R O M A N I A
JUDETUL CLUJ
MUNICIPIUL TURDA
CONSILIUL LOCAL
P R O C E S – V E R B A L
incheiat azi 16.12.2024 in localul de sedinte al
Consiliului Local al municipiului Turda cu ocazia
SEDINTEI extraordinare cu convocare de INDATA- online
a Consiliului Local al municipiului Turda
Convocarea consilierilor locali s-a făcut în scris, la data de 13.12.2024, prin transmiterea invitatiei nr. 44.870 / 13.12.2024 si a Dispoziţiei nr. 1312 / 13.12.2024 cu anexa proiectului Ordinii de zi, emisă de către Primarul municipiului Turda, dl. Cristian Octavian Matei pe grupul Consiliul Local 2020-2024, creat pe aplicația de mesagerie electronică WhatsApp; prin mail la adresele de mail personale ale consilierilor locali, precum și prin postare pe site-ul www.primariaturda.ro; în conformitate cu prevederile art. 23 și urmatoarele din HCL. 50 / 2021 privind aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare a Consiliului local al municipiului Turda.
Participa ca invitati: dna Liliana Vonica – director executiv; dna Codruta Bungardean- director FERI, dna Gabriela Salagean – director Taxe si Impozite locale .
D-na Mihaela Elena Marginean – secretarul general al muncipiului Turda : Bună ziua! Ședința extraordinară cu convocare de îndată a Consiliul Local al Municipiului Turda de azi, 16 decembrie 2024, se deschide cu intonarea Imnului de Stat al României.
D-na Mihaela Elena Marginean – secretarul general al muncipiului Turda : Având în vedere prevederile Codului Administrativ, precum și Regulamentul de organizare și funcționare al Consiliului Local al Municipiului Turdase constata ca, din totalul de 21 consilieri locali in functie ai Consiliului Local, sunt prezenti 21 consilieri, in persoana urmatoarelor doamne si domni:
Baba Sebastian Adonis, Blăniță Gabriela, Budugan Cosmin Marius, Felezeu Cristian George,
Gherman Alina Iudita, Hudrea Horea, Kolozsi Atilla, Muraru Claudiu Alin, Nagy Oana Florina, Nap Adrian, Năstase Paul, Nemeş Lucian Bogdan, Pîrlea Daniela, Rigman Ciprian Doru, Riter Marius, Russu Gabriela Aurora, Sălăgean Aron-Adrian, Sârbu Paul Marius, Şipoş Arpad, Ţifui Florin George, Vălean Teodora.
Precizăm că ședința a fost convocată conform Dispoziției Primarului nr.1312 din data de 13 12 2024 și este legal constituită, având în vedere că sunt întrunite condițiile legale declar deschisă ședința extraordinară cu convocare de îndată a Consiliului Local al Municipiului Turda de azi, 16 decembrie 2024.
Doamnă președinte, Gabriela Blanita aveți cuvântul.
Dna presedinte de sedinta: Stimați colegi, aveți propuneri pentru ordinea de zi?
Dl. Horea Hudrea:” . La fel ca și data trecută, solicit introducerea suplimentarea ordinii de zi cu un punct ultim, Probleme urgente, vă rog!
Dna presedinte de sedinta supune la vot suplimentarea ordinii de zi cu un punct Probleme urgente. In urma votului rezulta 21 voturi pentru.
Dna presedinte de sedinta supune la vot ordinea de zi. Cine este pentru?
In urma votului rezulta: 21 voturi pentru
***
Ordinea de zi a sedintei este urmatoarea:
- Prezentarea și aprobarea procesului verbal al şedinţei precedente;
- Probleme ale Direcției Economice ;
2.1. PROIECT DE HOTĂRÂRE privind rectificarea bugetului de venituri și cheltuieli al Municipiului Turda pe anul 2024.
– iniţiator Primarul Municipiului Turda, domnul Matei Cristian Octavian.
- Probleme ale Direcției Finanțări Externe, Strategii și Relații Internaționale;
3.1. PROIECT DE HOTĂRÂRE privind aprobarea participării Municipiului Turda, Județul Cluj, la Programul privind creșterea eficienței energetice a infrastructurii de iluminat public, precum și aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai proiectului Creșterea eficienței energetice a infrastructurii de iluminat public în Municipiului Turda, Județul Cluj.
– iniţiator Primarul Municipiului Turda, domnul Matei Cristian Octavian.
- Probleme ale Direcției Impozite și Taxe Locale;
4.1. PROIECT DE HOTĂRÂRE privind stabilirea impozitelor și taxelor locale, precum și a taxelor speciale pe anul 2025.
– iniţiator Primarul Municipiului Turda, domnul Matei Cristian Octavian.
4.2. PROIECT DE HOTĂRÂRE privind stabilirea impozitelor pentru autovehiculele grele de marfă cu masa totală autorizată egală sau mai mare de 12 tone, pe anul 2025.
– iniţiator Primarul Municipiului Turda, domnul Matei Cristian Octavian.
***
Se propune spre aprobare punctul 1.1, Prezentarea și aprobarea procesului verbal al şedinţei precedente
La ședința extraordinară din data de 27 11 2024 au participat 20 de consilieri locali din totalul de 21 de consilieri locali în funcție. În cadrul ședinței s-au dezbătut 5 proiecte de hotărâre, rezultând astfel hotărârile Consiliului Local de la nr. 217 la nr. 221 din 27.11.2024.
Înainte de a trece la vot, precizez că numărul necesar de voturi pentru numărul necesar de voturi este jumătate plus unu din consilierii locali prezenți în ședință, adică majoritate simplă. Start vot!
In urma votului rezulta : 21 voturi pentru
***
Se propune spre dezbatere si aprobare punctul 2.1, PROIECT DE HOTĂRÂRE privind rectificarea bugetului de venituri și cheltuieli al Municipiului Turda pe anul 2024.
Dl. Felezeu Cristian – presedintele comisiei nr 1 : Aviz favorabil in comisie.
Dl. Muraru Claudiu – presedintele comisiei nr 3 : Aviz favorabil in comisie.
Dl. Horea Hudrea : Doamna președintă, retragem amendamentul ca urmare a discuțiilor avute cu Executivul care a acceptat cererea de finanțare, respectiv cumpărarea unui balansoar pentru adăpostul de persoane cu boli psihice și, în acest context, înțelegând că există resursele financiare necesare până la sfârșitul anului sau cel târziu la începutul anului următor pentru acest balansoar, retragem amendamentul.
Voi avea totuși niște observații la dezbaterile de fond la momentul potrivit.
Doamna președintă, domnule primar. Stimați colegi! Aș dori câteva lămuriri din partea Executivului cu privire la această rectificare bugetară.
În primul rând, aș dori să aflu dacă există un acord al Trezoreriei Statului pentru lista de investiții modificată? Adică dacă s-a făcut verificarea încadrării sumelor în creditele de angajament rămase disponibile și când s-a emis acest aviz?
Dna Liliana Vonica – director executiv:’ Majoritatea sumelor de pe partea de cheltuieli provin din venituri suplimentare. Aceste venituri nu sunt angajate la momentul acesta.
Deci sunt venituri noi, cheltuielile care au fost repartizate sunt cheltuieli care urmează de acum înainte să le facem, deci nu pot fi angajate. Nu avem nevoie de nici un acord.
Întotdeauna, creditele bugetare disponibile de la un capitol la altul sau în cadrul capitolelor nu pot fi transferate spre alte capitole, decât dacă sunt libere, deci nu sunt angajate.
Softurile nu permit lucrul acesta, Control Angajamente bugetare din Trezorerie sunt libere.
Dl. Horea Hudrea:” . Îmi spuneți că pentru această execuție bugetară nu era nevoie de un aviz al Trezoreriei Statului.
Mai am cateva observatii. Vedem că se dorește cumpărarea de calculatoare; este vorba de o sumă de 195.000 de lei, care eu consider destul de mare și nu am observat în corpul hotărârii vreo referire la notele de fundamentare.
Adică practic, nu știm nici specificații tehnice, nici indicatori caracteristici unei asemenea investiții. Aceasta este o întrebare.
De asemenea, mai am o altă întrebare la care ar putea să-mi răspundă cei care se ocupă de problemele tehnice, poate Direcția Tehnică și cei de la Proiecte.
Din câte știu eu, în momentul în care se modifică lista de investiții, trebuie să se facă și o modificare a devizului investițiilor respective. Este o prevedere care este inclusă într-o hotărâre de Guvern, Hotărârea 907 /2016.
Deci, dacă trebuia să fie o modificare a devizului general la modificarea listei de investiții, mă refer la Centrul social, să știm cum anume se modifică?
Iar o altă întrebare separat este de ce suma aceea de 1,57 milioane de lei nu este nominalizată ca obiectiv de investiții? Adică să știm despre unde merg banii și se cheltuie efectiv? E o cheltuială de investiție, e o completare de sumă. Dacă poate cineva să îmi spună cei 1,57 de milioane de milioane de lei pe ce anume vor fi cheltuiți cu exactitate, indicând categoria? Mulțumesc.
Dna Liliana Vonica – director executiv;’ Referitor la achiziția de calculatoare, sunt 8 stații de lucru la Serviciul de Evidență a Populației, în valoare de 54.000, așa cum este prezentat în material. Aceste achiziții sunt necesare pentru că, începând cu anul 2025, Evidența populației va merge în sistem informatic.
Dotările de acum nu corespund specificațiilor impuse de către lege, deci nu vor putea rula softurile dacă nu achiziționăm de la STS. STS-ul a dat niște caracteristici specifice pe care trebuie să le respectăm.
Ceilalti 125.000 de lei sunt pentru achiziția unui număr de 25 de calculatoare; am estimat noi că pot intra în această sumă, calculatoare care sunt necesare, deoarece cele din dotarea primăriei și a serviciilor din subordine nu mai corespund, având în vedere Strategia de digitalizare și au un risc crescut la siguranța cibernetică, deci softurile nu mai pot rula pe cele care sunt; calculatoare și de 15 ani.
Cele 1,57 milioane sunt pentru finalizarea centrului social și pentru copiii aflați în risc, de pe Armata Roșie; cele două clădiri s-a alocat această sumă pentru a putea face plăți din cele 981 de milioane rămase din prefinanțările de anul trecut, prefinanțări care ne sunt îngăduită cheltuiala lor dacă finalizăm și introducem în buget aceste sume. Ele există în excedentul bugetar.
Dl. Horea Hudrea:” Îmi puteți preciza dacă din această sumă se alocă vreo sumă pentru cheltuieli cu dotările independente Și care este aceasta?
Dna Liliana Vonica – director executiv;’ Sunt lucrări doar; dotările independente care au fost acolo, constând în mașini de spălat și alte dotări au fost achiziționate.
Dna. presedinte de sedinta supune la vot proiectul de hotarare,
In urma votului rezulta : 20 voturi pentru. Dl. Nap nu participa la vot.
Se adopta HOTARAREA nr. 222 / 16.12.2024.
***
Se propune spre dezbatere si aprobare punctul 3.1, PROIECT DE HOTĂRÂRE privind aprobarea participării Municipiului Turda, Județul Cluj, la Programul privind creșterea eficienței energetice a infrastructurii de iluminat public, precum și aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai proiectului Creșterea eficienței energetice a infrastructurii de iluminat public în Municipiului Turda, Județul Cluj.
Dl. Felezeu Cristian – presedintele comisiei nr 1 : Aviz favorabil in comisie.
Dna Gabriela Blanita– presedintele comisiei nr 2 : Aviz favorabil in comisie.
Dl. Muraru Claudiu – presedintele comisiei nr 3 : Aviz favorabil in comisie.
Dl. Horea Hudrea:” Aș ruga Executivul să ne explice puțin ce reprezintă acele cheltuieli neeligibile, iar apoi voi reveni cu o rugăminte către autoritatea executivă, dacă este posibil?
Dna Codruta Bungardean – director Finantari externe: Bună ziua! Suma de 1.674.780 lei cu TVA inclus, reprezintă cheltuielile neeligibile ale acestui proiect, așa cum au fost ele estimate și sunt cheltuielile care sunt cuprinse la capitolul 7 din devizul general al investiției, capitolul 7 fiind introdus prin HG 907/ 2016 și reprezintă cheltuieli aferente marjei de buget și pentru constituirea rezervei de implementare pentru ajustarea de preț.
Practic, sunt valori care sunt necesare ajustării de preț a contractului, dacă el depășește 6 luni de execuție și la acest moment sunt sume virtuale, nu sunt necesare a fi angajate în bugetul local, decât după semnarea unui contract de finanțare și în eventualitatea în care este necesară actualizarea prețului contractului. Deci, este o măsură de siguranță introdusă prin HG 907.
Dl. Horea Hudrea :” Aș avea o întrebare suplimentară, vă rog, având în vedere aceste modificări legislative, aș dori să știu dacă autoritatea executivă a gândit niște măsuri asiguratorii de tipul garanțiilor, în cazul lucrărilor de proiectare, în primul rând.
Pentru că, așa cum observăm, aceste această marjă reprezintă niște sume de bani care urmează să-i plătim, dacă apar modificări de preț. Și aș vrea să știu dacă există o strategie la nivelul autorității publice locale, niște garanții pe care le-a gândit autoritatea publică, în așa fel încât să nu dăm acești bani gratis. Nu știu, din erori de proiectare…că dacă sunt modificări de preț datorate cursului economiei, asta este altceva.
Dna Codruta Bungardean – director Finantari externe: Suma la care fac referire acești 1.674.000 la care face referire capitolul 7 nu vizează erori de proiectare.
Garanția de bună execuție, care se aplică pentru proiectele de proiectare sau proiectele de proiectare și execuție vizează acest tip de eroare de proiectare. In timpul execuției, mai ales pentru contractele care au proiectare și execuție sau pentru proiectele care au separat proiectare și execuție. Însă execuția este însoțită de partea de supraveghere din partea proiectantului. Aceste eventuale erori se corectează pe parcursul execuției și se corectează fie la sesizarea executantului, fie la sesizarea beneficiarului.
Dl. Horea Hudrea :” Marja asta tocmai pe aceea urmează să fie cheltuită pe optimizarea soluțiilor tehnice inițiale.
Dna Codruta Bungardean – director Finantari externe: Da, optimizarea este altceva. Pot să apară tehnologii noi și la cererea beneficiarului sau a autorității contractante, respectiv a noastră, se solicită optimizarea proiectului, care poate să poate să incumbe o creștere de valoare, dacă aceasta rezultă din tehnologii superioare, dar nu face referire la erori de proiectare.
Dl. Horea Hudrea :” Și rugămintea pe care o am eu față de autoritatea executivă, pentru că am văzut că nu întotdeauna s-a recurs la acest lucru, este acela de a modifica devizul general atunci când se solicită autorizația de construire și după finalizarea procedurilor de achiziție publică.
Deci, să respectăm acei pași care sunt prevăzuți în HG 907, vă rog.
Dna. presedinte de sedinta supune la vot proiectul de hotarare,
In urma votului rezulta : 21 voturi pentru.
Se adopta HOTARAREA nr. 223 / 16.12.2024.
***
Se propune spre dezbatere si aprobare punctul 4.1, PROIECT DE HOTĂRÂRE privind stabilirea impozitelor și taxelor locale, precum și a taxelor speciale pe anul 2025.
Dl. Felezeu Cristian – presedintele comisiei nr 1 : Aviz favorabil, conditionat !
Dna presedinte de sedinta: Ați spus condiționat Despre ce este vorba?
Dl. Felezeu Cristian : « De niște explicații suplimentare pe care doamna director s-a angajat că le va oferi la ora ședinței.
Dna Gabriela Salagean – director Taxe si Impozite locale: Bună ziua! Am simulat un calcul privind impozitul pe teren vis-a-vis de amendamentele depuse de grupul AUR și, din calculul pe care
l-am făcut, impactul asupra veniturilor bugetului local pentru anul 2025 ar fi aproximativ 700 de mii de lei impozitul pe teren intravilan și impozitul pe terenul extravilan.
Deci, pe cele trei amendamente.
Acesta este calculul pe care l-am făcut, pe care l-au solicitat în ședința de comisie.
Deci, un calcul comparativ cât ar fi impactul asupra bugetului local între ceea ce s-a propus de către, prin proiectul de hotărâre și ceea ce s-a propus prin amendamentul depus de domnii de la AUR.
Dna Presedinte de sedinta:” Pentru acest proiect s-au primit 5 amendamente, vom începe cu amendamentul PSD. Primul amendament al grupului PSD. Vă rog să va prezentați amendamentul.
Dl. Horea Hudrea:” Doamna președintă, renunțăm la amendamente, după aceeași discuție cu autoritatea executivă, în care vom găsi o altă soluție pentru a atinge scopul urmărit de amendamente.
Dna Presedinte de sedinta:” Grupul PSD și-a retras cele două amendamente. Vom lua în calcul acum amendamentele Grupului AUR. Primul amendament, vă rog. Vă rog să vi-l susțineți.
Dl. Adrian Nap:” Doamna președintă, am probleme cu dispozitivul meu și vorbesc de pe dispozitivul colegului meu, Kolozsi.
Eu am doar numai o rectificare să fac, am vorbit cu doamna directoare și am înțeles ideea.
La zona B, la taxa pe teren vreau… în loc de 5.520 să fie 6.350 lei. Restul rămâne la fel, dacă vreți eu le citesc pe toate și le putem supunem la vot.
Cum considerați dumneavoastră și cum consideră colegii? Dar sunt câteva de spus. Și dacă e răbdare, le spun. Dacă nu, le putem supune la vot. Nu e o problemă că au primit toți colegii amendamentele.
La primul amendament am făcut o greșeală pe care am înțeles-o intr-un final, am vorbit cu doamna directoare în comisie și cu colegii mei și da, într-adevăr, la zona B. Deci la primul amendament, la zona B, la persoane fizice, în loc de 5.520 să fie 6.350.
Dacă colegii mei doresc să… repet, dacă colegii mei doresc să să nu le mai citesc, sunt cam multe. Să vedem dacă trec, nu trec… Eu consider că impactul e și pentru cetățenii Turzii. Ei trebuie să știe că trebuie să fie un impozit mai mic, mai ales dacă noi putem le oferi un impozit mai mic.
Dl. Horea Hudrea:” Bună ziua! Eu aș ruga foarte mult, ca Executivul să ne spună care sunt nivelurile de la care a pornit în calculul impozitului în acest caz. Mă refer la nivelurile prevăzute de Codul fiscal și să ne spună care sunt nivelurile de la care a pornit, ca să vedem unde anume ne raportăm între nivelul minim și nivelul maxim de impozitare.
Dar strict raportat la lege. Să ni se spună strict la tabelul din Codul fiscal unde de unde anume a început începe impozitarea?
Dna Gabriela Salagean – director Taxe si Impozite locale: Actualizarea cu rata inflației se face față de ceea ce exista în anul precedent și acele limite prevăzute de Codul fiscal în 2015, când a fost aprobat sau au fost actualizate de fiecare dată cu rata inflației, inclusiv acele limite. In proiectul de buget, dacă vedeți, apar și acele limite actualizate cu rata inflației minim și maxim.
Dl. Horea Hudrea:” Am înțeles. Deci nu ne puteți spune acum nici nouă, nici turdenilor, unde anume ne situăm între aceste limite? Spre exemplu, avem la zona A limita de pornire 6.042 maximum 15.106? Dar nu ne puteți spune pe această scară de la minim la maxim, unde anume ne aflăm?
La 45 la sută, la 60 la sută din valoarea impozitului taxei, la 80 la sută, ca să putem să știm unde anume suntem pe această scală, de la minim la maxim?
Dna Gabriela Salagean – director Taxe si Impozite locale:La zona 1 mă refer, limita minimă este de 8.158; limita maximă este de 20.391. Impozitul propus prin proiectul de hotărâre este de 9.299.
Păi, limita minimă e 8.158 și noi propunem 9.299, deci aproximativ 14%.
Dl. Paul Sarbu:” Cum ati calculat? 8000 este fără actualizare, pentru rata inflației pentru anul 2025 pentru că limita este chiar mai mare 9.600. Și atunci ceea ce se propune prin proiectul de hotărâre este cu 2,4 % la sută față de minim, adică o diferență mică, nicidecum patruzeci și ceva la sută.
Dl. Horea Hudrea:” Bun, și aș mai avea o întrebare e valabilă pentru toate taxele și impozitele, dacă sunt adăugate la aceste impozite, cote adiționale, potrivit articolului 489? Și care sunt acestea?
Dna Gabriela Salagean – director Taxe si Impozite locale Da, avem și cote adiționale. Au fost aceleași și anul trecut și în anii precedenți, sunt precizate și în proiectul de hotărâre. Este la impozitul pe clădiri persoane juridice cotă adițională, scrie și în proiectul de hotărâre, a fost menținută cota de 1,5 din 2016, tot aceiași cotă este.
Dl. Primar Cristian Matei:” Bună ziua tuturor! Aș vrea să fac și eu o intervenție aici Așa cum altădată și la alte proiecte de hotărâri pe care le-am derulat până astăzi, au fost documentate prețurile sau tarifele, în ideea în care vi le-am prezentat dumneavoastră, în sensul aprobării sau nu, a proiectelor de hotărâri.
Acum m-am văzut și eu, fiindcă am înțeles că astăzi s-a adus acest amendament.
Cred că ar trebui să avem o documentare mai clară a diferenței pe care o propuneți, nu doar aleatoriu, fiindcă ne-am întâlnit la un moment dat, tot de dumneavoastră dle Nap propus, nu știu, acum vreo doi ani, un proiect de hotărâre în care spuneați să triplăm bursele și să înjumătățim impozitele. Nu putem să lucrăm așa.
Adică dumneavoastră aveți obligația să veniți cu o problemă foarte competentă în Consiliul Local, sunteți consilier local, nu veniți de pe stradă!
La aceste tarife, care sunt în Codul Fiscal, care le promovează Guvernul prin hotărâri de Guvern sau Parlamentul prin lege, ele sunt foarte bine analizate.
Avem un rating de țară, sunt firme de rating care lucrează la aceste impozite. Sigur că noi, între limita de minim și limita de maxim, putem să operăm în cadrul Consiliului Local, dar trebuie să ținem cont de realități.
Așa că eu nu am nimic împotrivă să se modifice impozitul cu 200 de lei, dar vă rog frumos argumentati, să veniți într-o dezbatere cu argumentare în Consiliul Local. Nu așa, că vrem de acolo, acolo, dacă ne spuneți criteriul după care ați lucrat și degeaba spuneti că… eu cel puțin mi-aș dori să fie impozitele cât mai mari! Nu este adevărat, fiindcă nici anul trecut și nici anul acesta nu am mărit deloc in afară de inflație, cotele de impozitare nu le-am propus, mărite.
Doi la mână, nu are rost să facem comparația între impozite, banii care vin din impozite, fiindcă din asta trăiește municipiul și care vă spun că sunt foarte puțini, deoarece există voci, că trebuie date vouchere de vacanță, că trebuie date salariile la însoțitori, deci toti acești bani sunt tot din bugetul local.
Partea de salarizare este la un procent destul de mare; străzi trebuie făcute, reparațiile străzilor trebuie făcute. Nu are rost să comparăm cheltuiala pe un Târg de Crăciun care durează 30-35 de zile și veniturile care vin la Consiliul Local din taxe și impozite.
Dacă nu sunteți la curent, vă rog să urmăriți, chiar astăzi dimineață am văzut pe Facebook că la Craiova, un Târg de Crăciun de 35 de zile aduce vizitatori mai mult decât o lună în sezonul estival, la Mamaia.
Eu zic că acest lucru contează, suntem un oraș spre modernizare, încercăm să-l modernizăm cât mai mult și eu cred că de-aia suntem aici să vedem toate formulele, cele mai bune pentru ca să mergem înainte.
Vă rog să fiți atenți la aceste lucruri și să ne dați niște explicații, aceste limite nu sunt justificate în niciun fel, „că așa vreau eu”!
Eu cred că ar trebui mai bine analizate și să avem încredere atât în Guvernul nostru, cât și în Parlamentul nostru. Noi i-am votat și noi i-am trimis acolo.
Așa că atenție mare la ceea ce propunem, că nu mai suntem în campanie electorală. Cred că e cazul să revenim cu picioarele pe pământ, să schimbăm paradigma și să mergem toți împreună să facem ceva pentru orașul ăsta. Mulțumesc.
Dl. Adrian Nap:” Doamna președintă, vă rog frumos, lăsați-mă puțin să-i spun domnului primar că nu sunt în campanie electorală. Mulțumesc mult și îmi cer scuze că am vorbit puțin mai repede.
Vreau să-i transmit domnului primar că în primul rând am făcut un amendament pertinent, pentru că turdenii spun clar că avem cele mai mari taxe. Ca să știe domnul primar că la parcări avem cele mai mari taxe care există, cred că din județ. Și pe alocuri și alte taxe sunt mult mai mari, dacă facem comparație cu un alt municipiu, comparând Câmpia Turzii și dacă vreți, vă mai dovedesc domnule primar, v-am mai dovedit-o și în mandatul trecut și v-o mai dovedesc.
Dl. Primar Cristian Matei:” Mie nu-mi dovediți nimic. Am făcut un comentariu la propunerea dumneavoastră și nu înțeleg, ce înțelegeți prin pertinent? In măsura în care nu mă jigniți. Dar eu nu v-am jignit.
Dl. Adrian Nap:” Eu am facut un amendament, care nu sunt sume foarte mari, sume exagerat de mari pentru Primăria municipiului Turda. Că și așa sunt impozitele destul de mari pe terenuri si am venit cu un amendament, turdenii să plătească taxe mai mici.
Dacă consilierii doresc să voteze acest amendament pentru, vom vedea, dacă nu împotrivă, iar vom vedea. Dar eu vă zic că solicitarea este din partea turdenilor și sunt convins că și ceilalți consilieri au văzut numai în campanie și au vorbit cu cetățenii Turzii și au constatat că se plâng că avem taxe mari la Turda. Mulțumesc mult!
Dna Gabriela Salagean – director Taxe si Impozite locale:” Așa cum am prezentat și în ședința de comisie, la un teren de 500 de metri pătrați din zona întâi(A), deci zona cea mai scumpă, cum ar veni, la ceea ce s-a propus prin proiectul de hotărâre, impozitul ar fi de 465 de lei pe an la 500 de metri pătrați teren, iar la ceea ce s-a propus prin amendament ar fi 450 de lei.
Deci diferența este de 15 lei pe an, pentru o persoană care deține 500 de metri pătrați de teren în zona A.
La amendamentul pe care l-ați propus la zona D impozitul propus este mai mic decât impozitul care a fost în anul acesta, deci acolo automat va fi o scădere de impozit. Deci asta legat strict de impozitul pe teren intravilan.
Dna presedinte de sedinta supune la vot amendamentul nr I al grupului AUR.
In urma votului rezulta : 7 voturi pentru (Nap, Baba, Kolozsi, Nagy, Nemes, Budugan, Muraru)
5 impotriva ( Sarbu, Gherman, Pirlea, Rigman, Russu)
9 abtineri (Nastase, Salagean, Hudrea, Blanita, Tifui, Felezeu, Sipos, Valean, Riter)
Amendamentul nu a intrunit numarul minim de voturi .
***
Dna presedinte de sedinta supune la vot amendamentul nr II al grupului AUR.
In urma votului rezulta : 7 voturi pentru (Nap, Baba, Kolozsi, Nagy, Nemes, Budugan, Muraru)
3 impotriva ( Sarbu, Gherman, Pirlea,)
11 abtineri (Nastase, Salagean, Sipos, Hudrea, Valean, Russu, Rigman,
Riter, Blanita, Tifui, Felezeu,)
Amendamentul nu a intrunit numarul minim de voturi .
***
Dna presedinte de sedinta supune la vot amendamentul nr III al grupului AUR.
In urma votului rezulta : 7 voturi pentru (Nap, Baba, Kolozsi, Nagy, Nemes, Budugan, Muraru)
2 impotriva ( Sarbu, Pirlea,)
12 abtineri (Nastase, Gherman, Salagean, Sipos, Hudrea, Valean, Russu,
Rigman, Riter, Blanita, Tifui, Felezeu,)
Amendamentul nu a intrunit numarul minim de voturi .
***
Dl. Horea Hudrea:” Doamnă președintă, domnule primar. Văzând o situație destul de tensionată în Consiliul Local cu privire la impozitele și taxele locale, aș vrea să spun că procedura prin care acest proiect de hotărâre a fost supus atenției Consiliului Local este una fundamental eronată.
În primul rând, autoritatea executivă știe de un an de zile că trebuie să majoreze taxele și impozitele locale. Acesta este primul aspect.
Al doilea aspect este… și voi reveni asupra acestui lucru, la probleme urgente este acela că, calendarul bugetar prevede că bugetul de venituri și cheltuieli pe anul 2025 începe la 1 iulie.
Practic, noi în acest moment ar trebui să avem din sursele proprii, Bugetul de venituri și cheltuieli al municipiului Turda, eu am să-l solicit la rubrica Diverse.
De ce este important acest lucru? Nu putem stabili taxele și impozitele locale și nu putem face marje de venit și marje de impozite și taxe, fără să știm care sunt prevederile bugetare, măcar aproximative, ale anului următor.
Cu alte cuvinte, noi acum suntem puși să aprobăm niște taxe în regim de urgență, de vineri până luni, deși acestea se află pe masa Executivului în lucru din 29 septembrie, după cum am observat, nu avem o schiță a bugetului local al municipiului Turda, deși trebuia să avem acest document finalizat cel puțin din luna septembrie-octombrie, adică cam tot de atunci când s-a făcut proiectul de impozite și taxe și nu am putut să facem nici o simulare cu privire la impactul bugetar.
Eu personal…., colegul meu, spre exemplu, domnul Adonis Baba, a susținut amendamentele AUR în Comisia de buget finanțe, plecând de la premiza că o parte din reduceri ar putea să fie binevenite, spre exemplu, reducerile aplicate pe terenurile din extravilan dau un impuls producătorilor agricoli.
Veniturile pe intravilan, gândite într-un anume fel, pot să ajute oamenii din municipiul Turda. Noi ne-am hotărât ca să susținem acest proiect de hotărâre, ca să nu existe un impact bugetar major, dar, repet, această filozofie de a discuta impozitele și taxele locale, fără o simulare și fără să știm cum anume, care este impactul bugetar, dar mai ales fără să știm care sunt cheltuielile bugetare pe anul viitor, mie mi se pare fundamental greșită.
Și acum noi ne aflăm în situația în care le vom spune turdenilor și unii dintre ei să știți că sunt oameni cu studii financiare, sau cel puțin cu studii economice o să ne întrebe: „Bun, ați majorat taxele și impozitele locale cu indicele de inflație, dar, în același timp, voi puteați aproba alte niveluri de impozitare prevăzute în Codul fiscal”!? Și noi nu știm ce să le spunem.
De aceea am văzut că această administrație publică locală a început scârțâind și pare să meargă tot mai bine, după cum văd, apropo de lucrările care se fac astăzi pe Petru Maior, ca urmare a proiectului pe care l-am inițiat noi, cei de la PSD, dar eu cred că ar trebui să găsim o cale mult mai bună de comunicare pe problemele importante ale municipiului Turda.
Eu cu rezerve voi vota acest proiect de impozite și taxe, dar, repet, eram foarte tentat să susțin o reducere a taxelor și impozitelor în municipiul Turda. Mulțumesc.
Dna Gabriela Salagean – director Taxe si Impozite locale:” Acest proiect de hotărâre a fost supus dezbaterii publice, a fost publicat în data de 01.10.2024. Eu atât am dorit să vă spun, că acest proiect nu l-am făcut acum, a fost supus dezbaterii publice. Nimeni nu…. Deci nu am primit absolut nici o sugestie legată de acest proiect. Nu am intrat doar astăzi cu el în sau vineri să vi-l aduc dumneavoastră la cunoștință. La 01.10.2024 partea aceasta de proiect de hotărâre a fost publicat pentru dezbatere publică.
Dl. Paul Sarbu:” Ca și intervenție scurt, asta doream să vă spun și eu, stimate coleg. Nu discutăm un proiect de hotărâre de vineri pe luni. V-am și trimis linkul. Din 1 octombrie a îndeplinit toate zilele necesare. Zile lucrătoare. Se puteau aduce observații de atunci nemăsurate.
Dl. Adrian Nap:” Doamnă președintă, putem vorbi fiecare fără să ni se dea cuvântul?
Dacă fiecare vorbim fără să cerem voie președintelui, atunci suntem la un birt? Suntem într-o ședință de Consiliu Local.
Dl. Paul Sarbu :” Da, am recunoscut, e greșeala mea.
Dna presedinte de sedinta:” Da, domnule Sârbu, sunteți scuzat, domnule Nap, am înțeles ce ați spus. Să revenim la oile noastre. Supun la vot proiectul …
Dl. Horea Hudrea:” Întreb pe doamna director dacă poate garanta aici, în fața Consiliului Local, că procedura de dezbatere publică a fost respectată și acel proiect a fost făcut public la data la care dânsa susține?
Și vreau să vă spun în fața Consiliului Local dacă poate garanta respectarea procedurii ca termen prevăzută de lege a transparenței decizionale sau era responsabilitatea altuia și nu știe exact când a fost pus proiectul în dezbatere publică?
V-am întrebat, doamna director, dacă puteți garanta că data de pe site-ul primăriei corespunde realității?
Dna Gabriela Salagean – director Taxe si Impozite locale:” Pe site-ul primăriei, dacă vă uitați, se vede că este publicat la data de întâi octombrie. Eu pot garanta că a fost transmis persoanei responsabile pentru publicarea pe site, pentru că nu eu sau Direcția de Impozite și Taxe se ocupă de publicarea pe site.
Dl. Horea Hudrea:” Eu m-aș bucura ca Executivul să invite până la următoarea ședință ordinară persoana responsabilă să întrebăm cum anume are loc publicarea pe site-ul Primăriei Municipiului Turda a acestor materiale.
Dl. Primar Cristian Matei:” Tot ceea ce publicăm noi se trimite la o companie externalizată, care face și găzduirea site-ului, asigură și securitatea site-ului și tot ceea ce noi în acest moment, nu avem personal calificat pentru așa ceva.
Nu știu exact cum se numește compania, dar nicidecum nu se pune, nu se ridică pe site în primărie, respectiv de un funcționar al primăriei. Mulțumesc.
Ca să evite temeri că s-a ridicat la altă dată și noi raportăm alte date. Deci, ceea ce vedeți pe site este este postat de către o firmă terță pe care dacă doriți să o aflați, puteți veni la primărie și o să vă comunicăm numele firmei.
Dna. presedinte de sedinta supune la vot proiectul de hotarare,
In urma votului rezulta : 16 voturi pentru
5 abtineri ( Nap, Budugan, Nagy, Nemes, Kolozsi)
Se adopta HOTARAREA nr. 224 / 16.12.2024.
***
Se propune spre dezbatere si aprobare punctul 4.2, PROIECT DE HOTĂRÂRE privind stabilirea impozitelor pentru autovehiculele grele de marfă cu masa totală autorizată egală sau mai mare de 12 tone, pe anul 2025.
Dl. Felezeu Cristian – presedintele comisiei nr 1 : Aviz favorabil in comisie.
Dna. presedinte de sedinta supune la vot proiectul de hotarare,
In urma votului rezulta : 21 voturi pentru
Se adopta HOTARAREA nr. 225 / 16.12.2024.
***
Se propune spre discutie punctul 5 , Probleme urgente
Dl. Adrian Nap:” Mulțumesc mult, doamna președintă! Aș vrea să-i amintesc domnului primar că în mandatul trecut am tot cerut si mi-a zis că îmi va da în scris ,cum că avem sechestru pe terenurile private ale primăriei. Care este motivul? Că avem sechestru pe terenurile private ale primăriei? Aș vrea să spun că sper ca în mandatul ăsta să primesc acest răspuns. Mulțumesc.
Dl. Horea Hudrea:” Doamnă președintă, domnule primar, n-am să mai deschid subiectul modului în care sunt publicate materialele cu caracter normativ pe site-ul Primăriei Municipiului Turda, pentru că, dincolo de dispute mai mult sau mai puțin dure, trebuie să colaborăm cu autoritatea executivă și nu vreau să merg într-o direcție în care nu are sens.
Îl rog pe domnul primar să verifice modul în care aceste acte normative sunt sunt postate în secțiunea dedicată dezbaterii publice.
Aș dori ca Direcția Economică să ne transmită, să îmi transmită mie și nu știu, poate mai dorește și alt coleg o copie a formularului 1818, respectiv situația la 6 decembrie a plăților.
De asemenea, rog autoritatea executivă să ia act de obligația legală de a face execuția bugetară și separat, execuția împrumuturilor până la finalul lunii decembrie.
Mulțumesc autorității executive că a ținut cont de solicitarea noastră pentru întreținerea străzilor și a început lucrările pe strada Petru Maior. Aș vrea să se analizeze și necesitatea unor îndreptări de drumuri pe strada Doctor Liviu Cigareanu și accesul spre Hârcana, dar mai ales drumul de acces între cimitirele din Oprișani.
Este un drum de acces, eu nici nu știu sigur care este, mi-au spus oamenii; am cel puțin șapte sesizări. Este un drum care leagă cele două cimitire din Oprișani și noroaiele sunt foarte mari acolo.
De asemenea, mai am o solicitare pentru strada Zidarilor, cu lucrări de întreținere și o problemă care ar trebui rezolvată de situația capacelor de canal pe strada Avram Iancu, pe sensul dinspre Penny spre Teatrul Municipal.
De asemenea, chiar îl rog mult pe domnul primar să analizeze solicitarea mea de a reface acel marcaj rutier din dreptul Kaufland. Până la sărbători mai sunt vreo 4- 5 zile până la sărbători, în așa fel încât să degajăm ambele benzi care merg spre Câmpia Turzii. Eu cam atât am avut la intervenții. Vă mulțumesc!
Dl. Ciprian Rigman:” Vă mulțumesc mult. Încerc să fiu cât mai scurt. Mă vizitează o răceală și vorbesc foarte greu. Tot despre străzi aș vrea să vorbesc și eu. Aș dori ca administrația locală să aibă un pic grijă de starea străzii Bucovinei, mai cu seamă la intersecția cu Barițiu, unde sunt niște gropi teribile și aș dori oarecum în termen mediu, în condițiile în care se pune problema asfaltării unor străzi, să se ia în considerare și strada Albinei și ce a rămas neasfaltat din strada Constantin Brâncoveanu. Mulțumesc mult.
Dl. Atilla Kolozsi:” Doamnă președintă, stimați colegi, domnule primar, eu de 3 luni – 4 luni solicit în continuare să mi se dea un răspuns, de fapt nu mie, cetățenilor..
Ce se întâmplă cu cele trei străzi. Și aici este vorba despre strada Albinei, Roșiori și Punții. În ce stadiu se află și când se vor finaliza lucrările de asfaltare pe cele 3 străzi?
Poate că reușește Executivul să îmi dea un răspuns după trei luni de zile, nu am înțeles nimic. Văd că din votul care a fost dat de către cetățenii orașului pentru a putea colabora împreună și să stăm la o masă și să putem să muncim pentru cetățeni.
Dar asta este o altă problemă. Mai este o problemă în cartierul Turda Nouă, în zona parcului, mi s-a solicitat de către cetățeni, nu există niciun beculeț… Au venit sărbătorile și în cartierul Turda Nouă, un cartier de altfel uitat de administrația locală. Nu de un an, doi, ci de zeci de ani de zile.
Aici, vara avem probleme cu ciorile, cu găinațul de ciori, cu băncile, aparatele de joacă sunt aproape nule. Sunt două, trei aparate care și acelea sunt rupte, iar iarna stăm în beznă.
Și aici copiii au nevoie să se bucure de sărbătorile Crăciunului și au nevoie de beculețe ca să pot să iasă cu copiii, părinții, bunicii și așa mai departe. Deci aș solicita, dacă se poate, să se monteze și în acest cartier niște beculețe. Vă mulțumesc.
Dl. Primar Cristian Matei:”O să răspund punctual la câteva probleme mai stringente, să spun așa, vis-a-vis de terenurile sechestrate. Vreau să aduc la cunoștința domnului consilier și a dumneavoastră, tuturor, că eu am reușit să fac plata la STP integral.
Și asta nu de acum, ci de vreo trei luni. Chiar sunt mirat că nu știți acest lucru, că nu s-au aflat sau lucrurile bune nu se află. Se află numai cele rele.
Dar executor judecătoresc a eliberat toate terenurile de sub sechestru. În schimb, a rămas cu cele 40 de dosare cu STP-ul și urmează acum ca dânșii să ne plătească nouă toate neajunsurile pe care ni le-au provocat.
Rând pe rând și pas cu pas. Vineri, am câștigat un proces la Alba Iulia prin care, dacă ne puneam de trei ani să se judece pe fond o cauză vis-a-vis de acele penalități de 1%, datorită faptului că primarul nu are cădere; La Curtea de Apel s-au hotărât că primarul are cădere și primarul poate ataca convenția de 1% datorită faptului că acele penalități n-au fost prinse în hotărârea de consiliu și au fost prinse într-o anexă, n-a fost prezentată.
Și, în fine, sunt multe alte dedesubturi care mi-ar lua câteva luni să vă povestesc ce s-a întâmplat și cine se face vinovat de aceste chestiuni. Cert este că am închis și acum urmează să ne luăm și bunurile de retur înapoi. Curtea de Apel Alba a trimis la Tribunalul din Alba să reia judecata, dar nu să mai invoce motivele că primarul nu are dreptul și primarul nu poate, ci primarul are dreptul și primarul poate și acum se va judeca pe fond, după care va veni la Curtea de Apel să dea verdictul.
În sfârșit, am întâlnit o instanță corectă, să spun așa, fiindcă noi știm exact ce s-a întâmplat, dar au fost tot felul de alte impedimente și probleme.
Așa că nu vă mai faceți probleme, fiindcă o să vină mai mulți bani la Turda de la STP decât au reușit ei să ia de la noi până acum.
În ceea ce privește solicitarea pentru marcaje, vreau să vă spun că, coridorul de est, coridorul de vest și coridorul de centru, care înseamnă de la Kaufland până la ieșirea din Turda, inclusiv prin spatele pieței, cele trei coridoare nu sunt recepționate și sunt predate la antreprenori.
Noi nu avem posibilitatea să marcăm.
Sigur, nici mie nu-mi place și am și pregătit o echipă puternică pentru a intra la marcaje. Vom intra pe Armata Roșie fiindcă este singurul coridor pe care l-am recepționat, dar acolo au fost tot felul de impedimente cu acele marcatoare sau separatoare de benzi, care nu au rezistat datorită faptului că, circulă încă mașini mari pe acolo.
Când să iasă de la instituțiile astea economice de pe Armata Roșie, le rup și le cară după ele. Deocamdată le-am retras pentru a face o analiză exact unde este nevoie de ele, că nu putem să blocăm circulația sau traseul autoturismelor sau autocamioanelor pe acolo.
Și acum urmează să facem un remarcaj complet.
Sigur că nu ne ajută vremea foarte mult, dar lucrăm doar ziua, în momentul în care avem temperatura normală.
Iar în ceea ce privește beculețele, vreau să vă asigur, domnule Kolozsi, din Turda Nouă, de la intrarea și până la până-n Poiana, dincolo de intrarea la stadion, sunt ornamente.
Iluminatul public este terminat inclusiv pe Cuza-Vodă, pe arterele principale.
Am văzut aseară întuneric și la parcul din Micro 1. Noi avem o firmă aici pe care ați aprobat contractul de delegare a gestiunii, este firma Flash care se confruntă cu diverse probleme, firma dinaintea lor REEA se pare că, în anumite parcuri nu a efectuat impământările necesare funcționării iluminatului public, existând pericolul electrocutării.
Și această firmă, fiind o firmă foarte mare și prezentă în multe capitale din județele României, sunt mai scrupuloși și același lucru se întâmplă și în Parcul Tei. Datorită faptului că există această lipsă a impământării.
Noi am achiziționat materiale și tot felul de figurine pentru copii, care sunt amplasate deja în sensurile giratorii. Se lucrează în continuare pentru a remedia și problema lipsei luminii în parcuri, dar să știți că fiecare parc a fost prevăzut….
Dacă faceți diseară un parcurs de la intrarea în Turda dinspre Cluj până la ieșirea spre Poiană, o să constatați acest lucru fiindcă apar tot felul de cuplaje care toate lucrările încă sunt noi, nu sunt recepționate, apar probleme, ele se vor remedia.
Nu trebuie să confundăm lansarea Târgului de Crăciun cu data de 28 noiembrie, cu iluminatul public, cu iluminatul festiv al orașului. Iluminatul festiv al orașului merge și se poate realiza până la sărbători.
Poate suntem puțin întârziați, dar nu se compară cu ceilalți ani. Este primul an în care toate arterele principale ale Turzii sunt iluminate. Restul… cu străduțele pe care mi le-ați pus; o să vedem despre ce e vorba, dar trebuie să înțelegeți că toate lucrările nu se pot face simultan; nici din cauza banilor, nici din cauza programării, nici din cauza condițiilor de lucru.
Degeaba tot spunem noi că trebuie făcute. Sigur, trebuie făcute. S-au făcut peste 200 de străzi în șase ani. Înainte nu s-au făcut decât șase-șapte străzi în 30 de ani.
O să le facem pe toate, dar trebuie să avem o coerență. Am terminat, de exemplu coridoarele sunt aproape de final, încă nu sunt recepționate. Coridorul de est este aproape de recepție. Coridorul de vest se va lucra la marcaje. Nu ne ajută vremea deocamdată și coridorul central, mai sunt niște remedieri de făcut, că deja are trei ani și încă nu e recepționat.
Ăștia suntem, ăștia sunt antreprenorii. Cert este că le vom face pe toate, dar atâta timp cât ne-am apropiat de finalul celor trei coridoare care nu sunt recepționate, nu o să mai avem cheltuieli
neeligibile, cum am avut până acuma; cheltuieli pe care în final nu ni le decontează nici proiectanții nu le decontează, nici executanții. Le decontează beneficiarul.
Vă spuneam la un moment dat de o faianțare pe Armata Roșie, care ne-a costat 4.200.000. Nu
puteam să stăm așa fiindcă podul era blocat, Armata Roșie era aproape blocată, se circula pe un sens.
A trebuit să plătim, să mergem mai departe. E vorba de portanța solului.
In Turda a fost majoritatea strazilor cu pământ, a trebuit să fie testată portanța solului pe fiecare stradă, nu este un lucru la îndemâna oricui. A fost foarte greu că s-a luat de la minus tot și s-a adus la plus.
Mi-ati spus că de o lună nu v-am dat răspunsul cu cele trei străzi; și în cealaltă lună dinainte, tot aceste trei străzi o să vină rândul și la acele străzi. Dar în primul rând incepem cu străzile mari, nu cu străzi mici, cu legături.
Dacă dumneavoastră vă angajați că ne aduceți bani suplimentari ca forță politică a municipiului Turda, suntem dispuși să ne ajutați.
Eu rog și celelalte partide, avem deja doi deputați din Turda. Îi rog pe toți să facă tot posibilul, să facă lobby, să ia cuvântul în Parlament, acolo unde sunt și să spună că Turda este pe drumul cel bun. Suntem cunoscuți, deținem locul întâi pe țară la atragerea de bani europeni la municipii, care nu sunt resedinte de judet bineînțeles, fiindcă capitalele de județ au alte fonduri și alte valori.
Dar noi ne luptăm în continuare, nu este domeniu pe care să nu-l fi atins. Vreau să vă spun că am rezolvat toate avizele pentru spital în data de 20 decembrie se depun documentele.
Cu multe, multe sincope pe care le-am avut, nu am fost lăsați să dăm jos o clădire care este super infectată de 137 de ani este clădirea; vorbim de fosta maternitate.
Ne-am repliat, am lăsat-o acolo, am făcut alt proiect, n-a fost bun nici ăla, făcut alt proiect. Prin alt proiect dacă l-am făcut, ne-am apropiat de postul trafo, a venit Electrica care a spus :”Mutați-vă de acolo. Trebuie să îmi relocați postul trafo, că e prea aproape! “
Ne-am angajat și la asta, relocăm și postul trafo. Deci sunt cheltuieli care apar pe parcurs. Noi nu putem să ne gândim numai la o străduță, gen cum spuneți dumneavoastră, Punții.
Într-adevăr, trebuie făcută str Puntii și în Turda Nouă mai sunt străzi de făcut, trebuie făcut str Ion Sion, trebuie făcut Timotei Cipariu, trebuie făcute legăturile între Rândunicii și ce mai sunt făcute pe acolo.
Și ăsta este un demers pe care îl vom face în mandatul care vine, care e pe rol. Eu mi le notez, dar trebuie să avem răbdare. Deocamdată se lucrează la câteva străzi.
Lumea foarte deranjată, fiindcă au fost niște lucrări ale Companiei de Apă și trebuie refăcută. A fost în partea de sus, în amonte, str. Viilor refăcută, nu foarte bine de cel care a câștigat licitația, Hidroconstrucția, și va trebui să le facem și acolo, fiindcă acolo unde nu s-au făcut refacerile bine, mergem noi și reparăm tot.
Dar sunt străzi lungi, gândiți-vă la str. Viilor că e o stradă lungă, în pantă. Este acum, este momentul în care nu se prea poate lucra. Nu putem nici marca. Deci trebuie luate în considerare toate aceste aspecte. Vă mulțumesc!
Dl. Horea Hudrea:” Îmi cer scuze, am uitat să mai fac o simplă mențiune. Este o rugăminte adresată doamnei secretar general, având în vedere rolul legal pe care îl are în organizarea ședințelor de consiliu și rog și autoritatea executivă, și doamna secretar general să dispună deblocarea cetățenilor municipiului Turda de pe pagina de Facebook a Primăriei Turda, deoarece nu pot accesa ședințele Consiliului Local.
Sunt niște persoane care au acolo interdicție, din discuțiile cu ele am înțeles că doar au criticat administrația publică locală și nu au avut un limbaj agresiv sau nu au perturbat, nu au încălcat normele de ordine publică.
De aceea am o mare rugăminte, Așadar, să fie deblocați toți cetățenii municipiului Turda și dacă ne critică, asta este, trebuie să ne asumăm critica. Vă mulțumesc!
Dl. Atilla Kolozsi:” Am inteles dle primar ce ne-ați relatat. Într-adevăr, față de anii anteriori este o îmbunătățire, nu se contestă acest lucru, dar trebuie să ținem cont că străzile pe care eu vi le-am enumerat sunt niște străzi care au o lungime de 200 de metri și tocmai pentru acest lucru nu ar necesita niște cheltuieli foarte mari.
Și atunci ar fi normal ca să putem intra, să putem să rezolvăm aceste străzi care n-ar costa atât de mult.
Iar în ceea ce privește cu beculețele, într-adevăr orașul arată altfel, dar cartierul Turda Nouă este un dezastru. Deci parcul din Turda Nouă pur și simplu nu are nici o figurină, nu are nici un bec.
Dl. Primar Cristian Matei:” Și în Turda Nouă, vă spuneam, în toate parcurile sunt deja figurine. Sunt și în sensuri giratorii, sunt și în față la Materna, sunt și la Trei Mocani, deci sunt peste tot, doar că încă n-au putut fi făcute legăturile. Probabil că în seara asta se va rezolva problema.
Dl. Adrian Nap:” Mulțumesc mult, doamna președintă! Vreau să-i transmit domnului primar… Într-adevăr, nu am știut că s-a plătit la executor banii care aveam noi de dat la STP Alba Iulia. N-aveam de unde să știu, pentru că nu s-a anunțat și nu știu de unde s-au luat banii de s-a plătit?
Pe calea asta, rog să mi se dea în scris sau să mi se spună cât s-a plătit la STP Alba Iulia, de unde sunt banii? Să ținem cont că am avut de plătit și cele 6 milioane de lei de la Salină, în total, cât cât s-a plătit în total și dacă s-a plătit mai mult față de cât a fost convenția și până acuma, dacă s-a găsit un vinovat pentru motivul că s-a plătit mai mult? Mulțumesc.
Dl. Primar Cristian Matei:” Da, ati pornit de la presupunerea că s-a plătit mai mult și trebuie căutat un vinovat? Nu s-a plătit mai mult, nimeni nu plătește mai mult. Nu s-a platit mai mult…
Deci s-au plătit sumele care au fost solicitate de executor, din calculele dânșilor, noi am spus că trebuie să dăm dovadă de bună credință, chiar dacă am contestat în 41 de dosare ceea ce spun ei.
Dar acum a început să facă lumină Curtea de Apel Alba, care a înțeles că nu trebuie să prelungim foarte mult chestia asta. Noi am plătit, suntem absolviți.
Nu s-a plătit nici un leu mai mult decât ceea ce era în dispozițiile de executare. S-a ridicat și sechestrul de pe acțiunile Salinei și nu de acum, că de trei luni. Nu trebuie să căutați niciun vinovat. Puteți să mergeți la executor să-l întrebați.
Dl.Adrian Nap: „Da, vreau un înscris, dacă se poate, vă rog frumos, dumneavoastră sau cine din Executiv. Știți de unde au provenit banii? De unde s-au scos banii? De la primărie, De la noi, din credite ?
Dl. Primar Cristian Matei:” Nu trebuie să vă dau în scris. Nu, eu nu pot să plătesc datorii din credite. Dacă dumneavoastră sunteți investitor privat, ar trebui să știți că iau un credit ca să fac o investiție, nu să-mi plătesc datoriile.
Unii fac așa, dar eu nu pot să fac așa, fiindcă eu caut să gestionez destinele acestui oraș într-un mod normal, nu anormal, să plătesc datorii din credite.
Dl. Adrian Nap:” Și nu știe niciun un turdean. E bine ca să știm noi toți cât, cât am plătit la STP Alba Iulia și cât trebuia să plătim ? Dar de fapt noi aveam de plătit la Convenția din 2019, dacă bine îmi aduc aminte, da, când erati dvs primar și eu consilier, atunci…. Și acum să înțeleg că am plătit 15 milioane și avem și procese pe rol care nu putem ști sigur că le câștigăm?
Dl. Primar Cristian Matei:”Cred că a fost poprirea de 15 milioane. Poprirea aia e publică, nu puteți s-o aflați de la oricine. Și în momentul în care le-am plătit, executorul a eliberat în aceeași zi toate imobilele și toate sechestrele, dacă asta vă încântă.
Deci nu mai avem imobile poprite, sechestrate, că am reușit să plătim. Dar să nu uităm că am rămas în aceleași procese prin care și noi ne cerem drepturile.
Noi ne-am plătit datoria? Dânșii nu și-or plătit-o, adică bunurile de retur trebuie să vină la Turda, faptul că nu au folosit autobuzele pe care le-au promis și le-au contractat cu noi, nu au fost în numărul în care a fost contractate și a fost folosit aici.
Adică din 24 de autobuze s-au folosit vreo 15, cele cu norme euro 4 le-au adus înapoi și le-au adus cu norma Euro 3, Euro 2. Cred că știți mai bine ca mine povestea și cum arătau autobuzele alea. Nu e cazul să fac eu aici tot felul de explicații, dar eu atâta m-ați întrebat dacă a fost plătit. Eu v-am spus că a fost plătit și cu asta basta. Nu știu ce mi-a spus când erați dumneavoastră consilier și eu primar. Ce sumă era atunci?
Dl Adrian Nap:” Atunci îmi aduc aminte dacă bine îmi aduc eu aminte, era vorba undeva la vreo 5 milioane de lei. Aveam de plătit STP Alba Iulia. Și totuși, în prezent am plătit 15 milioane de lei.
Dl. Primar Cristian Matei:” Da, 5 milioane de lei, 3.800.000 era datoria noastră către STP, care s-a plătit, dar ei au pus o convenție ascunsă, pe care nici dumneavoastră nu ați văzut-o la vremea aia, că erați în Consiliu și ați votat-o… Era o convenție ascunsă cum că ei, pe toată perioada până la…, nu mai știu exact cum sună clauza respectivă, ei aplică penalități de 1%, care cu siguranță vă garantez eu că nu le vor câștiga, că nu au cum.
Dl. Adrian Nap:” Dar pe convenția aia nu era și semnătura dumneavoastră, domnule primar? Eu îmi aduc aminte că eu am votat-o, imi aduc aminte.
Dl. Primar Cristian Matei:” De aia eu nici nu votam, dumneavoastră ați votat, eu am semnat-o în urma hotărârii dvs.
Iar partea ascunsă era că nu a fost nici în comisia aceasta convenție, așa că n-aveți de unde să stiți. Cine a fost în comisie fiindcă nu a adus-o, cine trebuia să o ducă?
Dl. Adrian Nap:” Bun, și avem un vinovat totuși, de la 5 milioane.
Dl. Primar Cristian Matei:” Eu nu caut vinovați ca și dumneavoastră. N-am înțeles de ce
interesează așa situatia STP-ul ? Sunteți avocat la ei?
Dl. Adrian Nap:” Am înțeles. Îl voi căuta, domnule primar. Vă mulțumesc tare mult.O să-l găsesc repede, că nu-i departe. Mă interesează situația STP-ului, pentru că din banii noștri s-a platit o suma mare de bani și nu știm un vinovat. O sumă mai mare față de cât aveam noi de plătit STP Alba Iulia și din banii turdenilor, nu din banii noștri.
Dl. Primar Cristian Matei:” E treaba dumneavoastră să căutați vinovațul?. Sunt organe care
pot să-l caute, organele statului .
Dl. Primar Cristian Matei:” Sunt 41 de procese, căutați dumneavoastră acolo.
Dl. Adrian Nap:” Eu nu știu ca cineva să cerceteze această cauză?
Dl. Primar Cristian Matei:” Face dumneavoastră plângere, atunci demers dacă nu o
cercetează nimeni. Găsiți dumneavoastră pe cineva să cerceteze, sunt 41 de procese cu firme
mari de avocatură.
Dl. Adrian Nap:” Domnul primar, că dumneavoastră trebuie să știți mai bine. Noi votăm proiectele, dumneavoastră trebuie să știți mai bine din ce cauză s-a plătit cu mult mai mult?
Dl. Primar Cristian Matei:” Păi nu cred că e in cadrul ședinței ăsteia să vă explic eu chestiile
astea. Cred că cel mai bine e să întrebați pe avocații noștri și pe avocații STP-ului. Nu o să mă
chestionați pe mine, că asta e un proces pe care l-am moștenit toți și am încercat să fac lumină și l-
am achitat, ca să nu mai fie atâtea discuții.
Întrebați-l pe domnul Ștefănie de ce avem acest proces și cum l-a făcut, cum i-a adus pe ăia din Alba aici? Nu mă întrebați pe mine.
Dl. Adrian Nap: Am înțeles, dar procesul este de când sunteți d-voastră primar, nu de când e domnul Ștefănie!
Dl. Primar Cristian Matei:” Procesul e din 2009, domnule consilier, aduceți-vă aminte.
Dl. Adrian Nap:” Da, asta, da, exact.
Dl. Primar Cristian Matei:” Noi am preluat o moștenire urâtă cu STP-ul ăsta, dar uite că am făcut-o modernă, cu fonduri europene și toată lumea e mulțumită, mă refer la cetățenii Turzii.
Restul, intrebați-l pe domnul Ștefănie, poate vă lămurește.
Dl. Horea Hudrea:” Doamnă președintă, urmărind această dispută administrativă, aș dori să fac o sugestie Consiliului Local și autorității executive. Mi se pare extraordinară ideea domnului primar de a adresa întrebări pertinente avocaților municipiului Turda.
De aceea, eu rog să se analizeze posibilitatea ca acești avocați să vină în fața municipiului Turda cu o prezentare generală a proceselor, 42 de procese e o cifră extraordinară, cu un singur adversar în justiție și cred că o sesiune de întrebări și răspunsuri în care noi să adresăm întrebări avocaților și ei să ne explice care este stadiul în care ne aflăm, ar fi binevenită și astfel s-ar stinge această dispută administrativă.
Gândiți-vă că noi suntem acum niște consilieri locali, unii dintre noi, la primul mandat, care moștenim o situație fără precedent în istoria administrației publice locale de a acoperi sau de a încuviința plăți de ordinul milioanelor de lei.
Nici nu știm ce să credem. Eu, de exemplu, am informații de la STP că ei au dreptate; dumneavoastră, autoritatea publică locală, ne spuneți că noi avem dreptate. Apare această dilemă din care nu mai ieșim niciodată si eu cred că, corect și bine ar fi ca, avocații municipiului Turda, dar nu cu scrisori trimise Consiliului Local și documente, ca să nu putem formula întrebări și o lungim până la anul, să vină într-o întâlnire publică cu Consiliul Local și să încercăm să lămurim ce s-a întâmplat acolo.
Dl. Primar Cristian Matei:” Da. Să știți că a mai fost un reprezentant al Reprezentanta firmei de avocatură pe care o avem noi și a intrat în online cu noi. Nu era dumneavoastră consilier, nu știu dacă ați urmărit acea ședință de Consiliu Local în care am răspuns la toate întrebările.
Dacă știm să punem întrebări, dacă nu, nu.
Deci a răspuns la tot ceea ce a fost întrebată, iar după ce dânsa a terminat, n-a mai fost nici un comentariu, nici o discuție.
Doar că domnului consilier Nap ii place lui să mă întrebe pe mine tot timpul, la fiecare ședință aceste lucruri și eu nu mă supăr, numai că ar fi bine să se intereseze și prin alte părți. Nu trebuie să le afle toate de la mine.
Dar voi ține cont de acest lucru, fiindcă sunt foarte multe de spus și chiar m-am săturat de aceste atacuri permanente la adresa mea și nu știu ce am făcut eu și ce vinovați sunt.
Dar o s-o aduc, o să o să rog fie online sau fie cu prezență fizică, pe reprezentant a firmei de avocatură să explice la întrebările care i se pun, Cine dorește să pună întrebări, fiindcă vă spun eu că știe cele 42 de dosare pe de rost.
Știe foarte bine situația, dar să nu uităm, această situație pe care am avut-o cu STP-ul nu ni se datorează sub nicio formă. La momentul când a început acest proces, niciunul dintre dumneavoastră nu era consilier și eu nu eram primar. Să fie clar.
Puneți întrebările domnule Nap, cui doriți? Nu ma mai întrebați pe mine de ce a venit STP-ul aici, că știm de ce a plecat, fiindcă avea niște mijloace de transport sub orice critică.
Dacă vreți, la ședința viitoare vă pun poze, fiindcă aici s-a făcut un audit cu transportul executat de STP, ca să intrăm în aceste procese și s-au găsit poze în arhivă cu ce a făcut STP aici și cu ce autobuze a circulat.
Și acum ne place să răscolim morții pe niște procese moștenite de la alții. Uite, chiar mi-am propus să lămurim această chestiune pentru totdeauna. Să vină avocații și să ne explice. O să fac acest lucru bine. Mulțumesc.
Dl. Atilla Kolozsi:” Îi sunteți drag, domnul primar.
Intrucat proiectul de pe ordinea de zi a fost dezbatut si nu au mai fost alte probleme, dna. presedinte de sedinta declara sedinta extraordinara de astazi, inchisa.
Drept pentru care s-a incheiat prezentul proces-verbal in doua exemplare.
***
PRESEDINTE DE SEDINTA, SECRETAR GENERAL
Consilier local, al municipiului Turda,
Gabriela Blanita jr. Elena Mihaela Mărginean
Intocmit,Insp spec Mariana Marginean