celui de al doilea razboi mondial.
Infiintat in 1943, muzeul a fost deschis pentru public in anul 1951, data de la care s-a desfasurat o activitate sistematica in directiile cercetarii stiintifice, a imbogatirii si conservarii patrimoniului si a valorificarii sale stiintifice si cultural-educative. Reorganizarile succesive ale expozitiei de baza au condus la realizarea unei prezentari muzeistice a evolutiei societatii omenesti din zona Turda din cele mai vechi timpuri si pana in zilele noastre. In afara de bogatele colectii de vestigii din preistorie, din epocile romana, medievala, moderna si contemporana, muzeul turdean poseda si o valoroasa colectie de arta populara si etnografie. Muzeul de Istorie Turda a editat câteva carti de specialitate. Una din acestea este lucrarea semnata de doctorul în arheologie Mihai Barbulescu, Potaissa-Studiu monografic, sau Moneda antica la Potaissa, lucrari care fac referiri la descoperirile arheologice din Castrul Roman, din Cheile Turzii si Cheile Turenilor.