P R O C E S – V E R B A L încheiat azi 30.12.2020 în localul de ședințe al Consiliului Local al municipiului Turda cu ocazia ședinței extraordinare online cu convocare de îndată a Consiliului Local al municipiului Turda

P R O C E S – V E R B A L

încheiat azi 30.12.2020 în localul de ședințe al
Consiliului Local al municipiului Turda cu ocazia
ședinței extraordinare online cu convocare de îndată
a Consiliului Local al municipiului Turda

In conformitate cu art. 134, alin. 1 si 4 din OUG nr 57 / 2019, privind Codul Administrativ si Regulamentul de Organizare si Functionare al Consiliului Local, d-na Secretar general, jr. Elena Mihaela Mărginean face prezenta si constata ca, din totalul de 21 consilieri in functie ai Consiliului Local, sunt prezenti 21 consilieri, in persoana urmatoarelor doamne si domni: Aruncutean Bogdan Ciprian, Blăniță Gabriela, Ciortea Răzvan Iulian, Cojocaru Igor, Costea Anca Nadia, Csep Leylla, Joldeș Mircea Traian, Kolozsi Atilla, Moldovan Emil, Nap Adrian, Năstase Paul, Nemeș Arpad, Orbean Ioana, Pîrlea Daniela, Sălăgean Aron-Adrian, Sârbu Paul Marius, Sima Radu Mihai, Suciu Andrei Nicolae, Sur Mara, Teban Adrian Marius, Vancea Monica Laura.

Se intoneaza imnul de stat al Romaniei.
Participa ca invitati: dna Gabriela Salagean- director Directia Taxe si impozite; dl Ovidiu Gaina- director Directia Tehnica.

D-na secretar general, jr. Elena Mihaela Mărginean arata ca sedinta a fost convocata conform DISPOZITIEI Primarului nr. 1252 / 28.12.2020 si este legal constituita fiind prezenti 21 consilieri.
Convocarea consilierilor locali s-a facut telefonic.

Pentru buna desfasurare a sedintei, d-na secretar general arata ca, in conformitate cu art. 123, alin. 1 din OUG nr 57/2019 privind Codul Administrativ, presedinte de sedinta ales este dl. consilier Năstase Paul .

Dl. presedinte de sedinta: Stimati colegi, declar deschisa sedinta extraordinara de azi, 30.12.2020, daca sunt probleme la ordinea de zi?

Dl. Adrian Teban : Domnule presedinte inainte de a incepe deliberarile v-as ruga sa-mi permiteti sa citesc o declaratie politica a grupului USR-PLUS. As vrea sa motivez ceea ce vom vota ulterior.
Domnule presedinte, doamna viceprimar, doamna secretar general, stimati colegi ; in ultima sedinta de Consiliu Local am incercat sa dam un semnal negativ fata de aceasta practica, deloc productiva, care se pare ca devine regula la C.L. Turda.
Din cele 7 sedinte la care am participat pana acum, 2 au fost extraordinare si 2 de indata, ceea ce reprezinta un procent de 57% din total. Daca adaugam si faptul ca proiectele ne sunt transmise si in ultima zi a saptamanii, cum a fost la precedenta si la o ora la care nu putem cere informatii la nimeni pentru ca sunt in afara programului.
Putem trage concluzia unei rele intentii in ceea ce priveste modul de lucru al C.L. Ieri la ora 14.46 am primit un numar de 39 de proiecte, daca alocam doar 15 minute pentru fiecare proiect sunt necesare 10 ore pentru studiul lor.
Asta in afara programului Primariei si fara posibilitatea de a cere informatii suplimentare. De ce se intampla acest lucru, ce este de ascuns, ne intrebam mereu si nu gasim o logica ?
Esenta proiectelor transmise ieri este foarte buna si asemenea HCL ar trebui sustinute de fiecare dintre noi. Avem obligatia sa incercam sa schimbam fata orasului, dar aceste HCL sunt facute superficial si as putea spune unele, chiar tendentios.
La o analiza rapida am putut observa ca unele proiecte contin lacune mari. Potrivit art 557, alin 4 din Codul civil, dreptul de proprietate se dobandeste prin inscrierea in CF, la niciun proiect nu exista CF sau dovada actului de proprietate.
Nu stim daca ne adresam persoanelor in cauza.
La proiectul 1.11, somatia e scrisa initial pe numele Negotiu Liviu si Anamaria din AlbaIulia, apoi corectata pe Danciu Emilia si Iosif. Are o fisa de evaluare din 2018, dar o nota de constatare din 2020.
Punctul 1.12, somatia a fost trimisa prin posta la Baroului Cluj.
Proiectul 1.39 care mi se pare cel mai ingrijorator, are o fisa de evaluare in care nu este trecuta data, nota de constatare nu are niciun numar de inregistrare si data inregistrarii, mai mult, casa in cauza se afla intr-un plin proces de reabilitare, este tencuita, are geamuri din termopan, fata de casa lipita, din vecini care este intr-o stare de degradare mult mai avansata si nu face obiect niciunui proiect de azi.
Ma adresez fiecaruia dintre dvs, ne dorim sa sanctionam la maxim acesti oameni cu o majorare de 500% , avand in fata niste proiecte intocmite superficial.
Primaria da un exemplu negativ in gestionarea cladirilor proprii, ma refer la blocul O din sensul giratoriu, la cinematograful din micro, la unele case sociale care sunt jalnice sau cladirea Judecatoriei.
Oare nu ar trebui sa incepem cu acestea ? Sa dam un exemplu comunitatii din care facem parte, iar apoi sa incepem sanctionarea cetatenilor.
Oare aceasta este sursa de venit pentru Primarie ? Poate ar fi bine sa ne ocupam de ‘gaurile’ care exista la clubul de fotbal de 300.000 lei, care conform documentelor stau cu banii in casierie dee 159.000 lei in loc sa-si plateasca datoriile.
Sunt cateva din punctele noastre de vedere care vor motiva votul nostru negativ la toate proiectele de astazi. Va multumesc.

Dl. Emil Moldovan : » Constat cu dezamagire si eu ceea ce se intampla azi si ma alatur la ceea ce a spus dl Teban. Vreau sa fac o propunere; daca ati citit aceste proiecte, a inceput acest demers cu HCL 375 /2017 cu care am fost de acord.
Acolo unde este rea credinta trebuie luate masuri, daca toate demersurile de constatare au inceput in 2019, de ce nu au fost facute in 2018 ?
Nota de constatare sunt facute in luna ianuarie 2020, nu mai este niciuna facuta ulterior. Noi impunem majorare de 500%, acest proiect are 27 puncte de penalizare, nota de constatare nu este inregistrata. Dă un punct si observa ca este un geam spart, in ianuarie 2020, dar ma indoiesc ca acel geam nu a fost inlocuit intre timp si astfel nu se mai incadra in cele sub 25 de puncte.
Propun ca aceste proiecte sa fie retrase azi de pe ordinea de zi, puse intr-o alta sedinta in luna ianuarie, apoi comisia de control sa faca noi constatari si sa vina cu totul la zi. »

Dl presedinte de sedinta : » Retragerea de pe ordinea de zi poate fi facuta doar de catre initiator. Doar putem sa nu votam ordinea de zi.

Dl. Ovidiu Gaina-director Directia tehnica;’ Ceea ce se propune spre aprobare este aplicarea unei HCL 375 din 2017. Referitor la primul proiect, conform Codului fiscal un imobil poate fi reparat pana la 31 decembrie, putea sa-si faca remedierea pana la 31.12.2019, reverificarea pentru conformitate s-a facut in ianuarie 2020, imobilul a ramas spre aprobare cu impozitare de 500%.
Imobilele nu pot intra in impozitare, conform Codului fiscal decat in anul fiscal urmator, adica daca verificam niste imobile in 2020, ele au au drept de remediere pana in 31.12.2020 , reverificarea se face in 2021, si incadrarea in impozitate se va face cu 2022.

Dl presedinte de sedinta Pentru a se putea aplica aceasta impozitare trebuie facuta azi HCL, pentru a putea fi pusa in aplicare anul urmator. Dansii au avut la dispozitie timp corespunzator sa-si refaca cladirile.

Dl. Emil Moldovan : « De ce acuma in 30 decembrie punem pe ordinea de zi asemenea proiecte ? De ce nu s-au discutat la inceputul lunii ? Aveam timp sa ne uitam pe proiecte.
Eu voi vota impotriva ordinii de zi.

Dl. Ovidiu Gaina : » In nota de constatate de pe str Piersicului nr 15 peretele este degradat partial, elemente de inchidere la cornisa, desprinse, cos de fum si jgheaburi degradate.
Toate pozele se vad clar, au fost verificate de membrii comisiei in teren.

Dna Gabriela Blanita : » La punctul 1.1, familia este la varsta pensionarii, decidem ca trebuie penalizati pentru locuinta neingrijita, dar intreb daca v-ati asigurat ca poate financiar nu au cum sa faca aceste cheltuieli ?
S-au analizat aspectele sociale ale proprietarilor, in functie de reparatiile facute sa fie scutiti de la plata impozitelor ?
Sa-i ajutam sa-si repare locuintele, fiind vorba de nivelul de trai al cetatenilor nostri.

Dl. Ovidiu Gaina-director Directia tehnica;’Dna consilier noi doar aplicam prevederilor codului fiscal art. 489, alin 5-8. Din pacate nu putem din bugetul local sa investim in imobile personale. »

Dl. Andrei Suciu : »La proiectul 1.39, casa este tip duplex, proiectul este facut pentru nr.2, partea dreapta a cladirii, cum stai cu fata la casa, ori dna care apare in proiectul de horarare sta in partea stanga a cladirii.
Eu cer retragerea de pe ordinea de zi a punctului 1.39 pentru ca este o confuzie acolo. «

Dl. presedinte de sedinta : » Haideti sa votam ordinea de zi ca sa putem discuta pe proiecte.

Dna Mihaela Marginean – secretarul general al municipiului Turda : » Conform Codului administrativ in aceasta etapa in care ne aflam acum se va vota Ordinea de zi propusa de initiator, ulterior se va lua cuvantul la fiecare proiect in parte.

Supune la vot ordinea de zi:
In urma votului rezulta : 12 voturi pentru, 9 impotriva PSD, PMP, USR-PLUS

Ordinea de zi a sedintei este urmatoarea:

1. Probleme ale Direcției Impozite și Taxe Locale:

1.1. PROIECT DE HOTĂRÂRE privind majorarea cu 500% a impozitului începând cu anul 2021, pentru clădirea situată în Municipiul Turda, strada Piersicului nr. 15, proprietatea dnei. Lăzărean Carolina și dlui. Lăzărean Alexandru, ca urmare a constatării stării tehnice de clădire neîngrijită.
– iniţiator Primarul Municipiului Turda, domnul Matei Cristian Octavian.

1.2. PROIECT DE HOTĂRÂRE privind majorarea cu 500% a impozitului începând cu anul 2021, pentru clădirea situată în Municipiul Turda, strada Făcliei nr. 8, proprietatea dnei. Vass Elisabeta, ca urmare a constatării stării tehnice de clădire neîngrijită.
– iniţiator Primarul Municipiului Turda, domnul Matei Cristian Octavian.

1.3. PROIECT DE HOTĂRÂRE privind majorarea cu 500% a impozitului începând cu anul 2021, pentru clădirea situată în Municipiul Turda, strada Făcliei nr. 2, proprietatea dlui. Bone Anton, ca urmare a constatării stării tehnice de clădire neîngrijită.
– iniţiator Primarul Municipiului Turda, domnul Matei Cristian Octavian.

1.4. PROIECT DE HOTĂRÂRE privind majorarea cu 500% a impozitului începând cu anul 2021, pentru clădirea situată în Municipiul Turda, strada Mică nr. 10, proprietatea dnei. Nicorescu Maria, ca urmare a constatării stării tehnice de clădire neîngrijită.
– iniţiator Primarul Municipiului Turda, domnul Matei Cristian Octavian.

1.5. PROIECT DE HOTĂRÂRE privind majorarea cu 500% a impozitului începând cu anul 2021, pentru clădirea situată în Municipiul Turda, strada Castanilor nr. 21, proprietatea dnei. Bibza Ana, ca urmare a constatării stării tehnice de clădire neîngrijită.
– iniţiator Primarul Municipiului Turda, domnul Matei Cristian Octavian.

1.6. PROIECT DE HOTĂRÂRE privind majorarea cu 500% a impozitului începând cu anul 2021, pentru clădirea situată în Municipiul Turda, strada Andrei Mureșanu nr. 32, proprietatea dlui. Vâtcă Iosif, ca urmare a constatării stării tehnice de clădire neîngrijită.
– iniţiator Primarul Municipiului Turda, domnul Matei Cristian Octavian.

1.7. PROIECT DE HOTĂRÂRE privind majorarea cu 500% a impozitului începând cu anul 2021, pentru clădirea situată în Municipiul Turda, strada Frăgăriștei nr. 78, proprietatea dlui. Turdean Petru, ca urmare a constatării stării tehnice de clădire neîngrijită.
– iniţiator Primarul Municipiului Turda, domnul Matei Cristian Octavian.

1.8. PROIECT DE HOTĂRÂRE privind majorarea cu 500% a impozitului începând cu anul 2021, pentru clădirea situată în Municipiul Turda, strada Călărași nr. 40, proprietatea dlui. Turdean Ioan, ca urmare a constatării stării tehnice de clădire neîngrijită.
– iniţiator Primarul Municipiului Turda, domnul Matei Cristian Octavian.

1.9. PROIECT DE HOTĂRÂRE privind majorarea cu 500% a impozitului începând cu anul 2021, pentru clădirea situată în Municipiul Turda, strada I. B. Deleanu nr. 1, proprietatea dnei. Dondoș Eleonora, ca urmare a constatării stării tehnice de clădire neîngrijită.
– iniţiator Primarul Municipiului Turda, domnul Matei Cristian Octavian.

1.10. PROIECT DE HOTĂRÂRE privind majorarea cu 500% a impozitului începând cu anul 2021, pentru clădirea situată în Municipiul Turda, strada Axente Sever nr. 22, proprietatea dnei. Stănescu Rodica, ca urmare a constatării stării tehnice de clădire neîngrijită.
– iniţiator Primarul Municipiului Turda, domnul Matei Cristian Octavian.

1.11. PROIECT DE HOTĂRÂRE privind majorarea cu 500% a impozitului începând cu anul 2021, pentru clădirea situată în Municipiul Turda, strada Fântânele nr. 11, proprietatea dnei. Danciu Emilia Ramona și dlui. Danciu Iosif, ca urmare a constatării stării tehnice de clădire neîngrijită.
– iniţiator Primarul Municipiului Turda, domnul Matei Cristian Octavian.

1.12. PROIECT DE HOTĂRÂRE privind majorarea cu 500% a impozitului începând cu anul 2021, pentru clădirea situată în Municipiul Turda, strada Axente Sever nr. 19, proprietatea Baroului Cluj, ca urmare a constatării stării tehnice de clădire neîngrijită.
– iniţiator Primarul Municipiului Turda, domnul Matei Cristian Octavian.

1.13. PROIECT DE HOTĂRÂRE privind majorarea cu 500% a impozitului începând cu anul 2021, pentru clădirea situată în Municipiul Turda, strada Aurel Vlaicu nr. 34, proprietatea SC ABBELA SRL, ca urmare a constatării stării tehnice de clădire neîngrijită.
– iniţiator Primarul Municipiului Turda, domnul Matei Cristian Octavian.

1.14. PROIECT DE HOTĂRÂRE privind majorarea cu 500% a impozitului începând cu anul 2021, pentru terenul situată în Municipiul Turda, strada Aurel Vlaicu nr. 4, proprietatea SC CROSEST SRL, ca urmare a constatării stării tehnice de teren neîngrijit.
– iniţiator Primarul Municipiului Turda, domnul Matei Cristian Octavian.

1.15. PROIECT DE HOTĂRÂRE privind majorarea cu 500% a impozitului începând cu anul 2021, pentru clădirea situată în Municipiul Turda, strada Aurel Vlaicu nr. 2, proprietatea dnilor. Chicinaș Marie și Bumb Marie, ca urmare a constatării stării tehnice de clădire neîngrijită.
– iniţiator Primarul Municipiului Turda, domnul Matei Cristian Octavian.

1.16. PROIECT DE HOTĂRÂRE privind majorarea cu 500% a impozitului începând cu anul 2021, pentru clădirea situată în Municipiul Turda, strada B.P.Hașdeu nr. 8, proprietatea dnei. Ganea Maria și dlui. Ganea Iosif, ca urmare a constatării stării tehnice de clădire neîngrijită.
– iniţiator Primarul Municipiului Turda, domnul Matei Cristian Octavian.

1.17. PROIECT DE HOTĂRÂRE privind majorarea cu 500% a impozitului începând cu anul 2021, pentru clădirea/terenul situate în Municipiul Turda, strada Rândunicii nr. 50A, proprietatea dlui. Popa Simion, ca urmare a constatării stării tehnice de teren/clădire neîngrijite.
– iniţiator Primarul Municipiului Turda, domnul Matei Cristian Octavian.

1.18. PROIECT DE HOTĂRÂRE privind majorarea cu 500% a impozitului începând cu anul 2021, pentru clădirea situată în Municipiul Turda, strada Mircea cel Bătrân nr. 10, proprietatea dlui. Feneșan Victor Raul, ca urmare a constatării stării tehnice de clădire neîngrijită.
– iniţiator Primarul Municipiului Turda, domnul Matei Cristian Octavian.

1.19. PROIECT DE HOTĂRÂRE privind majorarea cu 500% a impozitului începând cu anul 2021, pentru clădirea situată în Municipiul Turda, strada Rândunicii nr. 1, proprietatea dnei. Pârjol Ana, ca urmare a constatării stării tehnice de clădire neîngrijită.
– iniţiator Primarul Municipiului Turda, domnul Matei Cristian Octavian.

1.20. PROIECT DE HOTĂRÂRE privind majorarea cu 500% a impozitului începând cu anul 2021, pentru clădirea situată în Municipiul Turda, Calea Victoriei nr. 6, proprietatea dlui. Pop Dorel și a dnei. Pop Rodica, ca urmare a constatării stării tehnice de clădire neîngrijită.
– iniţiator Primarul Municipiului Turda, domnul Matei Cristian Octavian.

1.21. PROIECT DE HOTĂRÂRE privind majorarea cu 500% a impozitului începând cu anul 2021, pentru clădirea situată în Municipiul Turda, strada Nicolae Iorga nr. 22, proprietatea dlui. Podar Aurelian și a dnei. Podar Sofia, ca urmare a constatării stării tehnice de clădire neîngrijită.
– iniţiator Primarul Municipiului Turda, domnul Matei Cristian Octavian.

1.22. PROIECT DE HOTĂRÂRE privind majorarea cu 500% a impozitului începând cu anul 2021, pentru clădirea situată în Municipiul Turda, strada G. Barițiu nr. 155A, proprietatea dnei. Andreica Roxana, ca urmare a constatării stării tehnice de clădire neîngrijită.
– iniţiator Primarul Municipiului Turda, domnul Matei Cristian Octavian.

1.23. PROIECT DE HOTĂRÂRE privind majorarea cu 500% a impozitului începând cu anul 2021, pentru clădirea situată în Municipiul Turda, strada Cetatea Romană nr. 34, proprietatea dnei. Popa Monica Lucreția, ca urmare a constatării stării tehnice de clădire neîngrijită.
– iniţiator Primarul Municipiului Turda, domnul Matei Cristian Octavian.

1.24. PROIECT DE HOTĂRÂRE privind majorarea cu 500% a impozitului începând cu anul 2021, pentru clădirea situată în Municipiul Turda, strada Romană nr. 42, proprietatea dnei. Mircea Flavia, ca urmare a constatării stării tehnice de clădire neîngrijită.
– iniţiator Primarul Municipiului Turda, domnul Matei Cristian Octavian.

1.25. PROIECT DE HOTĂRÂRE privind majorarea cu 500% a impozitului începând cu anul 2021, pentru clădirea situată în Municipiul Turda, strada Macilor nr. 13, proprietatea dlui. Ghica Gheorghe Leontin Marcel, ca urmare a constatării stării tehnice de clădire neîngrijită.
– iniţiator Primarul Municipiului Turda, domnul Matei Cristian Octavian.

1.26. PROIECT DE HOTĂRÂRE privind majorarea cu 500% a impozitului începând cu anul 2021, pentru clădirea situată în Municipiul Turda, strada Mihai Eminescu nr. 34, ap. 2, proprietatea dlui. Cărpineanu Iuliu Marcel, ca urmare a constatării stării tehnice de clădire neîngrijită.
– iniţiator Primarul Municipiului Turda, domnul Matei Cristian Octavian.

1.27. PROIECT DE HOTĂRÂRE privind majorarea cu 500% a impozitului începând cu anul 2021, pentru clădirea situată în Municipiul Turda, strada Mihai Eminescu nr. 36, proprietatea dlui. Moldovan Ilie, ca urmare a constatării stării tehnice de clădire neîngrijită.
– iniţiator Primarul Municipiului Turda, domnul Matei Cristian Octavian.

1.28. PROIECT DE HOTĂRÂRE privind majorarea cu 500% a impozitului începând cu anul 2021, pentru clădirea situată în Municipiul Turda, strada Detunata nr. 10, proprietatea dlui. Marea Mihai, ca urmare a constatării stării tehnice de clădire neîngrijită.
– iniţiator Primarul Municipiului Turda, domnul Matei Cristian Octavian.

1.29. PROIECT DE HOTĂRÂRE privind majorarea cu 500% a impozitului începând cu anul 2021, pentru clădirea situată în Municipiul Turda, strada Dr. Ioan Rațiu nr. 68, proprietatea dlui. Finta Ioan și a Dnei Finta Viorica, ca urmare a constatării stării tehnice de clădire neîngrijită.
– iniţiator Primarul Municipiului Turda, domnul Matei Cristian Octavian.

1.30. PROIECT DE HOTĂRÂRE privind majorarea cu 500% a impozitului începând cu anul 2021, pentru clădirea situată în Municipiul Turda, strada Frăsinetului nr. 28A, proprietatea dlui. Lup Nicolae Petru, ca urmare a constatării stării tehnice de clădire neîngrijită.
– iniţiator Primarul Municipiului Turda, domnul Matei Cristian Octavian.

1.31. PROIECT DE HOTĂRÂRE privind majorarea cu 500% a impozitului începând cu anul 2021, pentru clădirea situată în Municipiul Turda, strada Frăsinetului nr. 23, proprietatea dnei. Purece Viorica, ca urmare a constatării stării tehnice de clădire neîngrijită.
– iniţiator Primarul Municipiului Turda, domnul Matei Cristian Octavian.

1.32. PROIECT DE HOTĂRÂRE privind majorarea cu 500% a impozitului începând cu anul 2021, pentru clădirea situată în Municipiul Turda, strada Negru Vodă nr. 2B, proprietatea dlui. Covaciu Adi și dnei. Busuioc Amalia Dana, ca urmare a constatării stării tehnice de clădire neîngrijită.
– iniţiator Primarul Municipiului Turda, domnul Matei Cristian Octavian.

1.33. PROIECT DE HOTĂRÂRE privind majorarea cu 500% a impozitului începând cu anul 2021, pentru clădirea situată în Municipiul Turda, strada Transbordării nr. 5A, proprietatea dnelor. Sabău Viorica, Dumitru Maria și Gheți Ana, ca urmare a constatării stării tehnice de clădire neîngrijită.
– iniţiator Primarul Municipiului Turda, domnul Matei Cristian Octavian.

1.34. PROIECT DE HOTĂRÂRE privind majorarea cu 500% a impozitului începând cu anul 2021, pentru clădirea situată în Municipiul Turda, strada Fabricii nr. 53, proprietatea dlui. Cherecheș Ioan și a dnei. Cherecheș Doina, ca urmare a constatării stării tehnice de clădire neîngrijită.
– iniţiator Primarul Municipiului Turda, domnul Matei Cristian Octavian.

1.35. PROIECT DE HOTĂRÂRE privind majorarea cu 500% a impozitului începând cu anul 2021, pentru clădirea situată în Municipiul Turda, strada Fabricii nr. 56, proprietatea dnelor. Cândea Eugenia și Niculița Venera, ca urmare a constatării stării tehnice de clădire neîngrijită.
– iniţiator Primarul Municipiului Turda, domnul Matei Cristian Octavian.

1.36. PROIECT DE HOTĂRÂRE privind majorarea cu 500% a impozitului începând cu anul 2021, pentru clădirea situată în Municipiul Turda, strada Fabricii nr. 71C, proprietatea SNTCF CFR CĂLĂTORI SA – Sucursala Regională Transport Feroviar Călători Cluj, ca urmare a constatării stării tehnice de clădire neîngrijită.
– iniţiator Primarul Municipiului Turda, domnul Matei Cristian Octavian.

1.37. PROIECT DE HOTĂRÂRE privind majorarea cu 500% a impozitului începând cu anul 2021, pentru clădirea situată în Municipiul Turda, strada Fabricii nr. 71, proprietatea SC RONEFER SRL, ca urmare a constatării stării tehnice de clădire neîngrijită.
– iniţiator Primarul Municipiului Turda, domnul Matei Cristian Octavian.

1.38. PROIECT DE HOTĂRÂRE privind majorarea cu 500% a impozitului începând cu anul 2021, pentru clădirea situată în Municipiul Turda, strada Pavel Dan nr. 8, proprietatea dnei. Petrache Angelica, ca urmare a constatării stării tehnice de clădire neîngrijită.
– iniţiator Primarul Municipiului Turda, domnul Matei Cristian Octavian.

1.39. PROIECT DE HOTĂRÂRE privind majorarea cu 500% a impozitului începând cu anul 2021, pentru clădirea situată în Municipiul Turda, strada Zidarilor nr. 8, ap. 2, proprietatea dnei. Boroș Rozalia Baba, ca urmare a constatării stării tehnice de clădire neîngrijită.
– iniţiator Primarul Municipiului Turda, domnul Matei Cristian Octavian.

***

Igor Cojocaru : » Daca in toamna s-a reabilitat o cladire intre timp, poate fi un subiect al unui proces ?

Dna Gabriela Salagean – director Taxe si impozite locale : « Referitor la impozitarea cu 500% au fost somati si termenul la care trebuiau sa-si reabiliteze cladirile a fost 31.12.2019. In 2020 s-a facut reverificarea si daca azi se emite HCL, pentru 2021 vor plati majorat impozitul, dar daca pe parcursul anului 2021 isi vor reabilita se va emite o alta hotarare de scoatere imobilului din categoria celor neingrijite, iar pentru 2022 nu vor mai achita majorat impozitul. In anul acesta adoptam hotararile pentru anul urmator.

Dl. Razvan Ciortea : » Am identificat foarte multe carente la aceaste proiecte si nu este chiar legal. La punctul 1.21 nici macar nu este proprietar persoana din proiect, Primaria Turda figureaza ca si proprietar si a castigat o licitatie, a depus o cerere de demolare.
Aceasta comisie cum a ales imobilele ? Haideti sa ne uitam pe str.Margaretelor, ca ma asteptam sa vad vreo 50 de imobile aici. Sa nu luam o dubla masura, cum putem vorbi de o familie amarata de pe str Teclu, cum noi, Primaria nu dam un exemplu ?
As face un amendament, sa bagam pe ordinea de zi si verificarea strazii Margaretelor cu acele imobile, sa vedem ce parere au membrii comisie.
Felicit pe colegii mei, dl Moldovan si dl Teban ca au prezentat foarte bine situatia. In orice lege se verifica caracterul social si apoi sa mergem cu maxim.

Dl. Ovidiu Gaina : La 1.21 la impozite figureaza persoana care ati spus dvs ca nu apare, daca s-a schimbat intre timp si nu a venit sa declare vanzarea cladirii, serviciul nu poate sa puna pe altcineva.

Dl. Razvan Ciortea : » Acum 3 ani s-a facut licitatie si au castigat imobilul, au platit integral si de 2 ani fac demersuri sa intre in legalitate sa aiba loc acest transfer de proprietate.
Au depus o cerere de demolare, dar li s-a raspuns ca nu pot demola daca nu sunt proprietari. Primaria le ia impozit de 2 ani, chiar daca nu sunt proprietari. Ei doreau sa-si repare imobilul dar Primaria nu le-a dat autorizatie de demolare.

Dna Ioana Orbean : »S-a analizat fiecare proiect, nu se poate ca proiectele sa nu fie in regula, opozitia pe care o faceti, o faceti general si nu vedeti niciun interes al Turzii, aici. Nu exista niciun fel de dialog, exista o opozitie…
Cand analizam ,sa stim ca Codul fiscal prevede un impozit pana la 500% pentru aceste cladiri si o HCL care a stabilit ca sunt maxim acei 500%, nu discutam acum ca la unul e mai grav, ca la altul.
Daca nu le luam punctual, doar spunem ca si o strada sau alta…

Dl. Razvan Ciortea : » Azi dezbatem 39 de cladiri, pe str Margaretelor sunt 150 de cladiri pe care nu le vedem, aceasta comisie nu si-a facut treaba bine ? Nu a mers prin tot orasul ? E vorba de dubla masura, nu suntem Gica Contra !

Dl. Presedinte de sedinta»Aceste cladiri au fost evaluate, s-au facut rapoarte si au ajuns la finalizare, urmatoare imobile vor aparea ulterior.
Daca venim cu 500 de proiecte la o sedinta si daca vorbim atat pe langa subiect, ne va prinde luna ianuarie aici.

Dl. Ovidiu Gaina : » Toate imobilele au fost verificate de comisie, cu termen de conformare 31.12.2019. constructiile de pe str Margaretelor la care se refera dl consilier Ciortea sunt constructii care s-au facut fara autorizatie de construire si se incadreaza la alta prevedere legala. Nu tine de obiectul acestui proiect.

Dl. Adrian Salagean : » Ii sugerez dlui Ciortea, in calitate de consilier local, sa faca parte din comisia de control chiar daca nu are drepturi depline si poate sugera anumite strazi pe care le considera oportun pentru verificare.

Se propune spre dezbatere si aprobare punctul 1.1, PROIECT DE HOTARARE privind majorarea cu 500% a impozitului începând cu anul 2021, pentru clădirea situată în Municipiul Turda, strada Piersicului nr. 15, proprietatea dnei. Lăzărean Carolina și dlui. Lăzărean Alexandru, ca urmare a constatării stării tehnice de clădire neîngrijită.

Dl Adrian Salagean : » Toate cele 39 de proiecte au aviz favorabil.

Dl presedinte de sedinta : » Votul va fi secret si nu vom face referire la numele proprietarilor, fiind date cu caracter personal .

Dl. Emil Moldovan : »Propun amanarea discutiilor pe acest proiect, CL poate propune amanarea discutiilor pentru o sedinta ulterioara. La acest proiect, constatarea facuta in nota de constatare are stersaturi, are corecturi, are 27 puncte penalizare , iar regulamentul comisiei spune ca la imobilele care depasesc 25 puncte se aplica majorarea de 500% .
Pe site-ul Primariei am cautat HCL 375/2017, dar nu sunt si anexele care fac parte din HCL. Aceasta cladire nu este bine evaluata.

Dna Mihaela Marginean– secretar general: » Am luat si eu proiectul de hotarare sa-l rasfoiesc, pentru a nu induce in eroare oamenii, in tot proiectul gasesc o simpla modificare in anexa 3 de la Regulament, la inventariere, probabil agentul constatator care s-a deplasat pe teren, in mod eronat a scris A, inventarierea este pe cifre si nu pe litere si a facut o corectura in 3.
Nu vad care este modificarea majora la care va referiti. Rog colegii sa vada si sa nu inducem in eroare. Interpretez personal, ca noi ducem in eroare pe cei care ne urmaresc. Noi nu mai punem in aplicare nici Codul fiscal, nici prevederile legale, ci ne referim la obiectul HCL 375, care este o procedura de punere in aplicare.
La fiecare proiect sa ne referim strict la acest proiect, iar daca aveti propuneri pentru alte imobile care nu au fost inventariate de catre comisia mixta de control asteptam un proiect de hotarare pe care sa-l supunem dezbaterii dvs.

Dl. Andrei Suciu : » La acest proiect nu este anexata nicio dovada a actului de proprietate. Eu de unde sa stiu ca aceasta cladire apartine persoanelor in cauza ? Evidenta fiscala este una si proprietatea este alta, dupa cum bine stiti, ca sunteti jurista !

Dna Mihaela Marginean– secretar general: » Procedura pe care o aplicam a fost votata si de catre colegi, nu prevede ca acest HCL sa aiba anexat actul de proprietate.
Proprietatile persoanelor au fost verificate in evidentele fiscale, este obligatia fiecarui contribuabil de a-si declara imobilul dobandit in 30 de zile. Toate proprietatile au fost verificate. Declararea la taxe si impozite nu este conditionata de inscrierea in CF, conform Codului fiscal.

Dna Ioana Orbean : »Impozitul se stabileste pe cladiri nu pe persoane.

Se trece la votul secret privind majorarea cu 500% a impozitului începând cu anul 2021, pentru clădirea situată în Municipiul Turda, strada Piersicului nr. 15, proprietatea dnei. Lăzărean Carolina și dlui. Lăzărean Alexandru

In urma votului secret rezulta : voturi DA= 12
voturi NU= 9
voturi nule = –

Se adopta HOTARAREA nr. 266 / 30.12.2020.

***

Se propune spre dezbatere si aprobare punctul 1.2, PROIECT DE HOTARARE privind majorarea cu 500% a impozitului începând cu anul 2021, pentru clădirea situată în Municipiul Turda, strada Făcliei nr. 8, proprietatea dnei. Vass Elisabeta, ca urmare a constatării stării tehnice de clădire neîngrijită.

Se trece la votul secret privind majorarea cu 500% a impozitului începând cu anul 2021, pentru clădirea situată în Municipiul Turda, strada Făcliei nr. 8, proprietatea dnei. Vass Elisabeta,

In urma votului secret rezulta : voturi DA= 12
voturi NU= 9
voturi nule = –

Se adopta HOTARAREA nr. 267 / 30.12.2020.

***

Se propune spre dezbatere si aprobare punctul 1.3, PROIECT DE HOTARARE privind majorarea cu 500% a impozitului începând cu anul 2021, pentru clădirea situată în Municipiul Turda, strada Făcliei nr. 2, proprietatea dlui. Bone Anton, ca urmare a constatării stării tehnice de clădire neîngrijită.

Se trece la votul secret privind majorarea cu 500% a impozitului începând cu anul 2021, pentru clădirea situată în Municipiul Turda, strada Făcliei nr. 2, proprietatea dlui. Bone Anton
In urma votului secret rezulta : voturi DA= 12
voturi NU= 9
voturi nule = –

Se adopta HOTARAREA nr. 268 / 30.12.2020.

***

Se propune spre dezbatere si aprobare punctul 1.4, PROIECT DE HOTARARE privind majorarea cu 500% a impozitului începând cu anul 2021, pentru clădirea situată în Municipiul Turda, strada Mică nr. 10, proprietatea dnei. Nicorescu Maria, ca urmare a constatării stării tehnice de clădire neîngrijită.

Se trece la votul secret privind majorarea cu 500% a impozitului începând cu anul 2021, pentru clădirea situată în Municipiul Turda, strada Mică nr. 10, proprietatea dnei. Nicorescu Maria,
In urma votului secret rezulta : voturi DA= 12
voturi NU= 9
voturi nule = –

Se adopta HOTARAREA nr. 269 / 30.12.2020.

***

Se propune spre dezbatere si aprobare punctul 1.5, PROIECT DE HOTARARE privind majorarea cu 500% a impozitului începând cu anul 2021, pentru clădirea situată în Municipiul Turda, strada Castanilor nr. 21, proprietatea dnei. Bibza Ana, ca urmare a constatării stării tehnice de clădire neîngrijită.

Se trece la votul secret privind majorarea cu 500% a impozitului începând cu anul 2021, pentru clădirea situată în Municipiul Turda, strada Castanilor nr. 21, proprietatea dnei. Bibza Ana
In urma votului secret rezulta : voturi DA= 12
voturi NU= 9
voturi nule = –

Se adopta HOTARAREA nr. 270 / 30.12.2020.

***

Se propune spre dezbatere si aprobare punctul 1.6, PROIECT DE HOTARARE privind majorarea cu 500% a impozitului începând cu anul 2021, pentru clădirea situată în Municipiul Turda, strada Andrei Mureșanu nr. 32, proprietatea dlui.Vâtcă Iosif, ca urmare a constatării stării tehnice de clădire neîngrijită.

Se trece la votul secret privind majorarea cu 500% a impozitului începând cu anul 2021, pentru clădirea situată în Municipiul Turda, strada Andrei Mureșanu nr. 32, proprietatea dlui. Vâtcă Iosif, ca urmare a constatării stării tehnice de clădire neîngrijită.
In urma votului secret rezulta : voturi DA= 12
voturi NU= 9
voturi nule = –

Se adopta HOTARAREA nr. 271 / 30.12.2020.

Dl. Emil Moldovan : » Stau si ma minunez, daca proiectele au fost studiate, daca si acesta trece, pot iesi din sedinta ca este acelasi lucru. Cred ca nu am fost bine inteles, fisa de evaluare…, invelitoare 2 puncte, jgheaburi.., nu este racordat la canalizare, peste tot este in stare buna, dar face 26 de puncte. Daca s-ar fi pus 6 puncte in loc de 10, dupa cum era normal, iesea sub 25 puncte si nu majoram cu 500%.
Daca si acest proiect cu 26 de puncte va trece atunci ne putem retrage si sa se voteze toate la fel.

Dl. presedinte de sedinta : »Cine face aceste evaluari, raspunde pentru ceea ce semneaza. A avut un an de zile timp sa remedieze aceasta problema, care spuneti ca este minora.

Dna Mihaela Marginean– secretarul general: » Am in fata somatia pe care este semnatura proprietarului prin care ia la cunostinta ca a primit un exemplar in 27.11.2018, pana in 10.02.2020 cand s-a facut nota de costatare, putea remedia problema sau sa conteste somatia.
Se pare ca proprietarul in cauza nu este atat de interesat de remedierea situatiei, daca intr-un an nu s-a remediat, credeti ca le va remedia acum ? Sau credeti ca semnalul de alarma este aceasta sedinta de Consiliu Local ?

Dl. Emil Moldovan : » Cred ca nu m-am facut inteles sau vorbesc in alta limba, nu contest ca s-au dat somatii, dar nota de constatare s-a facut in ianuarie, este corect. E vorba de modul de completare a acestei fise de constatare, care a facut fix 26 de puncte ca sa intre in cei 500%.
Unele imobile sunt completate de alte comisii si evaluate altfel.

Dl. Atilla Kolozsi : » Daca s-a constatat de aceasta comisie in data de 10.02, de unde stim noi in 30.12.2020 ca omul nu si-a remediat ?

Dna Gabriela Blanita : » Fisa de evaluare este din 27.11.2019, nu din 2018. In nota de constatare din 10.02.2020 scrie ca a fost facuta o fisa de evaluare in 23.01.2020 dar noi nu avem fisa aceea de evaluare. Noi stabilim impozitul pe 2021 pe baza unei fise de evaluare din 2018.

Dl. Ovidiu Gaina : » Termenul de remediere era imposibil de realizat in 2018 si de aceea s-a prelungit pana la 31.12.2019 si nici pana atunci nu s-a facut nimic.
Nu are doar reparatii minore, are degradari la tencuiala.
Nu are relevanta ca este din 2018 , pentru ca se propune spre aprobare pentru impozitare pentru 2021.

***

Se propune spre dezbatere si aprobare punctul 1.7, PROIECT DE HOTARARE privind majorarea cu 500% a impozitului începând cu anul 2021, pentru clădirea situată în Municipiul Turda, strada Frăgăriștei nr. 78, proprietatea dlui. Turdean Petru, ca urmare a constatării stării tehnice de clădire neîngrijită.

Se trece la votul secret privind majorarea cu 500% a impozitului începând cu anul 2021, pentru clădirea situată în Municipiul Turda, strada Frăgăriștei nr. 78, proprietatea dlui. Turdean Petru, ca urmare a constatării stării tehnice de clădire neîngrijită.

In urma votului secret rezulta : voturi DA= 12
voturi NU= 9
voturi nule = –

Se adopta HOTARAREA nr. 272 / 30.12.2020.

***

Se propune spre dezbatere si aprobare punctul 1.8, PROIECT DE HOTARARE privind majorarea cu 500% a impozitului începând cu anul 2021, pentru clădirea situată în Municipiul Turda, strada Călărași nr. 40, proprietatea dlui. Turdean Ioan, ca urmare a constatării stării tehnice de clădire neîngrijită.

Dna Gabriela Blanita:” In nota de constatare s-a scris ca terenul este instabil. Cred ca e o problema in afara puterii cetateanului de a o rezolva.

Dl. Ovidiu Gaina:”Nu cred ca are relevanta asupra aspectului privind imobilul. Daca imobilul este degradat proprietarul poate solicita autorizatie de demolare, caz in care impozitarea cu 500% nu se mai aplica.

Se trece la votul secret privind majorarea cu 500% a impozitului începând cu anul 2021, pentru clădirea situată în Municipiul Turda, strada Călărași nr. 40, proprietatea dlui. Turdean Ioan
In urma votului secret rezulta : voturi DA= 12
voturi NU= 9
voturi nule = –

Se adopta HOTARAREA nr. 273 / 30.12.2020.
***

Se propune spre dezbatere si aprobare punctul 1.9, PROIECT DE HOTARARE privind majorarea cu 500% a impozitului începând cu anul 2021, pentru clădirea situată în Municipiul Turda, strada I. B. Deleanu nr. 1, proprietatea dnei. Dondoș Eleonora, ca urmare a constatării stării tehnice de clădire neîngrijită.

Se trece la votul secret privind majorarea cu 500% a impozitului începând cu anul 2021, pentru clădirea situată în Municipiul Turda, strada I. B. Deleanu nr. 1, proprietatea dnei. Dondoș Eleonora,

In urma votului secret rezulta : voturi DA= 12
voturi NU= 9
voturi nule = –

Se adopta HOTARAREA nr. 274 / 30.12.2020.

***

Se propune spre dezbatere si aprobare punctul 1.10, PROIECT DE HOTARARE privind majorarea cu 500% a impozitului începând cu anul 2021, pentru clădirea situată în Municipiul Turda, strada Axente Sever nr. 22, proprietatea dnei. Stănescu Rodica, ca urmare a constatării stării tehnice de clădire neîngrijită.

Se trece la votul secret privind majorarea cu 500% a impozitului începând cu anul 2021, pentru clădirea situată în Municipiul Turda, strada Axente Sever nr. 22, proprietatea dnei. Stănescu Rodica
In urma votului secret rezulta : voturi DA= 12
voturi NU= 9
voturi nule = –

Se adopta HOTARAREA nr. 275 / 30.12.2020.

***

Se propune spre dezbatere si aprobare punctul 1.11, PROIECT DE HOTARARE privind majorarea cu 500% a impozitului începând cu anul 2021, pentru clădirea situată în Municipiul Turda, strada Fântânele nr. 11, proprietatea dnei. Danciu Emilia Ramona și dlui. Danciu Iosif, ca urmare a constatării stării tehnice de clădire neîngrijită.

Dna Gabriela Blanita:” Fisa de evaluare este din 2018, nota de constatare este 16.01.2020, fisa de evaluare nu exista.

Dl Ovidiu Gaina: Avem o nota de constatare din 2020 la proiect, nu stiu de ce dvs nu o aveti. Este anexa 3 cu fisa de evaluare, iar in 2020 constata ca cele mentionate nu s-au realizat. Se face doar nota de constatare cu mentinere sau scoatere.

Dl. Emil Moldovan:” Aceasta sedinta m-a lasat profund dezamagit, si pentru colegii care voteaza in continuare pentru, sunt convins ca nu au studiat toate proiectele.
De aceea se voteaza 12 / 9. Va garantez ca as fi votat 7-8 proiecte pentru. Nu are niciun sens sa mai raman, votez la toate impotriva si va doresc La multi ani.

Dl. Adrian Salagean:” Ati facut azi doua remarci mai mult decat personale; as avea rugaminte sa faceti referire doar la calificativul dvs, nu si al nostru. Anumite voturi care se dau fara studiu. Calificativele se dau la scoala. „

Dl. Presedinte de sedinta:” Va rog sa avem o conduita profesionala. Sa nu ne certam in contradictoriu, aici nu suntem pe chat.”

Dl Ovidiu Gaina: Constat ca acest HCL din 2017 nu a fost inteles pe deplin, la evaluarea unui imobil se intocmeste o singura data nota de constatare. Se emite o somatie catre persoana cu obligatia de a remedia deficientele constatate, dupa care se face o reevaluare pentru a constata daca in termenul prevazut si-a indeplinit obligatiile.

Dl. Igor Cojocaru:” Cate somatii s-au facut in total? Si cate cladiri s-au remediat in urma somatiilor?
Discutam prea mult in contradictoriu! Vrem o tara ca afara, dar ne deranjeaza daca demolam cateva garaje in centrul orasului. Nu cred ca exista un oras european care mai are garaje in centrul orasului, vedem fiecare virgula care ne deranjeaza, parca lucrurile astea… Daca sunt legale si benefice pentru oras, avem comisiile in care trebuie sa avem incredere, de ce in unele avem si in altele nu avem incredere?

Dl Ovidiu Gaina: Au fost emise circa 120 de somatii, in afara de cele 39, ceilalti s-au conformat, nemaifiind pe proiecte.

Dna Ioana Orbean:” Dintre cei somati, au facut vreo adresa pentru prelungirea termenului de reabilitare? Sa se intereseze de situatie?

Dl Ovidiu Gaina:Nu au fost facute astfel de cereri.

Dna Gabriela Blanita:” Au fost intrebati toti de ce nu s-au conformat sau doar vor fi penalizati?

Dl Ovidiu Gaina:Toate persoanele au fost instiintate, s-a discutat cu fiecare in parte, pentru remedierea defectelor.

Se trece la votul secret privind majorarea cu 500% a impozitului începând cu anul 2021, pentru clădirea situată în Municipiul Turda, strada Fântânele nr. 11, proprietatea dnei. Danciu Emilia Ramona

In urma votului secret rezulta : voturi DA= 12
voturi NU= 8
voturi nule = –

Se adopta HOTARAREA nr. 276 / 30.12.2020.
***

Se propune spre dezbatere si aprobare punctul 1.12, PROIECT DE HOTARARE privind majorarea cu 500% a impozitului începând cu anul 2021, pentru clădirea situată în Municipiul Turda, strada Axente Sever nr. 19, proprietatea Baroului Cluj, ca urmare a constatării stării tehnice de clădire neîngrijită.

Se trece la votul secret privind majorarea cu 500% a impozitului începând cu anul 2021, pentru clădirea situată în Municipiul Turda, strada Axente Sever nr. 19, proprietatea Baroului Cluj,
In urma votului secret rezulta : voturi DA= 12
voturi NU= 9
voturi nule = –

Se adopta HOTARAREA nr. 277 / 30.12.2020.
***

Se propune spre dezbatere si aprobare punctul 1.13, PROIECT DE HOTARARE privind majorarea cu 500% a impozitului începând cu anul 2021, pentru clădirea situată în Municipiul Turda, strada Aurel Vlaicu nr. 34, proprietatea SC ABBELA SRL, ca urmare a constatării stării tehnice de clădire neîngrijită.

Dna viceprimar Daniela Pirlea:” Eu sper ca ati primit toate lamuririle legat de aceste proiecte si veti reconsidera votul. S-au adus explicatii din partea Directie tehnice si va rog sa luati in calcul toate aceste lamuriri si sa aveti incredere in munca pe care a facut-o aceasta echipa de control.
La fel ca si colegul meu Salagean, ma consider lezata, pentru ca nu consider ca trebuie sa faca dl Moldovan aprecieri vis a vis de colegii din Consiliul local. „

Dl. Emil Moldovan:” Dle presedinte vreau sa-mi cer scuze public, daca am jignit pe cineva prin afirmatia facuta. Dna viceprimar imi cer scuze, nu asta a fost intentia mea, supararea e asa de mare, incat mi-am exprimat acest gand.

Se trece la votul secret privind majorarea cu 500% a impozitului începând cu anul 2021, pentru clădirea situată în Municipiul Turda, strada Aurel Vlaicu nr. 34, proprietatea SC ABBELA SRL, ca urmare a constatării stării tehnice de clădire neîngrijită.
In urma votului secret rezulta : voturi DA= 12
voturi NU= 9
voturi nule = –

Se adopta HOTARAREA nr. 278 / 30.12.2020.
***

Se propune spre dezbatere si aprobare punctul 1.14, PROIECT DE HOTARARE privind majorarea cu 500% a impozitului începând cu anul 2021, pentru terenul situată în Municipiul Turda, strada Aurel Vlaicu nr. 4, proprietatea SC CROSEST SRL, ca urmare a constatării stării tehnice de teren neîngrijit.

Se trece la votul secret privind majorarea cu 500% a impozitului începând cu anul 2021, pentru terenul situată în Municipiul Turda, strada Aurel Vlaicu nr. 4, proprietatea SC CROSEST SRL,

voturi DA= 12
voturi NU= 9
voturi nule = –

Se adopta HOTARAREA nr. 279 / 30.12.2020.
***

Se propune spre dezbatere si aprobare punctul 1.15, PROIECT DE HOTARARE privind majorarea cu 500% a impozitului începând cu anul 2021, pentru clădirea situată în Municipiul Turda, strada Aurel Vlaicu nr. 2, proprietatea dnilor. Chicinaș Marie și Bumb Marie, ca urmare a constatării stării tehnice de clădire neîngrijită.

Se trece la votul secret privind majorarea cu 500% a impozitului începând cu anul 2021, pentru clădirea situată în Municipiul Turda, strada Aurel Vlaicu nr. 2, proprietatea dnilor. Chicinaș Marie și Bumb Marie,

voturi DA= 12
voturi NU= 9
voturi nule = –

Se adopta HOTARAREA nr. 280 / 30.12.2020.
***
Se propune spre dezbatere si aprobare punctul 1.16, PROIECT DE HOTARARE privind majorarea cu 500% a impozitului începând cu anul 2021, pentru clădirea situată în Municipiul Turda, strada B.P.Hașdeu nr. 8, proprietatea dnei. Ganea Maria și dlui. Ganea Iosif, ca urmare a constatării stării tehnice de clădire neîngrijită.

Dna Gabriela Blanita: In cadrul acestui proiect nota de constatare nu are numar de inregistrare si data.

Dl. Ovidiu Gaina : Are o data din 16.01.2020, probabil la scanare nu s-a vazut bine.
Se trece la votul secret privind majorarea cu 500% a impozitului începând cu anul 2021, pentru clădirea situată în Municipiul Turda, strada B.P.Hașdeu nr. 8, proprietatea dnei. Ganea Maria și dlui. Ganea Iosif,

voturi DA= 12
voturi NU= 9
voturi nule = –

Se adopta HOTARAREA nr. 281 / 30.12.2020.
***

Se propune spre dezbatere si aprobare punctul 1.17, PROIECT DE HOTARARE privind majorarea cu 500% a impozitului începând cu anul 2021, pentru clădirea/terenul situate în Municipiul Turda, strada Rândunicii nr. 50A, proprietatea dlui. Popa Simion, ca urmare a constatării stării tehnice de teren/clădire neîngrijite.

Se trece la votul secret privind majorarea cu 500% a impozitului începând cu anul 2021, pentru clădirea/terenul situate în Municipiul Turda, strada Rândunicii nr. 50A, proprietatea dlui. Popa Simion,

voturi DA= 12
voturi NU= 9
voturi nule = –

Se adopta HOTARAREA nr. 282 / 30.12.2020.
***

Se propune spre dezbatere si aprobare punctul 1.18, PROIECT DE HOTARARE privind majorarea cu 500% a impozitului începând cu anul 2021, pentru clădirea situată în Municipiul Turda, strada Mircea cel Bătrân nr. 10, proprietatea dlui. Feneșan Victor Raul, ca urmare a constatării stării tehnice de clădire neîngrijită.

Dna Gabriela Blanita: La fel si in cadrul acestui proiect nota de constatare nu are numar de inregistrare si data.

Dl. Ovidiu Gaina:” Nu se vede sus, dar daca cititi in cuprins se vede 17.01.2020.

Se trece la votul secret privind majorarea cu 500% a impozitului începând cu anul 2021, pentru clădirea situată în Municipiul Turda, strada Mircea cel Bătrân nr. 10, proprietatea dlui. Feneșan Victor Raul,
voturi DA= 12
voturi NU= 9
voturi nule = –

Se adopta HOTARAREA nr. 283 / 30.12.2020.
***

Se propune spre dezbatere si aprobare punctul 1.19, PROIECT DE HOTARARE privind majorarea cu 500% a impozitului începând cu anul 2021, pentru clădirea situată în Municipiul Turda, strada Rândunicii nr. 1, proprietatea dnei. Pârjol Ana, ca urmare a constatării stării tehnice de clădire neîngrijită.

Se trece la votul secret privind privind majorarea cu 500% a impozitului începând cu anul 2021, pentru clădirea situată în Municipiul Turda, strada Rândunicii nr. 1, proprietatea dnei. Pârjol Ana
voturi DA= 12
voturi NU= 9
voturi nule = –

Se adopta HOTARAREA nr. 284 / 30.12.2020.
***

Se propune spre dezbatere si aprobare punctul 1.20, PROIECT DE HOTARARE privind majorarea cu 500% a impozitului începând cu anul 2021, pentru clădirea situată în Municipiul Turda, Calea Victoriei nr. 6, proprietatea dlui. Pop Dorel și a dnei. Pop Rodica, ca urmare a constatării stării tehnice de clădire neîngrijită.

Se trece la votul secret privind majorarea cu 500% a impozitului începând cu anul 2021, pentru clădirea situată în Municipiul Turda, Calea Victoriei nr. 6, proprietatea dlui. Pop Dorel și a dnei. Pop Rodica

voturi DA= 12
voturi NU= 9
voturi nule = –

Se adopta HOTARAREA nr. 285 / 30.12.2020.
***

Se propune spre dezbatere si aprobare punctul 1.21, PROIECT DE HOTARARE privind majorarea cu 500% a impozitului începând cu anul 2021, pentru clădirea situată în Municipiul Turda, strada Nicolae Iorga nr. 22, proprietatea dlui. Podar Aurelian și a dnei. Podar Sofia, ca urmare a constatării stării tehnice de clădire neîngrijită.

Dl. Razvan Ciortea:” Proprietarul a intrat in posesia cladirii acum 4 ani, a facut o cerere de transfer din proprietatea Primariei in proprietatea dansilor. Inca nu s-a realizat, dansul plateste impozit pe cladire, chiar daca nu este proprietar in CF.
Daca el nu este proprietar, Primaria nu-i elibereaza o autorizatie de demolare a cladiri, deoarece cladirea este dezastru.
Chiar este foarte suparat pe institutia noastra ca nu poate sa faca aceasta demolare. Si noi venim acuma si ii marim impozitul cu 500% .

Dl. Ovidiu Gaina :” Din punct de vedere fiscal, la Impozite figureaza persoana care dvs ziceti ca nu este proprietar. Demersurile nu tin de mine, tin de persoana respectiva sa-si faca documentatia .

Dl. Razvan Ciortea:” Daca dansul isi face o cerere de demolare si nu i se raspunde, el nu-si poate demola, tot din cauza Primariei. El nu poate duce la indeplinire somatia primariei, dar nu poate.

Dna Ioana Orbean: Oare ce demersuri s-au facut la Cartea funciara, PV de licitatie se intabuleaza in CF?
Ce act a facut raportat la somatia primita? A sesisat Primaria ? A facut in scris ceva? Exista cerere de demolare inregistrata?

Dl. Razvan Ciortea:” A facut cerere de demolare de acum 2-3 ani si nu i s-a dat niciun raspuns. El doreste sa respecte somatia, dar nu poate demola cladirea pentru ca nu i se raspunde de 3 ani.
Da, cu siguranta exista cerere. O sa-i cer proprietarului si va transmit.
Daca am primit ieri dupamasa cele 39 de proiecte, credeti ca am putut lua legatura cu toti?

Dl. Ovidiu Gaina :” Pe somatie, proprietarul mentioneaza ca actele sunt in curs de solutionare la Primaria Turda, recunoaste ca e proprietatea dansului. Probabil fiind cumparata in rate, dupa ce se finalizeaza suma stabilita, sa-si faca transferul. La mine nu ajuns niciun document referitor la solicitarea de demolare.

Dl. Atilla Kolozsi:” Acest imobil se afla chiar langa locuinta mea si stiu ca nu depinde de ei, pentru ca ei chiar doresc sa demoleze, depinde doar de actele care nu i s-au pus la dispozitie de la Primarie. Nu poate demola daca nu are autorizatiile.
Autorizatiile sunt blocate de catre Primarie. Haideti sa fim corecti.

Dl. Razvan Ciortea:”Situatia, dupa cum stie si dl Kolozsi nu este un caz social, din contra. Dansii au platit integral imobilul, in urma licitatiei, cumparat de la Primaria Turda, inca nu au extras CF, deoarece Primaria Turda nu si-a facut treaba. El doreste s-o demoleze, dar fara autorizatie…

Dna Mihaela Marginean – secretarul municipiului Turda:” Dle Ciortea daca ne puteti transmite un numar de inregistrare la cererea depusa de proprietari si o sa merg sa verific, pana la sfarsitul sedintei.

Dl. Ovidiu Gaina :” Proprietarul avea dreptul sa faca o contestatie la somatia primita de la noi, in care sa mentioneze ca nu este proprietar, ca a depus cereri la primaria Turda. Nu avem nimic.

Dna Ioana Orbean:” Procesul verbal de licitatie face dovada dreptului de proprietate, noi va ascultam punctul de vedere, dar nu se poate face ceva, daca proprietarul nu se implica.

Dl. Presedinte de sedinta:”:Lasam proiectul acesta pe finalul sedintei, daca sunteti de acord si vom trece la punctul 1.22 si sa transmiteti dle Ciortea numarul de inregistrare a cererii dlui Podar.

**************

Se propune spre dezbatere si aprobare punctul 1.22, PROIECT DE HOTARARE privind majorarea cu 500% a impozitului începând cu anul 2021, pentru clădirea situată în Municipiul Turda, strada G. Barițiu nr. 155A, proprietatea dnei. Andreica Roxana, ca urmare a constatării stării tehnice de clădire neîngrijită.

Se trece la votul secret privind majorarea cu 500% a impozitului începând cu anul 2021, pentru clădirea situată în Municipiul Turda, strada G. Barițiu nr. 155A, proprietatea dnei. Andreica Roxana
voturi DA= 12
voturi NU= 8
voturi nule = –

Se adopta HOTARAREA nr. 286 / 30.12.2020.
***

Se propune spre dezbatere si aprobare punctul 1.23, PROIECT DE HOTARARE privind majorarea cu 500% a impozitului începând cu anul 2021, pentru clădirea situată în Municipiul Turda, strada Cetatea Romană nr. 34, proprietatea dnei. Popa Monica Lucreția, ca urmare a constatării stării tehnice de clădire neîngrijită.

Se trece la votul secret privind majorarea cu 500% a impozitului începând cu anul 2021, pentru clădirea situată în Municipiul Turda, strada Cetatea Romană nr. 34, proprietatea dnei. Popa Monica Lucreția,
voturi DA= 12
voturi NU= 9
voturi nule = –

Se adopta HOTARAREA nr. 287 / 30.12.2020.
***

Se propune spre dezbatere si aprobare punctul 1.24, PROIECT DE HOTARARE privind majorarea cu 500% a impozitului începând cu anul 2021, pentru clădirea situată în Municipiul Turda, strada Romană nr. 42, proprietatea dnei. Mircea Flavia, ca urmare a constatării stării tehnice de clădire neîngrijită.

Se trece la votul secret privind privind majorarea cu 500% a impozitului începând cu anul 2021, pentru clădirea situată în Municipiul Turda, strada Romană nr. 42, proprietatea dnei. Mircea Flavia,
voturi DA= 12
voturi NU= 9
voturi nule = –

Se adopta HOTARAREA nr. 288 / 30.12.2020.
***

Se propune spre dezbatere si aprobare punctul 1.25, PROIECT DE HOTARARE privind majorarea cu 500% a impozitului începând cu anul 2021, pentru clădirea situată în Municipiul Turda, strada Macilor nr. 13, proprietatea dlui. Ghica Gheorghe Leontin Marcel, ca urmare a constatării stării tehnice de clădire neîngrijită.

Se trece la votul secret privind majorarea cu 500% a impozitului începând cu anul 2021, pentru clădirea situată în Municipiul Turda, strada Macilor nr. 13, proprietatea dlui. Ghica Gheorghe Leontin
voturi DA= 12
voturi NU= 9
voturi nule = –

Se adopta HOTARAREA nr. 289 / 30.12.2020.
***

Se propune spre dezbatere si aprobare punctul 1.26, PROIECT DE HOTARARE privind majorarea cu 500% a impozitului începând cu anul 2021, pentru clădirea situată în Municipiul Turda, strada Mihai Eminescu nr. 34, ap. 2, proprietatea dlui. Cărpineanu Iuliu Marcel, ca urmare a constatării stării tehnice de clădire neîngrijită.

Se trece la votul secret privind majorarea cu 500% a impozitului începând cu anul 2021, pentru clădirea situată în Municipiul Turda, strada Mihai Eminescu nr. 34, ap. 2, proprietatea dlui. Cărpineanu Iuliu Marcel,
voturi DA= 12
voturi NU= 9
voturi nule = –

Se adopta HOTARAREA nr. 290 / 30.12.2020.
***

Se propune spre dezbatere si aprobare punctul 1.27, PROIECT DE HOTARARE privind majorarea cu 500% a impozitului începând cu anul 2021, pentru clădirea situată în Municipiul Turda, strada Mihai Eminescu nr. 36, proprietatea dlui. Moldovan Ilie, ca urmare a constatării stării tehnice de clădire neîngrijită.

Se trece la votul secret privind majorarea cu 500% a impozitului începând cu anul 2021, pentru clădirea situată în Municipiul Turda, strada Mihai Eminescu nr. 36, proprietatea dlui. Moldovan Ilie,
voturi DA= 12
voturi NU= 9
voturi nule = –

Se adopta HOTARAREA nr. 291 / 30.12.2020.
***

Se propune spre dezbatere si aprobare punctul 1.28, PROIECT DE HOTARARE privind majorarea cu 500% a impozitului începând cu anul 2021, pentru clădirea situată în Municipiul Turda, strada Detunata nr. 10, proprietatea dlui. Marea Mihai, ca urmare a constatării stării tehnice de clădire neîngrijită.

Dl Razvan Ciortea:” Am inteles ca este un antreprenor care a achizitionat terenul si doreste sa construiasca 2 blocuri acolo, are ceva proiect depus la Primarie si urmeaza sa se discute in Consiliu. Dar daca vrea sa va spuna dl Sarbu, ca am inteles ca dansul se ocupa…

Dl. Ovidiu Gaina:” Pobabil constructiile se vor face in anul care urmeaza, dar verificarile sunt peentru 2019.

Dl Razvan Ciortea:”Ii amintesc dlui Gaina ca, chestia asta este de vreo 2 ani. Multumesc.

Se trece la votul secret privind majorarea cu 500% a impozitului începând cu anul 2021, pentru clădirea situată în Municipiul Turda, strada Detunata nr. 10, proprietatea dlui. Marea Mihai,
voturi DA= 13
voturi NU= 8
voturi nule = –

Se adopta HOTARAREA nr. 292 / 30.12.2020.
***

Se propune spre dezbatere si aprobare punctul 1.29, PROIECT DE HOTARARE privind majorarea cu 500% a impozitului începând cu anul 2021, pentru clădirea situată în Municipiul Turda, strada Dr. Ioan Rațiu nr. 68, proprietatea dlui. Finta Ioan și a Dnei Finta Viorica, ca urmare a constatării stării tehnice de clădire neîngrijită.

Se trece la votul secret privind majorarea cu 500% a impozitului începând cu anul 2021, pentru clădirea situată în Municipiul Turda, strada Dr. Ioan Rațiu nr. 68, proprietatea dlui. Finta Ioan și a Dnei Finta Viorica
voturi DA= 12
voturi NU= 9
voturi nule = –

Se adopta HOTARAREA nr. 293 / 30.12.2020.
***

Se propune spre dezbatere si aprobare punctul 1.30, PROIECT DE HOTARARE privind majorarea cu 500% a impozitului începând cu anul 2021, pentru clădirea situată în Municipiul Turda, strada Frăsinetului nr. 28A, proprietatea dlui. Lup Nicolae Petru, ca urmare a constatării stării tehnice de clădire neîngrijită.

Se trece la votul secret privind majorarea cu 500% a impozitului începând cu anul 2021, pentru clădirea situată în Municipiul Turda, strada Frăsinetului nr. 28A, proprietatea dlui. Lup Nicolae Petru,
voturi DA= 12
voturi NU= 9
voturi nule = –

Se adopta HOTARAREA nr. 294 / 30.12.2020.
***

Se propune spre dezbatere si aprobare punctul 1.31, PROIECT DE HOTARARE privind majorarea cu 500% a impozitului începând cu anul 2021, pentru clădirea situată în Municipiul Turda, strada Frăsinetului nr. 23, proprietatea dnei. Purece Viorica, ca urmare a constatării stării tehnice de clădire neîngrijită.

Se trece la votul secret privind privind majorarea cu 500% a impozitului începând cu anul 2021, pentru clădirea situată în Municipiul Turda, strada Frăsinetului nr. 23, proprietatea dnei. Purece Viorica,
voturi DA= 11
voturi NU= 8
voturi nule = –

Se adopta HOTARAREA nr. 295 / 30.12.2020.
***

Se propune spre dezbatere si aprobare punctul 1.32, PROIECT DE HOTARARE privind majorarea cu 500% a impozitului începând cu anul 2021, pentru clădirea situată în Municipiul Turda, strada Negru Vodă nr. 2B, proprietatea dlui. Covaciu Adi și dnei. Busuioc Amalia Dana, ca urmare a constatării stării tehnice de clădire neîngrijită.
Se trece la votul secret privind privind majorarea cu 500% a impozitului începând cu anul 2021, pentru clădirea situată în Municipiul Turda, strada Negru Vodă nr. 2B, proprietatea dlui. Covaciu Adi și dnei. Busuioc Amalia Dana

voturi DA= 12
voturi NU= 9
voturi nule = –

Se adopta HOTARAREA nr. 296 / 30.12.2020.
***

Se propune spre dezbatere si aprobare punctul 1.33, PROIECT DE HOTARARE privind majorarea cu 500% a impozitului începând cu anul 2021, pentru clădirea situată în Municipiul Turda, strada Transbordării nr. 5A, proprietatea dnelor. Sabău Viorica, Dumitru Maria și Gheți Ana, ca urmare a constatării stării tehnice de clădire neîngrijită.

Se trece la votul secret privind majorarea cu 500% a impozitului începând cu anul 2021, pentru clădirea situată în Municipiul Turda, strada Transbordării nr. 5A, proprietatea dnelor. Sabău Viorica, Dumitru Maria și Gheți Ana,

voturi DA= 12
voturi NU= 9
voturi nule = –

Se adopta HOTARAREA nr. 297 / 30.12.2020.
***

Se propune spre dezbatere si aprobare punctul 1.34, PROIECT DE HOTARARE privind majorarea cu 500% a impozitului începând cu anul 2021, pentru clădirea situată în Municipiul Turda, strada Fabricii nr. 53, proprietatea dlui. Cherecheș Ioan și a dnei. Cherecheș Doina, ca urmare a constatării stării tehnice de clădire neîngrijită.

Se trece la votul secret privind majorarea cu 500% a impozitului începând cu anul 2021, pentru clădirea situată în Municipiul Turda, strada Fabricii nr. 53, proprietatea dlui. Cherecheș Ioan și a dnei. Cherecheș Doina.

voturi DA= 12
voturi NU= 9
voturi nule = –

Se adopta HOTARAREA nr. 298 / 30.12.2020.
***

Se propune spre dezbatere si aprobare punctul 1.35, PROIECT DE HOTARARE privind majorarea cu 500% a impozitului începând cu anul 2021, pentru clădirea situată în Municipiul Turda, strada Fabricii nr. 56, proprietatea dnelor. Cândea Eugenia și Niculița Venera, ca urmare a constatării stării tehnice de clădire neîngrijită.

Se trece la votul secret privind majorarea cu 500% a impozitului începând cu anul 2021, pentru clădirea situată în Municipiul Turda, strada Fabricii nr. 56, proprietatea dnelor. Cândea Eugenia și Niculița Venera,
voturi DA= 12
voturi NU= 9
voturi nule = –

Se adopta HOTARAREA nr. 299 / 30.12.2020.
***

Se propune spre dezbatere si aprobare punctul 1.36, PROIECT DE HOTARARE privind majorarea cu 500% a impozitului începând cu anul 2021, pentru clădirea situată în Municipiul Turda, strada Fabricii nr. 71C, proprietatea SNTCF CFR CĂLĂTORI SA – Sucursala Regională Transport Feroviar Călători Cluj, ca urmare a constatării stării tehnice de clădire neîngrijită.

Dl. Andrei Suciu:” As avea o intrebare pentru dna Salagean, daca ne poate spune, pentru toate cele 39 de proiecte care a fost valoarea de impozitare, ca si suma, si care va fi dupa aplicarea acestei majorari? Valoarea de impozitare actuala pentru toate cele 39 de proiecte.

Dna Gabriela Salagean – director Taxe ssi Impozite:” Acum nu as putea sa va spun exact, dar va pot face raspuns in scris fara nicio problema. Nu am cum sa stiu acuma, pentru ca valoarea taxelor si impozitelor se modifica anual, va pot spune valoarea de acum, nu cea din 2021.

Se trece la votul secret privind majorarea cu 500% a impozitului începând cu anul 2021, pentru clădirea situată în Municipiul Turda, strada Fabricii nr. 71C, proprietatea SNTCF CFR CĂLĂTORI SA
voturi DA= 12
voturi NU= 9
voturi nule = –

Se adopta HOTARAREA nr. 300 / 30.12.2020.
***

Se propune spre dezbatere si aprobare punctul 1.37, PROIECT DE HOTARARE privind majorarea cu 500% a impozitului începând cu anul 2021, pentru clădirea situată în Municipiul Turda, strada Fabricii nr. 71, proprietatea SC RONEFER SRL, ca urmare a constatării stării tehnice de clădire neîngrijită.

Se trece la votul secret privind majorarea cu 500% a impozitului începând cu anul 2021, pentru clădirea situată în Municipiul Turda, strada Fabricii nr. 71, proprietatea SC RONEFER SRL
voturi DA= 12
voturi NU= 9
voturi nule = –

Se adopta HOTARAREA nr. 301 / 30.12.2020.
***

Se propune spre dezbatere si aprobare punctul 1.38, PROIECT DE HOTARARE privind majorarea cu 500% a impozitului începând cu anul 2021, pentru clădirea situată în Municipiul Turda, strada Pavel Dan nr. 8, proprietatea dnei. Petrache Angelica, ca urmare a constatării stării tehnice de clădire neîngrijită.

Se trece la votul secret privind majorarea cu 500% a impozitului începând cu anul 2021, pentru clădirea situată în Municipiul Turda, strada Pavel Dan nr. 8, proprietatea dnei. Petrache Angelica
voturi DA= 12
voturi NU= 9
voturi nule = –

Se adopta HOTARAREA nr. 302 / 30.12.2020.
***

Se propune spre dezbatere si aprobare punctul 1.39, PROIECT DE HOTARARE privind majorarea cu 500% a impozitului începând cu anul 2021, pentru clădirea situată în Municipiul Turda, strada Zidarilor nr. 8, ap. 2, proprietatea dnei. Boroș Rozalia Baba, ca urmare a constatării stării tehnice de clădire neîngrijită.

Dl. Arpad Nemes:” Inainte de sedinta am primit o solicitare din partea persoanei care este mentionata in acest proiect si este o problema acolo, casa este impartita in 2 apartamente, in proiect apare apartamentul nr 2, iar in realitate problema este la apartamentul 1.
Care este procedura sau cum se poate redresa aceasta situatie, pentru a nu plati pentru o greseala care nu este a persoanei respective?
Traim intr-un oras care are cladiri ce trebuie intretinute, iar impozitarea majorata este justificata. Eu ca cetatean onest, daca primesc o sesizare asupra faptului ca imobilul meu nu este intr-o situatie buna, ma conformez.
E interesul meu sa am grija de proprietatea mea, e justificat sa ne spunem parerea pro si contra, dar ca si propunere pe viitor, trebuie sa-i motivam cumva pe oameni sa faca acest lucru. Impozitul este ca o motivatie negativa, trebuie sa incercam sa il abordam pozitiv, si cred ca cei din executiv se vor gandi sa faca anumite facilitati, ma gandesc la impozit sau un certificat de urbanism gratuit pentru cladire, pentru a-i motiva.

Dna Mihaela Marginean – secretarul general:” Persoana in cauza scrie ca este proprietara apartamentului 2, scrie pe somatie si poate doar a luat la cunostiinta. Poate fi vorba de o eroare a proprietarului in cauza, dar eu nu va pot da un raspuns acum. Daca este vorba de o eroare se va emite o noua HCL de anulare a acesteia de azi, daca se va vota .
Alta solutie nu vad, daca proprietara mentioneaza ca este la apartamentul 2, nu apartamentul 1.

Dl. Razvan Ciortea:’ Exact despre asta vroiam sa spun si eu, apartamentul 2 este renovat, iar apartamentul 1 este dezastru. Suntem intr-o eroare grava.

Dna Mihaela Marginean – secretarul general:”Proprietara mentioneaza olograf ca este proprietara apart. 2, cei care au initiat proiectul nu au avut la baza decat documentele puse la dispozitie.
Daca doamna nu este proprietara apartamentului 2 asa cum a mentionat, o rugam sa se prezinte la noi si vom rezolva situatia, printr-o alta HCL.

Dl. Ovidiu Gaina – director Tehnic:” In urma somatiei, doamna putea sa vina sa faca o adresa catre noi, privind faptul ca apartamentul dansei nu este cel cu probleme. Probabil s-a remediat situatia in 2020.

Dl. Razvan Ciortea:’ Da, dar ce-ar fi sa acceptam noi ca am gresit, pana acum nu mergea pe declaratii pe proprie raspundere, pana acum era Dumnezeu, Primaria… acuma merge ca doamna a declarat.
Mi se pare inuman sa nu putem sa rezolvam problema in acesta sedinta.

Dna Leylla Csep:” Ceea ce pentru noi este legal, daca dna ar fi depus o precizare, se schimba proiectul, sa fi precizat ca ea este proprietara ap. 1 si nu a ap2.
Proprietarul este interesat sa-si rezolve aceste lucruri.
Dna Gabriela Blanita:” Stimati colegi, dna este proprietara ap 2, in proiect este poza de la ap 1, nu este vina doamnei ca s-a pus poza gresit si somatia a fost ridicata de unchiul doamnei care are 80 de ani.
Fisa de evaluare nu are data la care s-a facut evaluarea, nota de constatare nu are data si nu este inregistrata. Proiectul asta este cusut cu ata alba. E absurd sa decidem ca apoi sa-l anulam, dar din start proiectul nu este scris bine.
Doamna nu are nicio vina, ea sta la ap 2, pozele sunt de la ap.1.

Dl. Ovidiu Gaina:” Doamna putea veni sa faca o notificare catre noi. Anularea se poate face tot cu o HCL, in urma unor documente.

Dl. Razvan Ciortea:”Eroare este la dvs, incredibil!

Dl. Adrian Teban:” Cred ca problema are simpla, e la indemana noastra sa nu votam acest proiect si cu asta se termina. De ce sa mai facem alt proiect care sa anuleze aceasta HCL? Suntem 21 de oameni, am constatat ca este o greseala majora a Primariei, se voteaza impotriva si s-a terminat discutia.

Dna Mihaela Marginean– secretar general:”Dle Teban, inteleg perfect situatia, nu avem documente care sa ateste starea relatata de dvs, pe baza la ce? La o simpla discutie…

Dl. Adrian Teban:” Vedeti dna secretar, acest mod de lucru cu proiectele trimise in ultimul moment, nu ne putem informa si nu este productiv deloc. Acum nu puteti lua nicio decizie pentru ca nu aveti timp sa va informati, asa am fost si noi, ni le trimite la ora 15 cand nu ne putem informa.

Dna Mihaela Marginean– secretar general:” Codul administrativ prevede acest lucru, e convocat de indata, aceste proiecte isi au aplicabilitate cu 01.01.2021. Daca starea de fapt nu corespunde cu documentele o sa trimitem echipa la fata locului, dar emiterea unui nou HCL va avea aplicabilitate abia cu data de 01.01.2022.
Se adopta azi o HCL, iar daca starea de fapt este una sigura, se face o HCL de anulare a acestei HCL, insa nu se pierde un an fiscal. De retras nu se poate retrage ca nu suntem initiatori.

Dl. Adrian Teban:” E surprinzator ce se intampla, o sa-i vad si pe colegii de la UDMR ce vor vota si din PNL, in fata unor documente prost facute sa-ti dai votul doar sa fie dat…
Eu am propus intregului Consiliu sa votam negativ pentru ca nu este intocmit cum trebuie.

Dl. Andrei Suciu:” Am pus pe grupul de consilieri, doua poze trimise chiar de proprietara, oricine se poate convinge ca partea stanga a cladirii este renovata, acolo sta dna Baba Boros si partea dreapta este in disputa. Este simplu, uitati-va pe grup.

Dl Razvan Ciortea:” Daca se voteaza hotararea, in urma acestei erori a comisiei care a intocmit proiectul, dna va plati impozitul marit?

Dna Mihaela Marginean– secretar general:” Daca se anuleaza HCL, nu va plati impozitul. Se va face mentiune in HCL . Avem nevoie de documente, nu pot retrage un proiect si colegii au drept de vot.
Daca este o eroare din partea d-nei care a semnat pe aceasta somatie se va face un nou proiect de hotarare de anulare a acestei HCL.

Dl. Andrei Suciu:” O avem pe dna viceprimar, de ce dansa nu poate sa retraga acest proiect?

Dna viceprimar Daniela Pirlea:” Doar initiatorul poate retrage proiectul, conform Codului administrativ. Avem de hotarat un proiect de aceasta forma, daca nu avem o contestatie, va trebui sa decidem in forma in care ne este prezentat.

Dna Ioana Orbean:” Ati spus ca ap.1 este cel degradat, ne poate obtine dl Suciu sau dl.Nemes un extras de CF ? Care sa contrazica ceea ce avem la dosar.

Dl Razvan Ciortea:” Taxele si impozitele ne spun care este situatia.

Dl. Arpad Nemes:” Ii raspund dlui Teban, eu am vrut sa lamurim cum putem ajuta cetateanul.

Dl. Igor Cojocaru:” Cred ca dna secretar a fost explicita, haideti sa votam.

Se trece la votul secret privind privind majorarea cu 500% a impozitului începând cu anul 2021, pentru clădirea situată în Municipiul Turda, strada Zidarilor nr. 8, ap. 2, proprietatea dnei. Boroș Rozalia Baba
voturi DA= 11
voturi NU= 10
voturi nule = –

Se adopta HOTARAREA nr. 303 / 30.12.2020.

Dl. presedinte de sedinta : »O sa vedem ce solutie se va gasi pentru dna in cauza sa remediem eroarea, daca a fost si atunci pentru nu va implica niciun cost.

***
Se reia discutia punctului 1.21, PROIECT DE HOTARARE privind majorarea cu 500% a impozitului începând cu anul 2021, pentru clădirea situată în Municipiul Turda, strada Nicolae Iorga nr. 22, proprietatea dlui. Podar Aurelian și a dnei. Podar Sofia, ca urmare a constatării stării tehnice de clădire neîngrijită.

Dna Mihaela Marginean– secretarul mun Turda:” Am verificat in evidentele noastre, in registratura daca exista vreo adresa catre Urbanism raportat la dorinta de demolare.
Din pacate, nu exista nicio solicitare de acest gen, am scos un istoric pe care o sa-l pun doar la dispozitia consilierilor, fiind date cu caracter personal, o sa va dau cateva date;
– In 12.08.2020 proprietarii solicita reprezentare la notar
– In 13.08.2020 solicita adeverinta de plata integrala a imobilului
– In 24.11.2020 …
Nu este nicio solicitare cu privire la cererea de demolare a cladirii, am verificat si dosarul fiscal, exista un certificat de mostenitor din 2017 in care se atesta dreptul de proprietate a imobilului .
Dvs spuneti ca exista un document depus la care Primaria nu a dat raspuns. Am solicita un nr de inregistrare, nu exista o solicitare in acest sens.

Dl. Razvan Ciortea:” Daca nu s-a depus o cerere, daca o depun maine, le poate da aceasta autorizatie de demolare daca ei nu sunt proprietari?
Dna viceprimar spunea ca nu poate anula acest proiect, din cate am vazut, convocatorul este semnat chiar de dansa, pentru.

Dna Mihaela Marginean– secretarul mun Turda:” Va garantez ca nu este semnat de dna viceprimar si nu a primit delegatiile privind semnarea ordinii de zi. Delegatiile se stabilesc printr-o dispozitie a Primarului, persoanelor din executiv.
Dna viceprimar are calitatea de consilier local, in cadrul sedintelor de Consiliu.

Dl. Adrian Salagean:” Ce facem acum, facem curs de legislatie, suntem penibili!

Dna Mihaela Marginean-secretarul mun Turda:” Mi se pare un seminar de Drept, am deviat cu totul de la sedinta de Consiliu. Exista o distinctie, proprietar si proprietar tabular.
Acestea sunt transmisii live si se face o parere gresita a munci depuse si asupra angajatilor acestei institutii, aceste proiecte de hotarare nu se fac de pe o zi pe alta, asa cum ati vazut se lucreaza ani de zile la unele.

Dl. Arpad Nemes:” Fiecare hotaraste pentru ce si cum voteaza, noi nu dam indicatii la altii. Daca nu este o greseala a persoanei in cauza exista o anulare a acestei HCL , dar poana nu avem actele in mana, nu putem lua o decizie.
Dl Atilla Koloszi:Proprietarul spune ca pe somatie s-a mentionat ca nu este proprietar al acestui imobil, iar acum se afla la instanta cu dosar pe rol pentru intabulare.

Dna Mihaela Marginean-secretarul mun Turda:” Atat timp cat la noi apare un Certificat de mostenitor autentic, pana la solutionarea litigiului la care faceti dvs referire , pe care noi nu-l stim, acesta este proprietar de drept.
Noi vorbim de documentele pe care le avem aici.”

Se trece la votul secret privind majorarea cu 500% a impozitului începând cu anul 2021, pentru clădirea situată în Municipiul Turda, strada Nicolae Iorga nr. 22, proprietatea dlui. Podar Aurelian și a dnei. Podar Sofia
voturi DA= 12
voturi NU= 9
voturi nule = –

Se adopta HOTARAREA nr. 304 / 30.12.2020.
***

Intrucat toate problemele de pe ordinea de zi au fost dezbatute si nu au mai fost alte probleme, dl. presedinte de sedinta declara sedinta extraordinara cu convocare de indata, inchisa.

Drept pentru care s-a incheiat prezentul proces-verbal.

***

PRESEDINTE DE SEDINTA,
dl. Năstase Paul

Secretar general
al municipiului Turda,
jr. Elena Mihaela Mărginean

Intocmit,
Insp spec Mariana Marginean

X