R O M A N I A
JUDETUL CLUJ
MUNICIPIUL TURDA
CONSILIUL LOCAL
P R O C E S – V E R B A L
incheiat azi 24.10.2024 in localul de sedinte al
Consiliului Local al municipiului Turda cu ocazia
SEDINTEI ORDINARE
a Consiliului Local al municipiului Turda
Convocarea consilierilor locali s-a făcut în scris, la data de 18.10.2024, prin transmiterea invitatiei nr. 37785 / 18.10.2024 si a Dispoziţiei nr. 1079 /18.10.2024 cu anexa proiectului Ordinii de zi, emisă de către Primarul municipiului Turda, dl. Cristian Octavian Matei pe grupul Consiliul Local 2020-2024, creat pe aplicația de mesagerie electronică WhatsApp; prin mail la adresele de mail personale ale consilierilor locali, precum și prin postare pe site-ul www.primariaturda.ro; în conformitate cu prevederile art. 23 și urmatoarele din HCL. 50 / 2021 privind aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare a Consiliului local al municipiului Turda.
La sedinta Consiliului Local participa dl. primar – Cristian Octavian Matei.
Participa ca invitati: dna Liliana Vonica– director executiv; dnaSorina Munteanu – sef serviciu Administratie Publica Locala, dna Patricia Neamtiu – sef serviciu Evenimente culturale; dna Adriana Hanc – Salina Turda;
Din partea mass media participa: 1.Ovidiu Bucur- Refleqtmedia
- Gelu Florea – Turdanews
- Marian Oprea – Agoramedia
Dna Daniela Pirlea – presedinte de sedinta:” Stimați colegi consilieri locali, stimați reprezentanți ai Executivului! Stimați reprezentanți ai presei! Stimați invitați, vă spun bun venit la ședința ordinară a Consiliului Local al Municipiului Turda. Vă invit, pentru început, să ne ridicăm pentru intonarea Imnului de Stat al României.
D-na Secretar general, jr. Elena Mihaela Mărginean : Bună ziua! Având în vedere prevederile Codului administrativ, precum și Regulamentul de organizare și funcționare al Consiliului Local al Municipiului Turda, se constată faptul că din totalul de 21 consilieri în funcție participă cu prezență fizică un număr de 16 consilieri, iar domnul Joldes Mircea Traian a solicitat accesul pe platforma online, conform prevederilor articolului 27 din Regulamentul de organizare și funcționare al Consiliului Local al Municipiului Turda, aprobat prin HCL 50 /2021, domnul Joldes Mircea Traian.
Participă cu prezența fizică un număr de 16 consilieri, in persoana urmatoarelor doamne si domni: Blăniță Gabriela, Costea Anca Nadia, Csep Leylla, Felezeu Cristian George, Kolozsi Atilla, Năstase Paul, Nemeș Arpad, Pîrlea Daniela, Pop Cristian, Sălăgean Aron-Adrian, Sârbu Paul Marius, Sima Radu Mihai, Suciu Andrei Nicolae, Sur Mara, Varo Grigore Lucian, Teban Adrian Marius; iar domnul Joldeș Mircea Traian a solicitat accesul pe platforma online, conform prevederilor articolului 27 din Regulamentul de organizare și funcționare al Consiliului Local al Municipiului Turda, aprobat prin HCL 50 pe 2021.
Sunt absenti 4 consilierii: Aruncutean Bogdan Ciprian, Cojocaru Igor, Nap Adrian si Vancea
Monica Laura.
Dl. Mircea Joldes: Buna ziua, Prezent.
D-na Secretar general, jr. Elena Mihaela Mărginean : Precizăm că ședința a fost convocată conform Dispoziției Primarului nr. 1079 din data de 18.10.2024 și este legal constituită.
Având în vedere că sunt întrunite condițiile legale, declar deschisă ședința ordinară a Consiliului Local al Municipiului Turda de azi, 24 octombrie 2024. Doamnă președinte, aveți cuvântul.
Dna. presedinte de sedinta Daniela Pirlea: Stimati colegi, Vă mulțumesc! Dacă sunt intervenții la proiectul ordinii de zi, dacă nu sunt, am eu câteva intervenții.
Se propune suplimentarea proiectului ordinii de zi prin introducerea la Probleme ale Serviciului Resurse Umane, punctul 1.1 PROIECT DE HOTĂRÂRE privind modificarea numărului de posturi, statul de funcții, organigrame și Regulamentul de organizare și funcționare pentru Muzeul de Istorie Turda. Inițiator primarul municipiului Turda, domnul Matei Cristian Octavian.
In urma votului rezulta : 16 voturi pentru, 1 abtinere ( Suciu)
De asemenea, se propune suplimentarea proiectului ordinii de zi prin introducerea la Probleme ale Serviciului Evenimente. punctul 1.2. PROIECT DE HOTĂRÂRE privind aprobarea organizării evenimentului Târg de Crăciun în perioada 29 noiembrie 2024 – 5 ianuarie 2025, pe platoul Sălii Polivalente Nova Power and Gas Arena din municipiul Turda.
Inițiator primarul municipiului Turda, domnul Matei Cristian Octavian.
In urma votului rezulta : 16 voturi pentru, 1 abtinere ( Suciu)
Se propune suplimentarea proiectului ordinii de zi prin introducerea la Probleme ale Serviciului Evenimente, punctul 1.3 PROIECT DE HOTĂRÂRE privind aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare a Centrului Multifuncțional din Municipiul Turda, strada Războieni nr. 2 A, județul Cluj, a tarifelor aferente activității desfășurate și a programului de funcționare.
Inițiator primarul Municipiului Turda, domnul Matei Cristian Octavian.
In urma votului rezulta : 17 voturi pentru,
De asemenea, se propune suplimentarea proiectului ordinii de zi printr-o cerere la Probleme ale Serviciului Administrație Publică locală. Punctul 2.1 PROIECT DE HOTĂRÂRE privind aprobarea rectificării bugetului de venituri și cheltuieli al societății Salina Turda S.A. Pentru exercițiul financiar 2024.
Inițiator primarul municipiului Turda, domnul Matei Cristian Octavian.
Supun la vot introducerea acestui proiect. Cine este pentru? Împotrivă? Abțineri,
In urma votului rezulta : 16 voturi pentru, 1 abtinere ( Suciu)
Va supun la vot ordinea de zi actualizata.
In urma votului rezulta : 16 voturi pentru, 1 abtinere ( Suciu)
Ordinea de zi a sedintei este urmatoarea:
- Prezentarea și aprobarea procesului verbal al şedinţei precedente;
- Probleme ale Serviciului Resurse Umane;
1.1 PROIECT DE HOTĂRÂRE privind modificarea numărului de posturi, statului de funcții, organigramei și Regulamentului de organizare și funcționare pentru Muzeul de Istorie Turda.
– iniţiator Primarul Municipiului Turda, domnul Matei Cristian Octavian.
- Probleme ale Serviciului Evenimente Culturale și Social – Artistice;
1.2 PROIECT DE HOTĂRÂRE privind aprobarea organizării evenimentului „Târg de Crăciun”, în perioada 29 noiembrie 2024 -5 ianuarie 2025, pe platoul Sălii Polivalente NOVA PG ARENA din Municipiul Turda.
– iniţiator Primarul Municipiului Turda, domnul Matei Cristian Octavian.
- Probleme ale Serviciului Evenimente Culturale și Social – Artistice;
1.3 PROIECT DE HOTĂRÂRE privind aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare a Centrului multifuncțional din Municipiul Turda, str. Războieni, nr. 2A, județul Cluj, a tarifelor aferente activității desfășurate și a programului de funcționare.
– iniţiator Primarul Municipiului Turda, domnul Matei Cristian Octavian.
- Probleme ale Serviciului Administrație Publică Locală;
2.1. PROIECT DE HOTĂRÂRE privind aprobarea rectificării bugetului de venituri şi cheltuieli al societăţii Salina Turda S.A, pentru exerciţiul financiar 2024.
– iniţiator Primarul Municipiului Turda, domnul Matei Cristian Octavian.
2.2. PROIECT DE HOTĂRÂRE privind conferirea post-mortem a titlului de Cetățean de onoare al Municipiului Turda, domnului Acad. Dr. Ing. Căbulea Iancu Marius Sabin (1928-2012).
– iniţiator dl. consilier local Teban Adrian Marius.
3 . Propuneri, întrebări, interpelări.
****
1.Prezentarea și aprobarea procesului verbal al şedinţei precedente;
La ședința extraordinară din data de 21 10 1024 au participat 16 consilieri locali din totalul de 21 consilieri locali în funcție. În cadrul ședinței s-au dezbătut 6 proiecte de hotărâre, rezultând hotărârile Consiliului Local de la numărul 202 la numărul 207 din 21.10.2024
In urma votului rezulta : 16 voturi pentru, 1 abtinere( Suciu) .
***
Se propune spre dezbatere si aprobare punctul 1.1. PROIECT DE HOTARARE privind modificarea numărului de posturi, statului de funcții, organigramei și Regulamentului de organizare și funcționare pentru Muzeul de Istorie Turda.
Dl. Adrian Salagean – presedintele comisiei nr 1: Aviz favorabil.
Dl. Lucian Varo – presedintele Comisiei nr 2.: Aviz favorabil.
Dna Mara Sur – presedintele Comisiei nr 5.: Aviz favorabil.
Dna. presedinte de sedinta supune la vot proiectul de hotarare.
In urma votului rezulta : 16 voturi pentru.
1 abtinere (Suciu)
Se adopta HOTARAREA nr. 208 / 24.10.2024.
***
Se propune spre dezbatere si aprobare punctul 1.2 PROIECT DE HOTĂRÂRE privind aprobarea organizării evenimentului „Târg de Crăciun”, în perioada 29 noiembrie 2024 -5 ianuarie 2025, pe platoul Sălii Polivalente NOVA PG ARENA din Municipiul Turda.
Dl. Adrian Salagean – presedintele comisiei nr 1: Aviz favorabil.
Dna Mara Sur – presedintele Comisiei nr 5.: Aviz favorabil.
Dl. Cristian Felezeu:” Mulțumesc, doamnă președinte. Domnule primar, doamna secretar
general. Stimați colegi! Două întrebări am la acest proiect. Prima întrebare ar fi legată de
capitolul buget; a fost prinsa la buget suma de 900.000 de lei?
Dna Liliana Vonica– director executiv:” Da.
Dl Cristian Felezeu:” Și a doua întrebare, revin la fel ca și data trecută, dacă acest proiect nu intră în contradicție cu prevederile ordonanței privind austeritatea bugetară. Mulțumesc.
Dna Liliana Vonica– director executiv:” Bună ziua! Nu intră în contradicție cu Ordonanța nr 107, restricțiile se aplică instituțiilor de subordonare centrală. Noi avem doar plafoane de plăți.
Dna. presedinte de sedinta supune la vot proiectul de hotarare.
In urma votului rezulta : 14 voturi pentru.
1 abtinere (Felezeu)
2 impotriva( Suciu, Blanita)
Se adopta HOTARAREA nr. 209 / 24.10.2024.
***
Se propune spre dezbatere si aprobare punctul 1.3 PROIECT DE HOTĂRÂRE privind aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare a Centrului multifuncțional din Municipiul Turda, str. Războieni, nr. 2A, județul Cluj, a tarifelor aferente activității desfășurate și a programului de funcționare.
Dl. Adrian Salagean – presedintele comisiei nr 1: Aviz favorabil.
Dl. Lucian Varo – presedintele Comisiei nr 2.: Aviz favorabil.
Dna Mara Sur – presedintele Comisiei nr 5.: Aviz favorabil.
Dna. presedinte de sedinta supune la vot proiectul de hotarare.
In urma votului rezulta : 17 voturi pentru.
Se adopta HOTARAREA nr. 210 / 24.10.2024.
***
Se propune spre dezbatere si aprobare punctul 2.1, PROIECT DE HOTĂRÂRE privind aprobarea rectificării bugetului de venituri şi cheltuieli al societăţii Salina Turda S.A, pentru exerciţiul financiar 2024.
Dl. Adrian Salagean – presedintele comisiei nr 1: Aviz favorabil.
Dl. Lucian Varo – presedintele Comisiei nr 2: Aviz favorabil.
Dl. Andrei Suciu: “Aș avea o întrebare. Am văzut că sunt vreo 4 milioane și ceva de lei venituri în plus, dacă îmi puteți spune, am eu o curiozitate să știu de unde sunt banii ăștia în plus?
Dna Adriana Hanc– contabil sef Salina Turda:” Bună ziua! Deci s-au estimat venituri în plus la categoria venituri din chirii, parcare. Este poziție separată în bugetul de venituri și cheltuieli.
La estimare s-a ținut cont de realizările până la septembrie și de ceea ce va mai fi de acum până
la finalul anului.
Dl. Andrei Suciu: “Adică nu are nici o legătură cu plata făcută de un vlogger. Da?
Dna Adriana Hanc– contabil sef Salina Turda:” Deci eu vorbesc despre cifrele care sunt în buget, la modul general sunt sume totale. Nu pot să intru în amănunte…
Dl. Andrei Suciu:” V-am întrebat să îmi spuneți exact, de unde sunt alea 4 milioane?
Dna Adriana Hanc– contabil sef Salina Turda:”Deci nu am competența necesară de a intra în informații concrete despre contracte și alte informații. Eu vă vorbesc despre ce s-a estimat în buget.
Societatea vă poate răspunde, dacă solicitați.
Dna. presedinte de sedinta supune la vot proiectul de hotarare.
In urma votului rezulta : 14 voturi pentru
3 abtineri( Felezeu, Suciu, Blanita)
Se adopta HOTARAREA nr. 211 / 24.10.2024.
***
Dna presedinte de sedinta:” Vreau să îl întreb pe domnul consilier Teban Adrian dacă au sosit toți invitații și putem trece la punctul următor de pe ordinea de zi la care sunt invitați?
Putem face o pauză, dacă sunteți de acord, stimați colegi, cu o mică pauză până ajung invitații?
Supun la vot cine este pentru? 17 voturi pentru.
*****
Se reiau lucrarile sedintei ordinare.
Se propune spre dezbatere si aprobare punctul 2.2, PROIECT DE HOTĂRÂRE privind conferirea post-mortem a titlului de Cetățean de onoare al Municipiului Turda, domnului Acad. Dr. Ing. Căbulea Iancu Marius Sabin (1928-2012).
Dl. Lucian Varo – presedintele Comisiei nr 2.: Aviz favorabil.
Dna Mara Sur – presedintele Comisiei nr 5.: Aviz favorabil.
Dl. Adrian Teban:” Vă mulțumesc. Aș dori practic să susțin acest proiect de hotărâre de consiliu, pentru că aș vrea să fac un laudatio domnului academician Iancu Marius Sabin Căbulea
Vreau să vă spun că am încercat să-l fac în scris, ca să fiu mai cursiv, să nu mă poticnesc și după ce am aruncat vreo șase foi, mi-am dat seama că este imposibil să aștern pe hârtie ceea ce, de altfel, i-a fost greu și domnului Căbulea, la data intrării în Academie i-au trebuit 50 de pagini ca să-și scrie întreaga activitate.
Și atunci am ales să vorbesc liber, chiar cu riscul de a pierde unele amănunte deosebite din cariera dânsului.
Așa cum doamna viceprimar a consemnat, timp de 84 de ani, din 1926 până în 2012, domnul academician a fost printre noi cu o viață întreagă dedicată cercetării agriculturii, cu o viață întreagă dedicată practic unei plante deosebite, și anume a porumbului.
Domnul Iancu Căbulea s-a născut la Cluj-Napoca și studiile medii le-a făcut la București într-o perioadă extrem de vitregă, și anume în timpul războiului, în perioada ‘40- ‘45, la Liceul Spiru Haret, iar imediat după război si le-a definitivat la Liceul Pedagogic din Cluj, după care a urmat imediat Facultatea de Agricultură de la Universitatea Agricolă de la Cluj-Napoca.
Domnul Căbulea Iancu a avut veleități de cercetător încă din primii ani, a rămas si a predat o scurtă perioadă de timp la Universitatea Agricolă, după care, printr-o inspirație divină, ca să spun așa, a venit aici la Turda și a pus bazele si a fundamentat practic ceea ce astăzi numim, Laboratorul de genetică și ameliorare a porumbului.
N-a întârziat mult să apară și roadele și în 1964 a apărut primul hibrid creat din linii consangvinizate, hibridul dublu 208, un hibrid care, câțiva ani mai târziu ocupa peste 800 000 de hectare în România.
Vă spun asta, pentru că eu astăzi lucrez la cea mai mare companie de input-uri în agricultură din lume și nu ne putem lăuda cu un hibrid care să fie în vreo țară pe 800 000 de hectare. Este ceva colosal să ai un astfel de hibrid.
Dar n-a fost numai acesta; dl Căbulea și Laboratorul de ameliorare a porumbului, intregul colectiv pe care dânsul l-a coordonat și sub bagheta dânsului s-au format atâtea nume ilustre, a creat în perioada activității sale peste 36 de hibrizi, a scris o carte ca și autor principal, patru monografii, în care a fost atât coordonator, cât și scriitor a peste 3.000 de pagini.
Și vreau să vă arăt doar un exemplu pe care l-am adus aici, cu mine…cam așa arată una din lucrările domnului profesor Căbulea
Domnul academician, cum vă spuneam, a fost un om de geniu încă din primele momente ale carierei dânsului. Vorbea la perfecție cinci limbi străine; franceză, engleză, germană, italiană și rusă. A predat în Italia, a predat în Franța, a fost colaborator al instituțiilor de prestigiu din Europa, Italia, Franța, Germania, Republica Moldova.
Vreau să vă spun doar, ce moment deosebit am trăit în Republica Moldova, când, prin natura meseriei pe care o am, am fost la Institutul de Genetică a Porumbului de la Porumbeni și când m-am prezentat și le-am spus de unde vin, cu cine am lucrat, sala s-a ridicat în picioare și s-a înclinat în semn de respect pentru domnul profesor Căbulea, pentru domnul doctor Grecu, pentru domnul profesor Ioan Haș, pentru doamna Voichița Haș, pentru întreg laboratorul de ameliorare la porumb.
Frații noștri de peste Prut de la Chișinău au un respect deosebit; același respect deosebit l-am întâlnit și în Germania, la Saaten Union, același respect deosebit l-am întâlnit și în Franța, la Institutul Indra; același respect l-am întâlnit și în Italia și este extraordinar să vezi că un exponent, un vector de putere al cercetării românești, a dus numele de Turda mai departe și l-a așezat pe hartă, acolo unde ii stă bine să fie.
Acesta este domnul Iancu Căbulea. Aș putea să vorbesc despre el zile întregi, am avut privilegiul să lucrez cu domnia sa aproape patru ani de zile; era o adevărată bucurie să fii alături de dânsul; era o adevărată bucurie să îți vorbească, să citească articole din diferite limbi.
Primea zilnic corespondență, pentru că nu erau mail-uri la data respectivă și zilnic profesori de la universități de prestigiu din lume îi trimiteau tot felul de articole la care dânsul răspundea și trimitea articolele noastre de aici, din România.
Era deosebit acest lucru în momentul în care îi puneai o întrebare domnului profesor Căbulea despre ceva, uita de familie, uita de absolut tot și era în stare să stea zi și noapte cu tine, până reușeai să înveți, să înțelegi ceea ce se așteaptă de la un hibrid, ceea ce se așteaptă de la genetica și ameliorarea porumbului.
Domnul profesor Căbulea a fost un monument pe care trebuie să-l cinstim și să-l respectăm, n-aș vrea să continui foarte mult cu acest laudatio, pentru că, vă spuneam, oricât de mult aș vorbi, aș fi superficial și n-aș putea să cuprind toată, toată istoria acestui om deosebit.
Însă vreau să vă spun principalul argument pentru care domnul profesor Căbulea trebuie făcut cetățean de onoare al urbei noastre. Dacă în urmă cu 30-40 de ani, 50 de ani, mergeai în cel mai îndepărtat cătun al României și vedeai o bunicuță cu o sapă în mână la prășit porumbul, sau vedeai un bunic care ținea de coarnele plugului sau de coarnele prășitoare alături de cal și își prăjea porumbul și îl întrebai: Bade, da ce ai semănat acolo? Zicea: Apăi, bă băiete, Turda 200, că ăla-i bun!
Asta a făcut dl. Căbulea; a dus numele orașului nostru, pe care trebuie să-l iubim cu toții in fiecare sat, în fiecare cătun, în fiecare gospodărie.
Spunea un filozof odată atât de frumos, Sămânța este cea mai frumoasă definiție pe care Dumnezeu, pe care natura a dat-o viitorului. Asta a făcut și dl. Căbulea a creat sămânță; hibrizii lui cu aminoacizii esențiali lizină, triptofan, au fost produși în peste o mie de tone anual, de semințe care au plecat la export.
Nici nu ne putem gândi astăzi, noi, ca și companie imensă, să ducem la export o mie de tone de semințe, cât era creația Laboratorului de ameliorare de la Turda.
Vă mulțumesc foarte mult și vă rog în încheiere, haideți să îi acordăm o diplomă acestei personalități extraordinare de cetățean de onoare al urbei noastre. Și eu mi-aș permite încă o frază, dacă nu vă deranjez.
Viitorilor consilieri, actualilor consilieri, domnule primar; Turda este un oraș emergent, Turda se dezvoltă, vedem cu toții, în fiecare zi clădim, facem străzi, fabrici, apar străzi noi.
Haideți să nu le mai numim…cu tot respectul pentru personalitățile istorice din alte orașe, pentru frumusețea florilor…Haideți să nu le mai punem nume de tot felul de voievozi sau de panseluțe și așa mai departe.
Cu tot respectul pentru toate astea, avem personalități în orașul nostru, să ne numim străzile după personalitățile orașului nostru. Atunci când mergem cu copiii, cu nepoții noștri, să putem să le vorbim despre cine a fost cutare, cine a fost cutare din orașul nostru.
Putem lua chiar exemplul orașului Alba Iulia, să avem o galerie a celebrităților în parc, în care să fie plăci comemorative, busturi ale personalităților acestui oraș.
Și, cum vă spuneam, tinerei generații să îi explicăm puțin ce a însemnat fiecare, pentru că fiecare a pus o piatră, iar domnul academician Căbulea, cum vă spuneam, a dus numele orașului nostru Turda, în fiecare locuință, asigurându-i practic mâncarea, prosperitatea și viitorul acelei locuințe și familii. Vă mulțumesc mult.
Dna presedinte de sedinta: Multumim, impresionant discurs.
Dl. Primar Cristian Octavian Matei:” Poate că mulți dintre dumneavoastră nu știu, dar avut o relație cu domnul academician, foarte strânsă și o perioadă destul de lungă, cu foarte mulți aniin urma, bineînțeles când am lucrat la primele la., la primele semne ale digitalizării românești în agricultură.
A fost un om cu foarte mare personalitate și chiar aș putea să afirm că din colaborarea cu dânsul am rămas cu foarte multe și chiar aș putea spune că o parte din personalitatea mea i se datorează.
Mi-am adunat câteva gânduri din acei ani, pentru a contribui și eu la valoarea acestui om prin câteva cuvinte pe care aș dori să vi le exprim.
In semn de profund omagiu, respect, admirație și recunoaștere a contribuției sale deosebite la dezvoltarea comunității noastre, a întregii activități științifice, a devotamentului și valorilor umane pe care le-a cultivat și promovat de-a lungul vieții am privilegiul astăzi de a acorda post-mortem titlul de Cetățean de onoare al municipiului Turda distinsului academician doctor inginer Căbulea Iancu, Marius, Sabin.
Pe vremea când era doar un tânăr asistent universitar, inginerul Iancu Marius Căbulea venea de la Universitatea din Cluj pentru o perioadă de doi-trei ani, să pună bazele laboratorului de ameliorare a porumbului de la Turda.
Cei doi-trei ani s-au transformat în peste 50 de ani de realizări deosebite, timp în care a contribuit din plin la câștigarea, de către stațiunea de la Turda, a unui loc prestigios în lumea științifică națională și internațională a geneticii și ameliorării porumbului.
Legătura mea cu domnul academician doctor inginer Căbulea Iancu Marius Sabin a început odată cu digitalizarea datelor statistice la Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare Agricolă Turda.
Acum aproximativ 40 de ani am înființat un oficiu de calcul care a redus semnificativ timpul de prelucrare a datelor statistice de la luni întregi la câteva minute, care a adus un mare beneficiu cercetătorilor științifici și a fost considerat un adevărat progres în acest domeniu.
Prin urmare, colaborarea noastră profesională a evoluat rapid, iar împreună am dezvoltat programe statistice agricole din ce în ce mai avansate, de o mare utilitate pentru domeniul agricol de care se ocupa la acel moment stațiunea.
În urma acestor procese inovative, mai ales pentru acele timpuri, au urmat și alte colaborări importante pe această linie și cu alte instituții agricole de prestigiu din România, cum ar fi Institutul Cartofului Brașov, cum ar fi Stațiunea de la Fundulea sau Academia de Științe Agricole și Silvice.
Ar mai fi multe de spus despre această colaborare, care a dus la o prietenie frumoasă între mine și academicianul doctor inginer Căbulea Marius Iancu Sabin, dar și cu domnul profesor universitar doctor Ioan Haș, doi oameni de o valoare științifică incontestabilă.
Moștenirea acestui prestigios cercetător, cel care, împreună cu rectorul din acea vreme, Institutul Agronomic Cluj, a pus piatra de temelie a stațiunii de la Turda va dăinui în inimile tuturor celor care l-au cunoscut și va rămâne pentru totdeauna un exemplu de integritate, dedicare și iubire față de orașul nostru.
Astfel, s-a format un nucleu științific puternic, bazat pe prietenie și respect, care mă determină în aceste momente să îmi exprim considerația pentru acest deosebit om academician doctor inginer Căbulea Iancu Marius Sabin, pentru calibrul științific la care s-a ridicat și pentru cariera profesională de titan pe care a avut-o. Dumnezeu să-l odihnească în pace!
Invit un membru al familiei să primească o plachetă din partea Consiliului Local, in semn de recunoaștere.
Dl. Dan Marius Căbulea:” fiul dlui Căbulea: Buna ziua, am niște emoții deosebite și e greu, dar totuși vă spun câteva cuvinte.
Doresc să mulțumesc domnului primar Cristian Octavian Matei pentru susținere, punere spre dezbatere, spre aprobare acest proiect de hotărâre.
Mulțumesc dlui consilier local Adrian Marius Teban, în calitate de inițiator al acestui proiect, dar și pentru realizarea expunerii de motive pentru claritatea și consistența avută în expunerea de motive.
Mulțumesc, distinșilor consilieri locali pentru avizarea favorabilă acordată acestui proiect de hotărâre, atât în comisii, cât și în plen.
Vă mulțumesc, de asemenea, tuturor celor implicați în realizarea acestui demers, pentru onoarea pe care mi-ați făcut-o în calitate de urmaș al familiei Căbulea, dar și în calitate de cetățean, locuitor al municipiului Turda, pentru titlul.., din păcate, post-mortem, de cetățean de onoare al municipiului, acordat tatălui meu.
Prin aceasta ați dat și dați dovadă că știți să prețuiți atât trecutul, cât și prezentul localității noastre Turda, să apreciați, să răsplătiți strădania și contribuția înaintașilor noștri, printre care se numără și cea a tatălui meu.
Contribuția avută în domeniul cercetării, dezvoltării și, de ce nu, a educației turdene aplicată la Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Turda, inducând la recunoașterea și aprecierea pozitivă atât internă, cât și internațională a Statiunii de Cercetare si Dezvoltare Agricola Turda si implicit, la creșterea prestigiului municipiului nostru Turda.
Tatăl meu a avut o vastă cultură generală, dar și de specialitate; a contribuit în mod temeinic și covârșitor la crearea și dezvoltarea SCDA Turda, la educarea și formarea multor actuali, dar și mai vechi cercetători ai Stațiunii de cercetare.
A fost un bun îndrumător, sfătuitor, un om cu aleasă ținută morală, intelectuală, stimat de colaboratorii locali, interni și internaționali. Nimeni nu-i va putea șterge meritele chiar cu trecerea timpului, o viață dedicată științei, cercetării și educației.
Aș vrea să menționez câteva persoane care au marcat decisiv drumul în viață. În primul rând, părinții săi, Sabin și Ana, care, fără efuziuni inutile, l-au educat în spiritul muncii cinstite, modestiei, respectului față de cei în vârstă, perseverenței și credinței în identitatea noastră națională.
Familia noastră, în special mama mea, Alexandrina, care i-a fost alături tot timpul la bine, dar și la greu, creând și menținând în familie o atmosferă calmă, liniștitoare, prielnică cercetării, dezvoltării și acumulării cunoștințelor specifice științifice ale tatălui meu, protejându-l de multe ori de diversele probleme apărute inerent în familie.
De asemenea, menționez colaboratorii săi, colegii de serviciu, ingineri, tehnicieni, maiștri,
lucrători agricoli, fără de care nu ar fi putut ajunge la rezultatele obținute și succese.
Nu știu dacă-i cunoașteți, de exemplu, Tătaru Victor și Ciotlăuș Tănase, ei împreună cu tata erau
fondatorii Stațiunii de Cercetare și Dezvoltare, ei au pus bazele acolo. Dar și domnul Roman și
domnul Grecu, domnul Has, doamna Has Voichița, prezenti aici, dintr-o generație mai veche, dar și doamna Varo Diana sau domnul Teban Adrian, chiar consilier local, dintr-o generație puțin mai nouă, dar nu cu mult mai nou.
Tatăl meu mi-a arătat și m-a învățat ce înseamnă să fiu un om organizat, perseverent, tenace; să știu să aleg ceea ce este nesemnificativ, inutil de ceea ce este esențial in managerul cercetării științifice, de asemenea ce înseamnă să fii un om de echipă, fără veleități de mare Superman șef, să ai darul de a-i ajuta și stimula pe cei de alături și, în același timp, să fii loial, să nu fugi de răspunderi atunci când lucrurile nu ies așa cum le-ai gândit.
În încheiere, aș vrea să subliniez faptul că tatăl meu a reprezentat, fără îndoială, un model de urmat pentru generații de cercetători, pentru conducători de instituții și formatori de opinie, dar și un model, nu în ultimul rând, pentru locuitorii acestui frumos municipiu, adică pentru turdeni.
Orice națiune are nevoie de modele,parafrazând… Orice municipiu are nevoie de modele. Sper ca tatăl meu să rămână recunoscut prin ceea ce a făcut și a realizat, un model demn de urmat, un model de referință pentru o perioadă a istoriei, turdenii și nu numai.
Cu multă stimă și multe, multe mulțumiri al dumneavoastră cetățean bucuros, fericit, onorat Căbulea Dan Marius.
Bravo, domnule primar! Bravo domnilor consilieri! Mulțumesc încă o dată tuturor celor prezenți. Mulțumesc!
Dna. presedinte de sedinta supune la vot proiectul de hotarare.
In urma votului rezulta : 17 voturi pentru
Se adopta HOTARAREA nr. 212 / 24.10.2024.
***
Dna secretar general Mihaela Marginean:” Pe adresele de e-mail a fost comunicată spre analiză plângerea prealabilă formulată de către doamna consilier Blăniță Gabriela și de către domnul consilier Felezeu Cristian George, plângere prealabilă având ca și obiect Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Turda numărul 173 din data de 30.09.2024 privind aprobarea PUD Construire ansamblu clădiri locuințe colective cu funcțiuni complementare servicii comerț, alimentație publică, amenajări exterioare. Împrejmuire teren, totem și branșamente la utilități Municipiul Turda, strada Univers nr. 17, județul Cluj.
Obiectul acestei plângeri îl constituie starea de incompatibilitate și conflict de interese a domnului consilier local Sîrbu Paul Marius.
Doresc să subliniez faptul că, potrivit dispozițiilor articolului 227, alineatul 2 din O.G. 57/2019 privind Codul administrativ, constatarea și sancționarea stării de incompatibilitate și a conflictului de interese pentru consilierii locali se fac în condițiile Legii nr. 176/2010, cu modificările și completările ulterioare, ale prezentului cod.
Astfel, în cuprinsul articolului 20 și următoarele din Legea 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcțiilor și demnităților publice, pentru modificarea și completarea Legii nr. 144 din 2007, privind înființarea, organizarea și funcționarea Agenției Naționale de Integritate, precum și modificarea și completarea altor acte normative, publicată în Monitorul Oficial, Partea 1, nr. 621 din 02 septembrie 2010 se instituie o procedură specială privind constatarea stării de incompatibilitate și a conflictului de interese, aceasta nefiind în niciun caz în atribuțiile ce aparține UAT Municipiului Turda sau Consiliului Local al Municipiului Turda.
Cu privire la obiectul plângerii prealabile, vă solicităm să vă exprimați opinia prin vot, și anume dacă sunteți de acord cu revocarea HCL nr. 173, p 30, a IX-a 2024, care face obiectul mai sus descris, conform documentelor transmise înaintea ședinței pe adresele de e-mail.
Supunem la vot această procedură, este o procedură pe care am mai repetat-o și în anii trecuți. Este o procedură pe care Instituția Prefectului o agreează, procedură care trebuie menționată în procesul verbal al ședinței.
Dna presedinte de sedinta supune la vot plangerea prealabila privind revocarea HCL 173/2024.
In urma votului rezulta :
3 voturi pentru ( Suciu, Blanita, Felezeu,)
- impotriva ( Joldes, Csep, Nemes, Sima, Costea, Varo, Sarbu, Salagean, Pirlea)
5 abtineri ( Nastase, Sur, Pop, Kolozsi, Teban)
Se propune spre discutie punctul 8 , Propuneri, întrebări, interpelări.
Dl. Primar Cristian Matei:” Stimați colegi, am ajuns la ultima ședință din acest mandat, in această formulă, eu vreau să vă mulțumesc tuturor pentru colaborarea pe care ați manifestat-o; cu bune, cu rele, fiecare…
Important este că s-au dus proiecte importante la bun sfârșit și ne dorim, incepând de sâmbătă, cu noul Consiliu Local, să fie o colaborare și mai bună și să realizăm mult mai multe proiecte decât am făcut până acum, ca să putem dezvolta orașul la dorințele inițiale pe care le-am avut cu toții.
Vă mulțumesc și vă doresc un weekend plăcut!
Dna presedinte de sedinta:” Mulțumesc și eu pentru colaborare. Weekend frumos!
Intrucat toate proiectele de pe ordinea de zi au fost dezbatute si nu au mai fost alte probleme, dna. presedinte de sedinta declara sedinta ordinara de astazi, inchisa.
Drept pentru care s-a incheiat prezentul proces-verbal in doua exemplare.
***
PRESEDINTE DE SEDINTA, SECRETAR GENERAL
Consilier local, al municipiului Turda,
Pirlea Daniela jr. Elena Mihaela Mărginean
Intocmit,
Insp spec Mariana Marginean